TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Muğla’nın Fethiye ilçesinde, Özyer Grup’a ait Liberty Fabay Otel önündeki Karataş Plajı’nda yaşanan tahribatı Meclis gündemine taşıdı. Şık, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kargı Mahallesi’ndeki Karataş Plajı’nda, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altında bulunan tepenin 2025 yılı Ocak ayında iş makineleriyle yok edilmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Karataş Plajı yanından denize bağlantılı drenaj ve dere vasıflı kanalda “DSİ Değirmenboğazı Deresi Islah Çalışması” adı ile bir çalışma yürütüldüğünü belirten Şık, “Bu çalışma kapsamında kanalın denize bağlantı yerinde, 1. Derece Arkeolojik Sit olan ve çam ormanı vasıflı sahadan ve deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan kumsal yanında güzergâh değişikliği de yapılmaktadır” dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan başvuru sonucu Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğü’nün verdiği yanıtı hatırlatan Şık, “DSİ tabelalarıyla yürütülen çalışmaların DSİ tarafından yürütülmediği ifade edilmektedir. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise ‘DSİ Değirmenboğazı Deresi Islah Çalışması’ işinin DSİ tarafından yapıldığını belirtmiştir” ifadelerini kullandı.
Dere ıslahının yapıldığı yerin 21. ve 22. Dönem AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer’e ait Özyer Grup bünyesindeki Liberty Fabay otelinin önünde olduğunu vurgulayan Şık, “1. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde bulunan deniz kıyısındaki tepe tahrip edilmiş, otel ile deniz arasından geçen Değirmenboğazı Deresi’nin yatağı değiştirilmiş ve otel direkt sahile bağlanmak istenmiştir” sözlerini kullandı.
Şık, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1- DSİ Değirmenboğazı Deresi Islah Çalışması adı ile yapılan işin yapım tutarı; DSİ Genel Müdürlüğüne tahsis edilen devlet ödenekleri ile mi karşılanmıştır? Başka bir şekilde karşılanmışsa kim/kimler tarafından karşılanmıştır?
2- DSİ Değirmenboğazı Deresi Islah Çalışması işi, devlet ödeneği kullanılarak karşılandıysa işin projesinin kapsam ve detayları, projenin gerekçe raporu, yüklenicisi, ihale bedeli, ihale basın bilgileri ve işin süresi nedir?
3- Kazıdan çıkan malzemenin döküldüğü alan/alanlar ile ilgili gerekli izin belgeleri var mıdır?
4- Yapılan işin güzergâh değişikliği yapılan kesimi tapu bilgileri gereğince; Muğla ili, Fethiye İlçesi Kargi Köyü Koymat Mevki 93 Ada 3 Parsel olan Çam Ormanı niteliğinde bulunan ve aynı zamanda 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen bir alandan geçmektedir. Kanalın kenarında bulunan kumsal deniz kaplumbağalarının yuvalama alanıdır. Bu işe başlanmadan önce ekolojik, arkeolojik ve kıyı tahribatına dair bir çalışma yapılmış mıdır?
5- Yapılan işin gerekçesi olası taşkınlara karşı can ve mal kaybı ise bu bölgede yakın zamanda gerçekleşen taşkın raporu var mıdır?
6- Bölgenin hâkim rüzgâr yönü dikkate alındığında güzergâh değişikliği ile kanalın ağzının kumulun dip dalga hareketi tıkanma olasılığının dikkate alınıp alınmadığı, alındıysa nasıl bir çalışma ile önlem alınacaktır? Bir önlem alınması planlanıyorsa bu süre içerisinde bu bölge daha fazla taşkın etkisinde değil midir?
7- Kanalda yapılan güzergâh değişikliği ile işlevi biten 2 ada 79 parsel ile 2 ada 86 parsel olan alan DSİ kamulaştırmasında mıdır? DSİ kamulaştırmasında ise işlevinin bittiğine dair gerekçe raporu var mıdır? Gerekçe raporu varsa satışı yapılmış mıdır? Satışı yapılmadıysa neden kanalın üzeri kapatılmıştır?
8- Kanalın güzergâhının değiştirildiği alan yürürlükteki imar planlarına uygun mudur? Bir değişiklik varsa ise mevcut imar planında değişiklik olarak işlenmiş midir?
Şık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1- 1. Derece Arkeolojik Sit Alanları, Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşullarına ilişkin 14.7.1998 gün ve 594 sayılı ilke kararında, ‘korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanları’ olarak tanımlanmıştır. 1.Derece Arkeolojik Sit Alanında yapılan söz konusu inşaat çalışmaları için Muğla Müze Müdürlüğü’nden izin alınmış mıdır?
2- DSİ tabelaları ile yapılan, ancak DSİ’nin yaptığını kabul etmediği, Fethiye Belediyesi’nin ise DSİ’nin bu çalışmayı yaptığı iddia edilen inşaat çalışmaları hakkında soruşturma yürütülmekte midir?
3- Aynı zamanda kaplumbağa üreme alanı da olan Değirmenboğazı Deresi’nin yatağının değiştirilmesinin biyoçeşitlilik bakımından etkileri araştırılmış mıdır?
4- 3621 sayılı Kıyı Kanunu Madde 6’da ‘Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz: kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez’ denilmektedir. Söz konusu dere yatağı değişikliği için yapılan kıyıdaki tepenin tahribatı Kıyı Kanunu’na aykırıdır. Bu tahribata sebep olanlar hakkında işlem yapılması düşünülmekte midir?
5- Kıyıda, derede, kumsalda, arkeolojik sit alanında yapılan bu çalışmalara izin veren kurum neresidir?
6- Kıyıda, derede, kumsalda, arkeolojik sit alanında yapılan bu çalışmalardan kamu yararı yoksa, kim ya da kimler yarar sağlamaktadır?