AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Murat Çağlar Ayıkol, Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Söğütlü Mahallesi’nin tek su kaynağını HES’e vermek istemeyen köylülere bir araya gelerek konuya dair çalışmalarının Söğütlü’ye giden suyun miktarı yerine paylaşılan suyun köye eksiksiz ulaştırılmasına yoğunlaştığını ve bölgenin Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı kapsamına alındığını duyurdu. HES’e giden suyun ise Seydikemer köylerine ulaştırılması sırasında hiçbir kayba uğramadığını söyledi.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Söğütlü Mahallesi’nde, köylerinin tek su kaynağının Fethiye Sulama Birliği ile tahsis dolayısıyla Akfen Holding’e ait Sekiyaka 2 Hidro Elektrik Santrali’ne (HES) ve HES’ten geçen suyun Seydikemer ilçesindeki köylere ulaştırılmasına karşı mücadele eden köylülere 9 Ağustos’ta jandarma ekipleri müdahale etmişti. Sekiz köylü darbedilerek ve ters kelepçe ile gözaltına alınmış, gözaltına alınanlardan bir kişinin ise kafasında açılma meydana gelmişti.
Yaşananların ardından Fethiye’deki siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri 19 Ağustos’ta Söğütlü köylülerini ziyaret etmiş ve köylülerinin probleminin kedi problemleri olarak kabul ettiklerini belirterek dayanışma vurgusu yapılmıştı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Gizem Özcan ise köylülerin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşımış ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Fethiye İlçe Başkanı Murat Çağlar Ayıkol, dün (21 Ağustos) saat 11.00 civarında Söğütlü Köyü’ne geldi ve incelemelerde bulunarak açıklama yaptı.
Ayıkol ve AK Parti ilçe yönetimi öncelikle suyun bölündüğü ve suyun HES’e aktarılması için döşenen boruların bulunduğu alanda keşif yaptı. Ardından Çayan ve Ortaköy muhtarlarının da katılımıyla Akfen Sekiyaka 2 Hidro Elektrik Santrali ile görüşme yaptı.
“DAHA ÖNCE GELMEK İSTEDİK AMA GELİŞİMİZİN FARKLI BİR ANLAMI OLSUN DİYE BUGÜNE KADAR BEKLEDİK”
Daha sonra ise Ayıkol ve AK Parti ilçe yönetimi saat 13.40’ta Söğütlü köylüleri ile buluşmak üzere köye geldi.
Ayıkol, Söğütlü’ye daha önce gelmek istediklerini fakat gelişlerinin farklı bir anlamı olmasını istedikleri için bugüne kadar beklediklerini belirterek sözlerine başladı ve “Söğütlü’de yaşanan problemleri hep yakından takip ettik biz ve bugün de bir müjde ile size gelmek istedik” dedi.
“BAZI ÇEVRELER, SİYASİ RANT ELDE ETMEK UĞRUNA ATEŞE KÖRÜKLE GİTTİLER”
Süreçte istenmeyen olayların yaşandığını söyleyen Ayıkol, “İstenmeyen olayların yaşanmasına sebebiyet veren bazı çevreler oldu ne yazık ki. Bu bazı çevreler, siyasi rant elde etmek uğruna ateşe körükle gittiler” dedi. Kendilerinin ise burada “müjde vermek” için bulunduğunu dile getirdi.
“ASIL ÜZERİNDE DURMAMIZ GEREKEN KONUNUN PAYLAŞIMDAN ZİYADE PAYLAŞILAN SUYUN KÖYE EKSİKSİZ ULAŞTIRILMASI GEREKTİĞİNİ ANLAMIŞ OLDUK”
Ayıkol, Söğütlü’de yaşanan problemin çıkış nedeninin Bozluca su kaynağından gelen suyun ekim alanlarına göre paylaşımının yapılması olduğunu söyledi ve şöyle açıkladı:
“Söğütlü Muhtarım ve köylü dedi ki bizim ekim alanımız daha fazla. Dolayısıyla bizim daha çok suya ihtiyacımız var. Biz de hemen ilgili yerlerle görüştük, DSİ’den ilgili arkadaşlar geldi, burada sulama alanlarının tespiti için çalıma yapıldı ve ekim alanlarının 700 dönüm olduğu tespit edildi. Ve biz su kaynağı Söğütlü’den çıktığı için Söğütlü’ye pozitif ayrımcılık yapmak adına buradaki paylaşımı ona göre ayarladık.”
Normalde Söğütlü’ye saniyede 30 litre su verildiğini, ekim alnının 700 dönüme çıkması sonucunda ise saniyede 90 litreye çıktığını belirtti ve “Bazı günlerde de biz bunu 100-110 litreye kadar da çıkarıyoruz” dedi.
