Marmaris Kent Politikaları Derneği’nin, Sinpaş/Kızılbük GYO’nun Kızılkum Koyu’ndaki otel ve devremülk projesine karşı, inşaatın durdurulması talebiyle topladığı imzaları Marmaris Kaymakamlığı’na teslim etmek amacıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş, polis tarafından engellenmeye çalışıldı.
Haber: Burak Necip Başar
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Kızılkum Koyu’nda, Sinpaş Holding’in iştiraki Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından yapılmak istenen “Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort” projesine, Mehmet Oktay’ın belediye başkanlığı döneminde Marmaris Belediyesi tarafından 28 Ekim 2021’de 16 adet tadilat ve yeni yapı ruhsatı, 4 Ocak 2022’de ise isim değişikliği için toplam 17 adet yapı ruhsatı verilmişti.

Ruhsatlara karşı açılan davada, Muğla 2. İdare Mahkemesi ruhsatları iptal etti. Bunun üzerine Marmaris Belediyesi, projeye verilen 33 ruhsatı iptal ettiğini ve inşaatı mühürlediğini açıklamıştı. Ancak aynı gün, Sinpaş Kızılbük GYO inşaat çalışmalarına devam etmişti.
Bunun üzerine, Marmaris Kent Politikaları Derneği, 23 Aralık 2024’te Sinpaş Kızılbük GYO’nun Marmaris Milli Parkı’nı tahrip etmesini engellemek, inşaat faaliyetlerini durdurmak, kamu yararına uygun önlemler almak ve halkı bilgilendirmek için Marmaris Kaymakamı’nı göreve çağıran bir imza kampanyası başlatmıştı.
6 bin 200 imza sabah saatlerinde Muğla Valiliği’ne teslim edildi. Ayrıca Marmaris Kaymakamlığı’na da teslim etmek için yurttaşlar saat 14.00’te Atatürk Meydanı’nda toplandı.
Emniyet güçleri yürüyüşe izin vermedi; ancak yurttaşlar, Marmaris Kaymakamlığı binası önüne kadar yürüyerek imzaları teslim etti.

Yürüyüşün ardında Gündem Fethiye’ye değerlendirmelerde bulunan eski Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Ülkede hiçbir şey iyi gitmiyor. Bu kötü gidişatın içinde; doğa katliamları, doğa talanı söz konusu umarsızca yok ediyorlar” dedi.
Bir yıla yakındır Sinpaş’ta yaşanan durumu takip ettiğini ifade eden Maçoğlu, “Oradaki güzelim koyu yandaş siyaset üzerinden büyük tekellere devredişini Marmaris halkına rağmen görmeye başladık. Düşünün yani buradaki halk istemiyor. Halk o koylara kendilerinin gitmesini istiyor. Hiçbir şekilde orada bir betonlaşmanın olmasını istemiyor ama halka rağmen hukuka rağmen hiçbir şey dinlemeye hiçbir şeyi umursamayan bir Sinpaş var” ifadelerini kullandı.
Maçoğlu, yasaları uygulamayan kamu kurum ve kuruluşların temsilcilerinin olduğunu belirtti. Sinpaş sürecinin hukuken kazanılmış olmasına rağmen hala orada durduğunu ifade etti.

“BÜTÜN BU ENGELLEMELERE RAĞMEN KAZANACAK BU İNSANLAR”
Türkiye’nin doğal güzelliklerinin yok edildiğini vurgulayan Maçoğlu, “Gerçekten insanlar denize ulaşamıyor. Denize parası olmayan giremez hale geldi. Her yeri işgal ediyorlar, her yeri sermayeye peşkeş çekiyorlar. Bunlar kabul edilir bir şey değil. Marmaris halkının topraklarına sahip çıkması gerekir. Bu toprakları başkasına teslim ettiklerinde bir gün oralarda gezemeyeceklerinin göstergesidir aslında bugünler” ifadelerini kullandı.
Son olarak Maçoğlu, şunları söyledi:
“Bu tür engellemeler, özgürlüklerin kısıtlanması olarak değerlendirilebilir ve ulusal meseleler ya da siyasi nedenlerle yapılsa da insanların toprağına, geleceğine sahip çıkma çabasına bariyer konması kabul edilemez. Ancak tüm bütün bu engellemelere rağmen kazanacak bu insanlar. Kendi toprağına sahip çıkıyor, bu ülkenin geleceğine sahip çıkıyor.”
“HALK O BARİKAT KARŞISINDA EĞİLMEDİ, BÜKÜLMEDİ, GERİ ADIM ATMADI”
Marmaris Kent Politikaları Derneği Kurucu Üyesi Halime Şaman, bir aya yakın süredir mahkeme kararına uymayan, ruhsatları iptal edilmiş, iskan ruhsatı iptal edilmiş ve inşaat alanı mühürlenmiş Sinpaş’ın durması için yetkilileri göreve çağıracak bir imza kampanyası yürüttüklerini belirtti.
İmza kampanyasının 6 bini aştığını vurgulayan Şaman; “Sadece Sinpaş kelimesini duymaları yeterli oldu ve masalarımıza gerçekten akın ettiler” dedi.

