Bodrum’un suyunu karşılayan Mumcular ve Geyik barajlarının kapatılmasının ardından yaşanan su kriziyle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde, ilçenin içme ve kullanma su ihtiyacını karşılayan Mumcular ve Geyik barajlarının 2023 yılın Ekim ayında barajlarda suyun azalması nedeniyle ilçeye su iletiminin kesildiği duyurulmuştu.
Diğer yandan, İkizköy Çevre Komitesi hazırladığı bir bilgilendirme notunda Yeniköy Termik Santrali’nin bir yılda yaklaşık 8,5 milyon metreküp içme suyunu soğutma suyu olarak kullandığını ve bu miktarın bir yılda 100 bin insan su ihtiyacına karşılık geldiğini ortaya koymuştu.
Akbelen Ormanı’nın kesilmesi ile ilgili 11 Ekim’de görülen iki duruşmada ise yurttaşlar, Bodrum’un su kaynaklarına zarar vereceği gerekçesiyle kesilen ormanının kömür için kazılmaması gerektiğini savunmuştu.
Kömür madeninin Akbelen Ormanı’nın altından yer alan ve Bodrum’a su sağlayan kuyuları besleyen yeraltı suyunun geçişini sağlayan karstik yapıya zarar vereceği belirtilmişti. Duruşmada YK Enerji avukatları ise Geyik Barajı’nın termik santrale su sağlamak için kurulduğunu dile getirmişti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na duruma ilişkin soru önergesi verdi.
DERİCİ, BODRUM’DA YURTTAŞA İÇME VE KULLANMA SUYU SAĞLANMASINA ÖNCELİK VERİLMESİ YERİNE TERMİK SANTRALLERE SU VERİLMESİNİN SEBEBİNİ SORDU
Daha önce de Bodrum’un su sorununu mecliste gündeme getiren Derici, Bodrum’da vatandaşa içme ve kullanma suyu sağlanmasına öncelik verilmesi yerine termik santrallere su verilmesinin sebebini sormuştu.
Bu kez Derici, barajların kuruması ve kapatılması sebebiyle yaşanan su kesintilerini gündeme getirdi. Derici’nin Ağustos ayında yayınlanan, yasal cevaplanma süresi geçmiş olan soru önergesi yanıtlanmadı.
Derici, yeni önergesinde Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (MUSKİ) kendi görev ve yetki alanında çok önemli çalışmalar yaptığını ancak Devlet Su İşleri’nin (DSİ) sorumluluğunda olan problemler konusunda verdiği bilgilerin Bodrum’daki gerçeklerle uyuşmadığını dile getirdi.
“TERMİK SANTRALLER SOĞUTMA SUYU OLARAK YILDA YAKLAŞIK 30 MİLYON METREKÜP SU KULLANMAKTA”
Ayrıca Derici, Termik santraller hakkında şu ifadeleri kullandı;
“Bölgedeki Yatağan termik santrali Bahçeyaka’daki kuyulardan, Yeniköy termik santrali Geyik Barajı ve Milas Dereköy’deki kuyulardan, Kemerköy termik santrali ise Milas Dereköy’deki kuyulardan soğutma suyu olarak yılda yaklaşık 30 milyon metreküp su kullanmaktadır. Kemerköy bir miktar soğutma suyu ihtiyacını da deniz suyundan sağlamaktadır. Bu miktar Yatağan, Milas ve Bodrum’a verilebilen su miktarı kadardır.”
Su tahsisleri hakkındaki yönetmeliğin yedinci maddesinde, birinci seviyede önceliğin içme ve kullanma suyunun karşılanması olduğunu vurgulayan Derici, enerji üretimi ve sınai su ihtiyaçları ise öncelikler arasında dördüncü sırada yer aldığını belirtti.
Derici, Bodrum’daki yurttaşların yaşadığı içme ve kullanma suyu yetersizliğinin en önemli sebeplerinden birinin Geyik Barajı ve kuyulardan termik santrallere su verilmesi olduğunu dile getirdi.
CHP’li vekil, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:
- DSİ ile MUSKİ arasında geçtiğimiz hafta yapılan görüşmelerde DSİ tarafından Bodrum’a 40-45 gün yetecek su kaldığı belirtilmesine rağmen birkaç gün sonra barajda suyun bittiği söylenerek barajın kapatıldığını bilmekteyiz. Bu durumda DSİ’nin ilçemize yanlış bilgi vermesinin gerekçesi nedir?
- Kapatıldığı söylenen barajlardan Yeniköy Termik Santraline su verilmesi de durdurulmuş mudur? Durdurulmamış ise bunun gerekçesi nedir?
- Muğla’da içme suyu sağlayan dört barajın Muğla ilinin ihtiyacını karşılamaya yetip yetmediğine ilişkin bir incelemeniz var mıdır?
- Bu barajlardan gelen su, kentin ihtiyacının karşılanması için yetersiz ise yeni barajların yapımı için hazırlıklarınız ve projeleriniz nelerdir?
- Yaşamsal hak olan su ihtiyacını sağlamanın, devletin asli görevi olması göz önüne alındığında, aylardır devam eden su sıkıntısına ilişkin yeni gelişmeler ışığında çözüm planınız nedir?
YASALAR NE SÖYLÜYOR?
Su Tahsisleri Hakkında Yönetmelik’te suyun kullanım önceliği belirtiliyor. Buna göre; suyun miktarı, kalitesi, havzanın özelliği, zorunlu ihtiyaçlar ve şartlar başka türlü bir çözüm yolu gerektirmedikçe, su kaynaklarının kullanım amaçlarında aşağıdaki öncelik sırası uygulanır:
- İçme ve kullanma suyu ihtiyacı.
2. Çevresel su ihtiyacı.
3. Tarımsal sulama ve su ürünleri yetiştiriciliği.
4. Enerji üretimi ve sınai su ihtiyaçları.
5. Ticari, turizm, rekreasyon, madencilik, taşıma, ulaşım ile sair su ihtiyaçları.