COVID-19 pandemisi döneminde canlı kültürel etkinliklerin ve seyahatlerin durma noktasına geldiği göz önüne alınarak tasarlandığı belirtilen “Opus Müzik Festivali”; hayatın yeniden başladığını, dünyanın iyileşmekte olduğunu kültürel iş birliğiyle göstermek amacıyla Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenlenecek.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde 9-10 Eylül’de Bodrum Kalesi’nde “Opus Müzik Festivali” gerçekleştirilecek.
Festivalin ilk gününde, piyanoda uluslararası başarılarıyla kendilerinden bahsettiren İlyun Bürkev ve Ayşe Cemre Ağırgöl, kemanda ise Naz İrem Türkmen’in sahne alacağı açıklandı.
10 Eylül’de ise 120 yıllık Alman Devlet Opera Oda Orkestrası (Berlin Deutsche Oper Kammer Orchestra), Türk orkestra şefi Gürer Aykal tarafından yönetileceği ve iki Türk solist Burak Bilgili ve Burcu Hancı da konserde sahne alacağı belirtildi.
Festivalin simgesinin “Frenk kaktüsü” olarak seçilmesi ise şu şeklide açıklandı: “Projenin simgesi olarak Bodrum ve civarında doğal olarak yetişen ‘Frenk kaktüsü’nün seçilmesi, projenin amacıyla doğrudan bağlantılıdır: Frenk kaktüsü ormanlardan ve bitki örtüsünden yoksun topraklarda bozulmayı azaltmakta kullanıldığı gibi, karbondioksiti içinde toplama yeteneğiyle hava kirliliğinin yoğunlaştığı yerlerde bir ‘çevre kahramanına’ dönüşebileceği uzmanlarca ifade edilen bir bitkidir. Bunun yanı sıra yangınlara dayanıklılığı nedeniyle, ormanlık alanlar arasında, olası ateşi kesecek duvarlar oluşturmak için de kullanılırlar. Tüm bu özellikleriyle Frenk kaktüsü, hem dayanıklılığı hem de dünyaya faydayı, iyileşmeyi, iyileştirmeyi ifade ettiği için bir simgeye dönüştürülmüştür.”
İlki düzenlenecek festivalin sanat yönetmenliğini dünyaca ünlü opera sanatçısı Burak Bilgili, genel koordinatörlüğünü de Ozan Göktan’ın yapacağı açıklandı.
Projenin amaçları ise şu şeklide açıklandı:
“Proje, tüm dünyayı ve hayatı sarsan COVID-19 pandemisi döneminde, konserler başta olmak üzere canlı kültürel etkinliklerin ve seyahatlerin durma noktasına geldiği göz önüne alınarak tasarlanmıştır.
Birinci amaç, felâket günlerinden sonra hayatın yeniden başladığını, dünyanın iyileşmekte olduğunu büyük bir kültürel iş birliğiyle göstermektir. Konserin Bodrum’da yapılmasının sebebiyse, 2021’de pandeminin yanı sıra, Türkiye’nin Akdeniz kıyılarının yaşadığı büyük felâketi de atlatarak hayata döndüğünü, ismi uluslararası bir marka olan bu şehirle ifade etme arzusudur. Bu konser Türkiye’nin direncini, dayanıklılığını ve yaşama tutkusunu sanatla ortaya koymak üzere düşünülmüştür.
İkinci amaç, Türkiye’nin direncinin yanı sıra yöneticilik potansiyelini de sanatsal bir kurguyla ortaya koymaktır. 120 yıllık Alman Devlet Opera Orkestrası, konserde bir Türk orkestra şefi (Gürer Aykal) tarafından yönetilecek, iki Türk solisti de kültürel iş birliklerinde Türkiye’nin taşıdığı değerleri, ışığı tüm dünyaya sergileyecektir.
Üçüncü amaç, bu dayanıklılığın en önemli temellerinden birinin üretken gençler olduğunu ortaya koymak, Türkiye’deki genç nüfusun potansiyeline dikkat çekmektir. Bu doğrultuda 9 Eylül 2022’de de bir konser düzenlenmesi ve üç kız çocuğunun da birlikte sahne alması planlanmaktadır. Aynı kapsamda, Cumhuriyet’in 100. yılında Bodrum’da düzenlenecek ‘Opus Müzik Festivali’ de yine genç yeteneklerin ön plana çıkarılmasına zemin yaratılacaktır.”
Festival hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.