Şaman, bugün (27 Ocak) imzaları Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya’ya teslim etmek üzere, Kaymakamlığa 150 metre uzaklıktaki meydanda toplanmayı ve sonrasında imzaları teslim etmeyi planladıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Alışkın olmadığımız biçimde bize yürüyemeyeceğimiz, slogan atamayacağımız bilgisi verildi. Arkasında 6 bin imzanın sorumluluğuyla yapılacak bir işte, bu direnç son derece ilgi çekiciydi çünkü aynı kamu görevlileri, aynı emniyet güçleri şu ana kadar üzerlerine düşen vazifeyi yapmadılar.”
“BİZDE YASALAR ÖNÜNDE EŞİT OLMADIĞIMIZ KAYGISINI YARATTI”
Mahkeme kararının bağlayıcılığında Sinpaş’ın çalışmaması gerektiğine dikkat çeken Şaman; “Bunun emrini verecek olan Kaymakamlık ve valilik makamı, uygulayıcıları ise emniyet güçleri olacak” dedi.
24 saat kaçak çalışan binaya, yapıya ve firmaya ses çıkarmadıklarını vurgulayan Şaman; “Ormanımız yandı, deniz bitecek. O zaman turizm olmayınca Marmaris halkı ne yiyecek?” ifadelerini kullandı.
İnsanların sadece ekolojik anlamda değil, yaşamlarını devam ettirmek için de mücadele vererek, irade koyarak Kaymakamlığa dilekçe verdiklerini belirten Şaman, şunları söyledi:
“Böylesi bir demokratik talebin, böylesi haklı bir talebin, kanunlar uygulansın diyen talebin emniyet güçlerince engellenmeye çalışılması bizde yasalar önünde eşit olmadığımız kaygısını yarattı. Bu bir yurttaş olarak hoş bir duygu değil, kabul edilebilir bir şey değil.”
Güneşten korunmak için tente açtıklarında bile gözaltına alındıklarını vurgulayan Şaman, aynı emniyet güçlerinin dinamitlerin patlatılmasına göz yummalarının üzücü olduğunu söyledi.
Yurttaşlara ait milli parkın önünde Sinpaş’a ait bir yermiş gibi kapı yapılmasıyla ilgili Şaman, şu ifadeleri kullandı:
“Yıllarca bu halk kandırıldı. Ne zaman ki biz durumu fark ettik ve o kapının kaldırılmasını söyledik, aynı emniyet güçleri oradan bir tehlike gelmeyeceğini düşünerek sırtlarını Sinpaş’a dönüp, tehlikeyi bizden görüp yüzlerini bize dönerek, bir barikat oluşturdular ama halk o barikat karşısında eğilmedi, bükülmedi, geri adım atmadı.”
Şaman, konuşmasının sonunda; “Halk barikatın önüne, yurttaş barikatını koyarak; toprağına, vatanına, doğasına sahip çıktı. Bugün aynı şeyi yaptık” dedi
“BU DEVLETİN BİZİM ADIMIZA GÖREV YAPAN MAKAMLARININ O ŞİRKETE HADDİNİ BİLDİRMESİ GEREKİYOR”
Yürüyüş öncesi Kent Politikaları Derneği Başkanı Ufuk Beytekin basın açıklamasında bulundu.
Sinpaş’a ait olmayan 15 hektar Milli Park alanının 2019’dan beri işgal edildiğini vurgulayan Beytekin, “Bunun için mahkeme kararı almaya gerek yoktur. Işte kaymakam beyi bu yüzden göreve çağırıyoruz. Marmaris Kaymakamı olarak senin görevin bu kente sahip çıkmak, kamu çıkarını gözetmektir diyoruz” ifadelerini kullandı.

Kanunların yerine getirilmesini istediklerini ifade eden Beytekin, Sinpaş’ta büyük bir yıkım olduğunu vurguladı. Beytekin, “Bugün Sinpaş yine bu devlete kafa tutarcasına orada çalışmaya devam ediyor. İnanılmaz bir şey ve hiç kimse, körler sağırlar birbirini ağırlar misali hiç kimse sesini çıkarmıyor. Bugün 6 bine aşkın imza topladık. Kentini seven kentine sahip çıkan çocuklarının geleceğine sahip çıkan 6 bin vatandaşımız imzalarını verdi” dedi.
Verilen imzaları bugün sabah Valiliğe teslim ettiklerini ifade eden Beytekin, şu ifadeleri kullandı:
“Şimdi bir nüshasını Kaymakama da teslim edeceğiz. Onunla da eğer uygun olursa görüşmeyi de planlıyoruz. Onun sonucunu da sizlere bilgi olarak vereceğiz. O sebeple şimdi fazla sözü uzatmaya gerek yok. Her zaman masalarda kullandığımız bir laf vardı. Buradan onu bir kez daha tekrarlıyorum. Hiçbir kişi ya da şirket Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasası’nın kanunlarının ve itibarının üstünde olamaz. Eğer bir şirket bu devlete kafa tutuyorsa, bu devletin bizim adımıza görev yapan makamlarının o şirkete haddini bildirmesi gerekiyor. Kanunları uygulatması gerekiyor.”