Köye 90 litre su verilmesine rağmen 90 litre suyun tamamının ulaşmadığını söyleyen Ayıkol, “Yani asıl üzerinde durmamız gereken konunun paylaşımdan ziyade paylaşılan suyun köye eksiksiz ulaştırılması gerektiğini anlamış olduk” ifadelerini kullandı.
“VALİ’MİZ BURAYI YATIRIM İZLEME KOORDİNASYON BAŞKANLIĞI KAPSAMINDA YATIRIM PROGRAMINA ALDI”
Ayıkol, Muğla Valiliği’nin bölgeyi Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) kapsamında, paylaşılan suyun köye aktarımı için yatırım programına aldığını duyurdu ve şu açıklamaları yaptı:
“Hemen gün kaybetmeden Devlet Su İşleri (DSİ) aracılığıyla burada bir çalışma yapıldı ve çalışmalar başlıyor. Şu an gündemde. İhale aşamasına gelecek ve kısa süre içerisinde de bu boru paylaşım noktasından köye döşenecek. Sizler de suyunuzu eksiksiz olarak almış olacaksınız. Hayırlı olsun.”
VALİLİK SORUNUN HES’LE İLGİLİ OLMADIĞINI AÇIKLAMIŞTI
Köylülere jandarma müdahalesinin ardından Muğla Valiliği bir açıklama yaparak “DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar HES ile ilgili olmayıp, sadece tarımsal sulama amaçlı kullanılan kaynağın adil dağıtımını sağlamayı amaçlamaktadır” ifadelerini kullanmıştı.
Bu konuya da değinen Ayıkol, bazı çevreler tarafından suyun HES’e aktarımından dolayı, suyun paylaşımında bazı köylere verilen suda eksilme olacağı söyleminin yayıldığını ve bu çevreler tarafından yapılan açıklamalarda kargaşanın ateşlendirildiğini öne sürerek istenmeyen görüntülerin yaşandığını dile getirdi.
“BEN HES’İN AVUKATI DEĞİLİM”
Köylülerle buluşmasından önce HES’le de görüştüğünü dile getiren Ayıkol, “Ben HES’in avukatı değilim. Savunmaya gelmedim buraya, ancak burada akıl neyi gerektiriyor? Nasıl daha fazla suyu kayıpsız biz köylere aktarabiliriz? Bunu yapmamız gerekiyor. Eğer su kayıpsız HES’in içinden akıp geçecekse diğer Seydikemer mahallelerine o şekilde akması gerekiyor” dedi.
“HES’İN ÇIKARI OLABİLİR”
Bölünen suyun HES’ten geçirilerek paylaşım yapıldığında Söğütlü’ye daha fazla su kalacağını iddia eden Ayıkol şöyle konuştu:
“‘HES’ten akmasın, HES’in orada kendi çıkarı oluyor’ deniyor ama HES’in çıkarı olabilir. Köylüye de Seydikemer’e giden köylüye de su hiçbir kayıp yaşamadan çıkarılmış oluyor. Bu noktada ayrıca HES’in enerji üretmesinin, bir katma değer sağlamasının burada kime ne zararı var? ‘Boru döşenene kadar ne yapabiliriz’ dedi. Biz de burada boru döşenene kadar şu an 90 litre olan suyu 110 -120 litreye kadar çıkarmak için ilgililerle görüşeceğiz. Yani boru döşenene kadar, şurada kalan bir aylık süreçte suyun litresini arttıracağız size. Bu şekilde bir çalışma yapacağız. Bugüne kadar bu problemler hep yaşanmış köyde. Bugünden yarına hemen çözülecek bir problem değil ama bu atılan bir adımdır. İnşallah seneye sizlerin herhangi bir su probleminiz olmayacak.”
“HES’İN MÜDÜRÜNE BU KADAR YETKİYİ NASIL VEREBİLDİNİZ?”
Köylüler ise 40 gündür sıkıntı yaşadıklarını belirterek, bu süreçte neden köylünün yanında olunmadığını sordu.
Ayıkol, süreci başından beri takip ettiklerini, ekim alanlarının tespitini yaptıranların kendiler olduğunu dile getirdi ve “Biz buraya siyaset yapmak için gelmiyoruz. Biz geldiğimizde burada çözüm var” dedi.
Köylüler ayrıca HES müdürünün kendilerini “Size kelepçe taktıracağım” şeklide tehdit etmesini ve hemen ardından jandarma müdahalesiyle köylülerin ters kelepçe kullanılarak gözaltına alınmasını da toplantıda gündeme getirdi ve “Bir yönetici olarak, HES’in müdürüne bu kadar yetkiyi nasıl verebildiniz” diye sordu.
