DEM Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in yaşam öyküsü, siyasi ve sanatsal çalışmalar araştırılıyor. Önder, siyasetçi kimliğinin yanı sıra senarist, yönetmen ve yazar olarak da tanınıyor.
Sırrı Süreyya Önder, 1962 yılında Adıyaman’da doğdu. Babası, Türkiye İşçi Partisi’nin Adıyaman örgütü kurucuları arasında yer alırken, dayısı Said-i Nursi’nin öğrencilerindendi. Türkmen bir ailenin çocuğu olan Önder, Kürtçenin yaygın olarak konuşulduğu bir çevrede büyüdü.
Ortaöğretim yıllarında sosyalist düşünceyle tanışan Önder, 1978’de Adıyaman Lisesi öğrencisiyken katıldığı bir gösteri nedeniyle tutuklandı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazandı. 1980 darbesinden sonra gözaltına alınarak Mamak Cezaevi’ne gönderildi ve burada yedi yıl tutuklu kaldı.
CEZAEVİNDEN SONRAKİ DÖNEM VE SANAT ÇALIŞMALARI
Cezaevinden çıktıktan sonra İstanbul’a yerleşen Önder, çeşitli işlerde çalıştı. Fotoğrafçılıkla başladığı sanat yolculuğunu sinema alanında sürdürdü. Senaryo yazarlığına yönelen Önder, 2006 yılında “Beynelmilel” filminin senaryosunu yazdı ve yönetmenlik yaptı. Bu filmi, 2008 yapımı “O… Çocukları” izledi. Ayrıca, farklı yapımlarda senarist, danışman ve oyuncu olarak yer aldı.
2010 yılında Birgün ve Radikal gazetelerinde köşe yazıları yazmaya başladı. 2011 genel seçimlerinde bağımsız aday olarak İstanbul’dan milletvekili seçildi ve Barış ve Demokrasi Partisi’ne katıldı.
SİYASİ KARİYERİ
Önder, Gezi Parkı eylemlerine katılan ilk milletvekili oldu. Aynı yıl Halkların Demokratik Partisi’nin kuruluş sürecinde görev aldı. 2013-2015 yılları arasındaki çözüm sürecinde İmralı ve Kandil heyetlerinde yer aldı. 28 Şubat 2015 tarihinde açıklanan “Dolmabahçe Mutabakatı”nın kamuoyuna duyurulmasında da yer aldı.
2014 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Önder, yüzde 4,7 oy aldı. 7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP’nin yüzde 13’ü aşan oy oranıyla Meclis’te 80 milletvekili çıkarması sonrasında, seçim kampanyasına ilişkin eleştirileri yanıtladı ve “emanet oy” veren seçmenlere teşekkür etti.
TUTUKLULUK VE YENİDEN MİLLETVEKİLLİĞİ
2018 yılında “terör propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklandı ve 2019 yılında tahliye edildi. Cezaevi çıkışında yaptığı açıklamada, “Yaşananlar iç karartıcı gibi görünse de güzel günler bütün ülke için yakındır aslında. Ettiğimiz her laf, yürüttüğümüz bütün çabalar onurumuzdur” dedi.
2023 genel seçimlerinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) yeniden milletvekili seçildi. Kobani davasında yargılandığı süreçte, Mayıs 2024’te beraat etti.
Sırrı Süreyya Önder, TBMM’de 24’ncü dönem İstanbul, 25 ve 26’ncı dönem Ankara milletvekilliği yaptı. Halen DEM Parti’den 28’inci dönem İstanbul Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili olarak görev yapmaktadır.

*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından Gündem Fethiye editörlerinin denetiminde yazılmıştır ve yayınlanmıştır.
Etiketler: sırrı süreyya önder kimdir, sirri sureyya onder kimdir, sırrı süreyya önder nereli, sırrı süreyya önder kaç yaşında, sırrı süreyya önder