Muğla’nın Marmaris ilçesinde, Kızılbük GYO’nun otel ve devremülk projesine verilen ÇED gerekli değildir kararının iptal edilmesine ve Marmaris Belediyesi’nin karara dayanarak inşaatı mühürlemesine rağmen devam eden inşaatta bir işçi kaza geçirdi.
Sinpaş Holding’in turizm ve devre mülk konusunda iştirak şirketi Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin, Muğla’nın Marmaris ilçesi Kızılkum Koyu’nda yaptığı “Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk Projesi”nin durdurulup mühürlenen inşaatındaki çalışmada bir işçi kaza geçirdi.
İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Muğla’nın dün (5 Aralık) sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, inşaatın hukuksuzca çalışmaya devam ettiği ve işçilerin haklarından mahrum bırakılarak çalıştırıldığı söylenerek bir işçinin kaza geçirdiği duyuruldu.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Marmaris İçmeler Kızılbük Sinpaş Otel Santiyesi kaçak çalışmaya devam ediyor. Mahkeme tarafından mühürlenmiş şantiyede inşaat işçileri birçok hakları verilmeden sigortasız olarak kaçak çalıştırılıyor. Son olarak sendika üyemizin geçirdiği iş kazası ve sonrası bunun en iyi örneğidir. Buradan başta Sinpaş yönetimi olmak üzere tüm kurumları uyarıyoruz bu hukuksuzluğu durdurun.”
Kaza geçiren işçi, Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi’ne verdiği bilgide, Marmaris Devlet Hastanesi’nde ameliyat olması gerektiği söylenerek Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildiğini, fakat doktorların buraya gelmesine gerek olmadığını, ameliyatın Marmaris’te de gerçekleşebileceği gerekçesiyle kendisini geri gönderdiğini söyledi.
İşçi, iş göremez halde olmasına rağmen kendisine beş günlük rapor yazıldığını, beş gündür ise ne Sinpaş’ta ne de çalıştığı taşeron şirketten yetkililerin kendisini aramadığını belirtti. Sağlığını kaybetmekten endişelendiğini belirten işçi memleketine dönmeyi düşündüğünü söyledi.
İşçinin Marmaris Devlet Hastanesi’nden aldığı raporda olayın kayıtlara “İş kazası” olarak geçtiği, olay adresinin ise “simpaş Kızılbük inşaatı” olarak geçtiği görülüyor.
“HEPİMİZİ BAĞLAYAN YASALAR KONU SİNPAŞ OLUNCA YOK SAYILDI”
Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi’nin konu ile ilgili yaptığı açıklamada ise inşaatın mahkeme kararı ve Marmaris Belediyesi tarafından mühürlenmesine rağmen çalışmalarına devam etmesine karşı uzun süredir mücadele verdikleri dile getirildi ve şunlar söylendi:
“Bakanlık, valilik, kaymakamlık, belediye ve bahsi geçen şirket hakkında onlarca suç duyurusunda bulunduk, kurumlara görevlerini yerine getirmeleri için dilekçeler verdik. Ancak, hepimizi bağlayan yasalar konu Sinpaş olunca yok sayıldı, işletilmedi, durum görmezden gelindi. İnşaat mühürlü olmasına rağmen, bırakın bina içi çalışmalar yapılmasını, binaların dört bir yanı iskele ile çevrilip kat çıkıldı.”
“SİNPAŞ’IN YETKİLİ KURUMLARCA, NEDEN KORUMA KALKANIYLA SARMALANDIĞINI ANLAMAKTA ZORLANIYORUZ”
Açıklamada 24 Kasım 2022 tarihinde mühürlenmiş inşaatta çalışmaların devam ettiğine ve çalıştırılan personelin ya sigortasız olduğu ya da başka yerlerde sigortalı gösterildiğine dair ilgili kurumların haberdar edildiği söylendi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Muğla Valiliği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi gibi kurumların, durumla ilgili işlem yapmadıkları için olası bir iş kazasında şirket kadar sorumlu olacaklarının hatırlatıldığı belirtildi.
Açıklamada, CİMER üzerinden yapılan bilgi edinme başvurularına verilen yanıtlara değinilerek “Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün akla ziyan cevabı ile karşılaştık” dendi.