Ayıkol, “Burada istenmeyen olaylar yaşandı. Bu olayların yaşanması öncesinde bazı çevrelerin kışkırtması var” dedi.
“ASKER HES’İN ASKERİ DEĞİL DEVLETİN ASKERİ”
Ayıkol ayrıca, “HES’in arkasında hangi siyasiler var da HES bu derecede bizi tutuklatacak seviyeye getirildi” şeklinde bir algının yaratıldığını söyledi ve şu açıklamaları yaptı:
“Oradaki asker HES’in askeri değil. Devletin askeri. Siz ‘HES tutuklattı’ derseniz oradaki askere de haksızlık ediyorsunuz. HES’e tepki göstermekte haklı olabilirsiniz ama HES’e tepki göstereyim derken burada devlet kurumları ne yazık ki farklı bir pozisyona düşüyor.”
Nöbet tutan köylülere 9 Ağustos’taki jandarma müdahalesinin öncesinde, köylüler Fethiye Kaymakamı İsmail Ertaş’la görüşme yapmış ve HES yetkilisinin kendilerini tehdit ettiğini, “Sizin ellerinize kelepçe vurduracağız” dediğini aktarmıştı. Ertaş ise jandarma ekiplerine talimat vererek konunun incelenmesini istemişti.
“ÇEVRECİLERDEN ALLAH RAZI OLSUN”
Bir köylünün “Çevreciler olmasa biz bu safhaya gelemezdik, çevrecilerden Allah razı olsun” sözleri üzerine Ayıkol şu açıklamayı yaptı:
“Boruyu getiren çevreci değil. Suyun gözüne onlar sadece siyasi propaganda yapmak için geldiler” dedi.
Köylülerin “Siyasi propaganda için değil, biz sesimizi duyuramayacaktık halk olarak” ve “Bu konuşulan kadar çevreciler bize siyaset konuşmadı” demesi üzerine Ayıkol şunları söyledi:
“Çevreci adı altında dediğiniz kişiler kim bilmiyorum ama biz bu zamana kadar arkadan takip edip çözüm bulmak için geldik.”
AK PARTİLİ AYIKOL’DAN CHP’Lİ GİZEM ÖZCAN’A TEPKİ: “TAMAMEN SİYASİ RANT ELDE ETMEK İÇİN BÖYLE BİR AÇIKLAMADA BULUNUYOR”
Ayıkol toplantıda, CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan’ın Söğütlü’de yaşananları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermesine dair de konuştu ve şu değerlendirmeyi yaptı:
“Biz buraya gezi yapmak için gelmek istemiyoruz. Ben ta suyun başına gittim. Adam Ankara’da oturuyor, Milletvekili, daha buraya ayak basmamış. Sorsan tarif edemez burayı, yolunu bilmez. Kalkıyor oradan diyor ki ‘Bu su HES’e veriliyor, burada HES’e imtiyaz sağlanıyor’ diye açıklamalar yapıyor. Zaten suyun gittiği köyün muhtarları bile burada hiçbir su kaybı yok diyor. Tamamen siyasi rant elde etmek için böyle bir açıklamada bulunuyor.”
Konu ile ilgili köylülerle buluşma öncesinde, ziyaret ettiği HES önünde de açıklamalarda bulunan Ayıkol şunları söyledi:
“Gizem Özcan’ın Meclis’te verdiği soru önergesi gereği biz olay yerine geldik. Kendisi Söğütlü’de olan su paylaşımından kaynaklı suyun HES’e giderek Seydikemer mahallelerinde su kaybının yaşandığı dolayısıyla paylaşımın bu noktada sıkıntılı olduğunu ifade etti. Biz kendisine öncelikle Ankara’dan değil de köye gelerek, bizzat incelemelerde bulunarak bu soru önergesini vermesine gerek kalmayacağını ifade etmek istiyoruz. Burada Çayan ve Ortaköy muhtarlarımız bulunmakta. Kendileri de ifade edecektir. Burada HES’e gelen su hiçbir kayba uğramadan köylere dağılmaktadır. Kaldı ki paylaşım noktasından buraya gelene kadar da su kaybı önlenmektedir. Bu anlamda da bir katkısı olmaktadır. Ayrıca HES’te de elektrik üretimi olmaktadır. Katma değer üretilmektedir.”
Toplantının tamamı ise şu şekilde:
Toplantının ardından Ayıkol, köyde yaşayan çocuklara hediye dağıttı.