İstanbul ve Bursa’da Batı Nil virüsü vakaları artıyor. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sivrisineklerle bulaşan bu virüsün ciddi risklerine dikkat çekti.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Culex” türü sivrisineklerden bulaşan Batı Nil virüsü hakkında uyarıda bulundu. Marmara bölgesinde, özellikle İstanbul ve Bursa’da vakaların bildirildiğini belirtti.
Sözcü.com.tr’nin haberine göre Batı Nil virüsü İstanbul gibi illerden vakaların bildirildiğine işaret ederek hastalığın virüsü taşıyan kuşlarla temas eden Culex türü sivrisineklere, onlardan da insanlara bulaştığını belirtti.
Ülkemizde ilk kez 2010 yılında görülen ve en son 2019’da salgın yapan Batı Nil virüsü, baraj gölleri ve durgun suların bulunduğu bölgelerde yeniden ortaya çıktı. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, özellikle yaşlı nüfusta merkezi sinir sistemini etkileyen ağır vakaların hastanelerde tedavi gerektirdiğini vurguladı.
Yavuz, Batı Nil virüsünün taşıyıcı kuşlarla temas eden Culex türü sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaştığını, virüsün yüzde 80 oranında hafif semptomlarla seyretmesine rağmen, yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde ağır ve ölümcül olabileceğini belirtti. Marmara bölgesinde vaka sayılarının artış gösterdiğine dikkat çeken Yavuz, özellikle İstanbul’un Avrupa Yakası’nda yoğun vakaların görüldüğünü ifade etti.
Sivrisineklerin üreme alanlarının kontrol altına alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yavuz, durgun su birikintilerinin kurutulması ve kişisel koruyucu önlemler alınmasının önemine değindi. Yavuz, “Batı Nil ateşi, şu anda ülkemizde ciddiye alınması gereken bir enfeksiyon sorunu. Virüs genellikle semptomsuz seyrederken, bazı vakalarda ateşli hastalık, kas ve eklem ağrıları gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Ancak vakaların küçük bir kısmında, beyin ve omuriliği etkileyen ciddi enfeksiyonlar gelişebiliyor” dedi.
*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından yazılmıştır.