Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Yatağan Termik Santrali’nin yeraltı maden arama ruhsatı, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava sonucunda iptal edildi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Muğla’mızın doğasını, havasını ve suyunu korumaya devam edeceğiz” dedi.
Muğla’nın Yatağan ilçesinde faaliyet gösteren Yatağan Termik Santrali bünyesindeki maden alanlarında, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci işletilmeden yeraltı ocağı için ruhsat verildiği ortaya çıkmıştı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 300 bin yurttaşın içme suyu kaynağının kirlenme riski nedeniyle 2022 yılında ruhsatın iptali için hukuki süreç başlatarak dava açmıştı.
İzmir Bölge Mahkemesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava kapsamında, daha önce verilen “ÇED gerekli değildir” kararlarının ve izinlerin iptal edilmesini dikkate alarak, ruhsatın geçerliliği için gerekli koşulların sağlanmadığına hükmetti. Bu karar doğrultusunda, termik santralin yeraltı maden arama ruhsatı iptal edildi.

“KAZANDIĞIMIZ DAVA YATAĞAN VE BÖLGESİNİN YERALTI KAYNAKLARINI KORUMADA ÖNEMLİ BİR ADIM OLDU”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yatağan’daki yeraltı su kaynakları için verdiğimiz hukuki mücadele, çevreyi ve halk sağlığını koruma yönündeki hassasiyetimizin bir yansımasıdır. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak, çevre sağlığını ve ekonomik yaşamı bir denge içerisinde koruyacak çözümler üretmeye kararlıyız” dedi.
Bu davayla, Muğla’nın doğal yaşamına zarar verecek her girişimin karşısında olduklarını bir kez daha vurgulayan Aras, şunları söyledi:
“Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar açtığımız 227 dava bunun göstergesidir. İlimiz genelinde yüzde 65 maden arama ruhsatı var. Bu izinler bizim geleceğimizi, suyumuzu ve toprağımızı tehdit ediyor. Bu kazandığımız dava Yatağan ve bölgesinin yeraltı kaynaklarını korumada önemli bir adım oldu. Muğla’mızın doğasını, havasını ve suyunu korumaya devam edeceğiz.”
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Ekoloji Birliği, İklim Adaleti Koalisyonu ve Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK), Muğla’daki üç termik santralin kapatılması kararının uygulanması için “Muğla Adalet Kervanı” düzenlemişti. Kervan 20 Ekim’de Datça’dan yola çıkmış, Marmaris, Akyaka, Menteşe, Yatağan, Milas, Bodrum, Ören duraklarından sonra son olarak 28 Ekim’de Akbelen durağında son bulmuştu. Gündem Fethiye gün gün kervanı izlemişti.