Mahkeme kararı ile durdurulmuş ve belediye tarafından mühürlenmiş bir inşaatta bir işçinin sigorta kaynının nasıl yapılabildiği, yapıldı ise nasıl çalıştırılabildiği sorgulanarak, “Bu ülkenin yurttaşları olarak yaşam alanlarımızı yıkıma uğratan, mühürlü inşaatta personel çalıştırarak işçi hakları ve güvenliğini yok sayan Sinpaş’ın yetkili kurumlarca, neden koruma kalkanıyla sarmalandığını anlamakta, anlamlandırmakta zorlanıyoruz” dendi.
“BU HUKUKSUZLUĞUN UYGULAYICILARI KADAR GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMEYEN YETKİLİ MAKAMLAR DA SORUMLU”
Açıklamada, bir işçinin inşaattaki mesaisi sırasında merdivenden düşerek bileğini kırdığı, aradan beş gün geçmesine ve hastane raporunda ameliyat endikasyonu yazmasına rağmen tedavi olma hakkını kullanamadığından haberdar olunduğu belirtildi. İşçinin personeli olduğu “Üç Ay” adlı taşeron firmanın da iş yeri adresi olarak Sinpaş/Kızılbük inşaat adresini gösterdiği ifade edildi ve şunlar söylendi:
“Yaşanan bu olay, şirketin bir yandan usulsüz biçimde çalışmalarına devam ederken, bir yandan da Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nu yanılttığını teyit etmektedir. Tüm bu hukuksuzluk ve usulsüzlük karşısında şirketi koruyan, kollayan ve yasaların emirlerini yerine getirmeyen mülki ve yerel idareciler şirketin suçlarına ortak olmakta ve bu durum kamu vicdanını yaralamaktadır.
Bu kazayla da görüldüğü üzere, artık Sinpaş’ın mızrağı çuvala sığmamaktadır. Bu hukuksuzluğun uygulayıcıları olduğu kadar izleyen, susan ve kamunun kendilerine verdiği görevlerini yerine getirmeyen yetkili makam ve kişiler de tarih önünde sorumlu olarak anılacaklardır.”
NE OLMUŞTU?
Marmaris Milli Parkı sınırları içinde kalan projeye Muğla Valiliği tarafından verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının iptali istemiyle, 11 Ekim 2021’de dava açılmıştı.
7 Temmuz 2022 tarihinde Muğla 3. İdare Mahkemesi, Sinpaş GYO A.Ş./Kızılbük GYO A.Ş’ye ait projeye verilen ÇED gerekli değildir kararını iptal etmişti. Açıklanan gerekçeli kararda 30 Aralık 2021 tarihinde yapılan bilirkişi incelemesinin sonuçlarına yer verilmiş, projenin şehir ve bölge planlama disiplini çerçevesinde incelendiği başlıkta projenin Milli Park sınırları içinde yer aldığı vurgulanarak, “Keşif sırasında çekilen fotoğraflardan da görüleceği üzere doğa ve ekosistem üzerinde ciddi bir tahribat meydana gelmiştir. Çevreyi kirletmeyecek önlemler alınmamıştır” denmişti.
4 Ağustos 2022 tarihinde Marmarisliler, Marmaris Belediyesi İçmeler Ek Hizmet Binası önünde toplanarak, belediye tarafından inşaata verilen yapı ruhsatlarının da iptal edilmesini iptal edilmesini istemişti.
8 Ağustos 2022 tarihinde ise Marmaris Belediyesi tarafından inşaat durdurulmuş ve mühürlenmişti.
16 Ağustos 2022 tarihinde ise Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Kamuoyu Aydınlatma Paltformu üzerinden bir açıklama yaparak mahkeme kararına itiraz edildiği bildirilmiş ve şu ifadelere yer verilmişti: “05.08.2022 tarihinde Danıştay’ a temyiz başvurusu yapılmıştır. Şirketimiz bir taraftan temyiz kararının sonucunu beklemekle birlikte diğer taraftan kararın aleyhimize sonuçlanması ihtimaline karşın sürecin aksamaması adına ÇED raporunun onaylanması ile ilgili gerekli hazırlıkları tamamlanarak en kısa sürede Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapacaktır.”
Marmaris Ekolojik Mücadelesi’nin inşaatın 8 Ağustos 2022 tarihinde mühürlenmesi rağmen, faaliyetlerin devam ettiğine dair duyum alması üzerine, inşaatın Marmaris Milli Park sınırı içinde kalan kapısı önünde nöbet başlatmış ve çeşitli tarihlerde inşaatın devam ettiğine dair görüntüleri sosyal medyada yayınlamıştı.