TİP Sözcüsü Sera Kadıgil’in; zeytinliklerin, meraların, ormanların enerji yatırımlarına ve madenlere açılmasını kolaylaştıran yasaya karşı TBMM’ye giden köylülerin girişinin AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete tarafından engellendiğini açıkladı.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, 18 Temmuz 2025’te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Basın Toplantısı’nda yaptığı konuşmada; zeytinliklerin, meraların, ormanların enerji yatırımlarına ve madenlere açılmasını kolaylaştıran yasaya karşı Ankara’ya gelen köylülerin Meclis’e alınmaması hakkında şunları söyledi:
“AKP Muğla Milletvekili Kadem Mete, sizinle görüşmek istiyorum demiş. Tek tek T.C. kimlik numaralarını almış, isimlerini almış bu insanların. Sonra ne yapmış biliyor musunuz? Meclis’e girişlerini yasaklatmış, yani tuzak kurmuş. Bir Muğla milletvekili, Muğla’da direnen köylülerin T.C’lerini ben seni Meclis’e davet ediyorum diye almış ve bu insanların Meclis’e girişini yasaklamış.”
Kadıgil konuşmasının devamında, “Şirketlere olan hizmet borcunuzu hakikaten çok güzel ödüyorsunuz. Aldığınız maaşı belli ki sonuna kadar hakkediyorsunuz sayın Mete” dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Muğla Milletvekili Kadem Mete ise 24 Temmuz’da konuya ilişkin sosyal medya hesabından yayımladığı açıklamada, Kadıgil’in açıklamalarının doğru olmadığını savundu.
NE OLMUŞTU?
Teklif, 13 Haziran’da TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 19 Haziran’da Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşmeler başladı.
Muğla başta olmak üzere farklı kentlerden gelen yurttaşların komisyona alınmaması, AK Parti ve muhalefet partileri arasında fiziksel tartışmalara yol açtı. Avukat Yakup Okumuşoğlu Meclis’te yerde sürüklendi.
26 saat süren görüşmelerin sonunda teklif, 20 Haziran’da komisyon tarafından kabul edildi.
Ardından torba yasa kapsamında TBMM Genel Kurulu’na geldi. Bu süreçte Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nı korumak için bir araya gelen ve Akbelen Ormanı’nın kesilmesinden sonra da köyleri maden tehdidi altında olan İkizköylüler, 3 Temmuz’da Ankara’daki Cemal Süreyya Parkı’nda nöbete başladı.
Köyleri yasadan doğrudan etkilenecek olan İkizköylüler görüşmelerin devem ettiği sırada, 16 Temmuz’da “süper izin yasasına” karşı açlık grevi başlattı. Açlık grevi, 19 Temmuz akşam saatlerinde yurttaşların sağlık problemleri nedeniyle hastaneye kaldırılmalarının ardından sona erdi.
Yasanın Genel Kurul’da görüşülmesi ise 8 Temmuz’da başladı. Görüşmeler sırasında muhalefet vekilleri ile AK Parti milletvekilleri arasında arbedeye varan tartışmalar yaşandı.
AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan enerji ve maden alanlarına yönelik “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 19 Temmuz 2025 tarihinde saat 17.05’te TBMM Genel Kurulu’nda 199 oya karşı 255 oyla kabul edildi.