Muğla’nın Fethiye ve Marmaris ilçelerinde, son günlerde yaban domuzlarının şehre indiği görüntüler gündem oldu hatta Fethiye’de domuzlar bir otomobile saldırdığı iddia edildi. Peki, yaban domuzları neden şehre iniyor? Yaban domuzu görüldüğünde ne yapılmalı? Doğa Dostu Derneği’nden Gökçen Gökmen Bayram, Gündem Fethiye’ye yanıtladı.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde, son zamanlarda yaban domuzu sürülerinin şehre indiği görüntüler sosyal medyada gündem oldu. Daha sonra İhlas Haber Ajansı’nın aktardığı bir haberde, yaban domuzlarının bir otomobile hasar verdiği iddia edildi.
Ayrıca, Marmaris ilçesinde de bir yaban domuzunun bir kediye saldırdığı görüntüler servis edildi.
Doğa Dostu Derneği’nden Gökçen Gökmen Bayram, yaban domuzlarının şehre inme sebepleri ve bu duruma karşı alınabilecek önlemler hakkında Gündem Fethiye’ye konuştu.
Gökmen Bayram; yaban domuzlarının, yabani hayvanlar olduğunu ve doğada hayatta kalabilmek için avlandıklarını veya av olduklarını dile getirdi.
Yaban domuzlarının, içgüdüsel olarak hareket ettiğine dikkat çeken Gökmen Bayram, şu ifadeleri kullandı:
“Bir sebepten şehre inmiş bir yaban domuzu kendisine karşı tehdit hissettiren bir durum olduğunda her yabani hayvan gibi içgüdüsel olarak kendisini korumaya çalışır.”
Gökmen Bayram, kendisini korumaya çalışan yaban domuzlarının, karşısında olan canlı veya cansız her şeye zarar verebileceğini ifade etti.
“SOKAKLARDA YAŞAYAN KÖPEKLER GEREK HAVLAYARAK GEREK KOKULARIYLA YABAN HAYVANLARININ SOKAKLARDA GEZMELERİNE MÜSAADE ETMEZLER”
Yaban domuzlarının şehre inmesi hakkında Gökmen Bayram, şunları söyledi:
“Yaşam alanlarının daralması ve yaşam alanlarında besinin azalması önemli sebepler ancak bunlar dışında özellikle son zamanlarda bu olayların artışının bir başka önemli sebebi ise sokaklarda yaşayan sokak köpeklerinin toplanmasıdır. Doğa boşluk kabul etmez.”
Boşalan sokaklara, yabani hayvanların gelmesinin mutlak olduğuna dikkat çeken Gökmen Bayram, “Bu sadece domuz ile sınırlı kalmayacaktır. Başka yabani hayvanlar da zamanla şehre inmeye başlayabilir“ dedi.
Yüzyıllar önce insanların, yaban hayvanlarından kendilerini korumak için kurtları evcilleştirdiğini ve günümüzdeki evcil köpekleri koruma amaçlı kullandıklarını belirten Gökmen Bayram, şu ifadeleri kullandı:
“Sokaklarda yaşayan köpekler gerek havlayarak gerek domuzları kovalayıp, rahatsız ederek gerek kokularıyla yaban hayvanlarının sokaklarda gezmelerine müsaade etmezler.”
Gökmen Bayram, özellikle Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Taşyaka ve Karagözler mahallelerindeki gibi yoğun bir şekilde domuz inen bölgelerde, sokak köpeklerinin beslenmesinin ve sayılarının arttırılmasının yaban hayvanlarının gelmesini önleyeceğini belirtti.
“EN UYGUN OLAN DAVRANIŞ YOL DEĞİŞTİRMEK, ÜSTLERİNE GİTMEMEK, UZAK DURMAKTIR”
Yaban domuzlarından çok yaralı veya korkmuş bir yaban domuzundan korkulması gerektiğini vurgulayan Gökmen Bayram, şu ifadeleri kullandı:
“Tabanca ile vurmak, sopa ile kovalamak, üstüne yürümek, taş atmak gibi tamamen cahilce yapılan hatalar sonucu insanlar, ölüme kadar giden yaralanmalarla karşı karşıya kalabileceklerini bilmelidirler.”
Gökmen Bayram, yaban domuzuyla karşılaşıldığında yapılması gerekenlerle ilgili ise şunları söyledi:
“En uygun olan davranış yol değiştirmek, üstlerine gitmemek, uzak durmaktır. Asla beslenmemeli, ellenmemelidirler. Etrafta yiyecek bırakılmamalı, çöp bidonlarının ağzı kapalı tutulmalıdır.”
“ÇÖP BİDONLARININ YERE GÖMÜLMESİ VE KAPAKLARININ KAPALI KALMASI KONUSUNDA BELEDİYE ÇALIŞMALAR YAPABİLİR”
Yaban domuzlarının şehre inmesine karşı en büyük görevin belediyeler ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nde olduğunu vurguladı.
Belediyelerin, özellikle çöp bidonlarının düzenli temizlenmesi ve çevrenin yiyeceklerden arındırılması konusunda sorumluluk almaları gerektiğine dikkat çeken Gökmen Bayram, şunları söyledi:
“Bazı ülkelerde çöp bidonları yer altında muhafaza edilmektedir. Bu şekilde çöp bidonlarının yere gömülmesi ve kapaklarının kapalı kalması konusunda belediye çalışmalar yapabilir. Kendi kendine kapanan kapaklar yapılabilir.”
“YAŞAMA SAYGI GÖSTERMEK, İNSANLIK GEREĞİDİR”
Gökmen Bayram, Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün ise domuzlar için dağlara besleme yapması gerektiğini vurguladı.
Böylece aç kalmayan yaban hayvanlarının, şehre inmeyeceğini dile getiren Gökmen Bayram, şunları söyledi:
“Unutmayalım ki onların da en az bizim kadar bu dünyada yaşam hakkı vardır. Yaşama saygı göstermek, insanlık gereğidir ancak evcil hayvanlarımızla kedi ve köpeklerle; fare, akrep, yılan, yaban domuzu gibi insanlara zararı olabilecek yabani hayvanlardan kendimizi koruyabiliriz. Şunu hiç unutmayalım ki evcil hayvanlar bu yüzden evcilleştirilmiştir.”