Sinpaş GYO’nun Marmaris Kızılbük Koyu’nda dinamit patlatması ile ilgili görüntülerin yayınlanmasının ardından Marmaris Kent Konseyi’nden Avukat Arzu Alper Gündem Fethiye’ye konu ile ilgili açıklama yaparak dinamitin inşatta sahası dışında, vatandaşa ait koyda patlatıldığını ifade etti ve firmanın gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunu söyledi.
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Kızılbük’te, Marmaris Milli Parkı içerisinde Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından “Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk” projesi başlatılmıştı. Projenin doğa üzerinde ağır tahribata yok açacağı gerekçesiyle Marmaris Kent Konseyi ve yaşam savunucuları mücadele başlatmıştı.
24 Mayıs 2022 tarihinde ise Marmaris Kent Konseyi, milli park alanı içinde dinamitlerin patlatıldığı görüntülerini paylaştı ve #Marmaristenİmdat etiketi ile şu açıklamayı yaptı: “Marmaris’in el değmemiş koylarını beton yığınına çevirmek için dinamit patlatıyorlar. Doğanın imdat çığlığı bu! Canlılarla birlikte anılarımız da yok oluyor. Projenin beşte biri canımızı bu kadar acıtırken kalanını kurtarabiliriz. İçmeler’deki doğa yıkımına birlikte dur diyelim”
Marmaris Kent Konseyi’nin konu ile başlattığı imza kampanyasına ulaşmak için buraya tıklayın
“FİRMA GEÇTİĞİMİZ YAZ RUHSATSIZ ŞEKLİDE İNŞAATA DEVAM ETTİ”
Konu ile ilgili Gündem Fethiye’ye açıklama yapan Marmaris Kent Konseyi’nden Avukat Arzu Alper proje ile ilgili şunları söyledi: “Burası 1996 yılında Milli Park ilan edildi ve ruhsatlar Marmaris Belediyesi tarafından 2021 yılının 10’uncu ayında verildi. 2021 yılında Marmaris Belediyesi tarafından 10’uncu aydan önce de iki kere daha ruhsat verilmişti 4’üncü ve 5’inci ayda fakat sonrasında bunlar iptal edildi. Ancak geçen sene bütün yaz ruhsatsız şekilde, kaçak şeklide çalıştı ve yüzlerce kamyon geçti.”
“BU ALANIN MİLLİ PARK OLMADIĞINI SADECE MARMARİS BELEDİYESİ VE SİNPAŞ İDDİA EDİYOR”
Alper, Marmaris Belediyesi tarafından inşaat için 56 tane ruhsat verildiğini ifade ederek imar uygulaması yapılmayan bir alanda inşaatın başladığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Burası imar planında da koruma alanı içinde kalan bir yer. Milli park sınırları içinde olan bir yer. Buranın milli park sınırı içinde olmadığını iddia eden de sadece iki kurum var. Bir tanesi Marmaris Belediye Başkanlığı, ikincisi Sinpaş GYO. Ancak bütün bilirkişi raporlarında ve bilimsel görüşlerde göre burası milli park. Burada da hiçbir tartışma yok. Kendi arazileri de olsa milli park sınırları içinde kalan bir yer.
Ruhsat verildikten sonra tabii ki inşaatlara başlandı. Önceki ruhsatlarda inşaat beş katlıydı. Marmaris Belediye Başkanlığı buraya dokuz kat on kat ruhsat verdi. Biz Marmaris Kent Konseyi olarak mücadeleye başladık. Sinpaş’ın yaptığı otel haricinde Marmaris’te on katlı bir yapı görmeniz mümkün değil.”
“BİZİM KIYILARIMIZDA DİNAMİT PATLATILDI”
Alper kıyıda patlatılan dinamitlerle ilgili olarak ise şunları ifade etti: “Burası denize sıfır, korunacak koyun içinde, milli park sınırları içinde, ormanın yanında ve bizim kıyılarımızda. Burada, ormanın içinde dinamit patlatıldı. İmar planında ve orman kadastrosu içinde olmayan yollar açıldı. Firma sadece inşaat için dinamit patlatma izni aldık diyor ama bu dinamitler maalesef bizim kıyılarımızda, bizim ormanımızda patladı. Ağaçlarımızı kestiler. Çok kötü bir facia yaşandı.
Daha önce de dinamit patlatıldı. Hala devam ediyorlar. Cezası neyse öderiz gibi cimleler de geçti keşif esnasında.”
Konu ile ilgili olarak Marmaris Belediyesi ise dün (25 Mayıs 2022) şu açıklamayı yaptı:
“İçmeler Kızılbük mevkiinde özel bir firma tarafından devam eden inşaat ile ilgili Marmaris Belediye Başkanlığı’nın söz konusu alanda dinamitle patlatmaya izin verildiği iddia edilmektedir.
İçmeler Kızılbük mevkii 2518 parselde 1985 yılında mevzii imar planı yapılmış, bu plan 2005 yılında onanan İçmeler Revizyon Uygulama İmar Planı içerisine dahil edilmiştir. Marmaris Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyonu Planında da belirtildiği üzere ‘emsal artışı olmaksızın onaylı imar planı bulunan alanlarda onaylı planlar geçerli olacaktır’ maddesine dayanarak ilgili plan ve kanunlar ile anayasal eşitlik ilkesi çerçevesinde 2518 parseldeki inşaat için Marmaris Belediye Başkanlığınca yapı ruhsatları düzenlenmiştir.
Sosyal medyada yayınlanan ve haberlere de konu olan ‘dinamitle patlatma’ işlemi için ise firmaya 17.02.2022 tarihinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından izin verilmiştir. Müdürlük tarafından ilgili firmanın başvurusu üzerine ‘incelenmiş ve uygun bulunmuştur’ belgesi düzenlenmiştir.
Öte yandan bahse konu inşaat ile ilgili başlatılan hukuki süreçler Belediye Başkanlığımızca takip edilmekte olup, yargı kararlarına göre de gerekli işlemler tesis edilmektedir.
Ancak kamuoyunda bilinçli veya bilinçsiz olarak yapılan yanlış bilgilendirmeler nedeniyle belediyemiz yasal olarak yapmak zorunda olduğu işlemler için ve de izin verme yetkisi olmadığı halde izin verdiği iddia edilen işlemler nedeniyle suçlanarak, suçsuz yere töhmet altında bırakılmaktadır.
Marmaris Belediyesi olarak herkese aynı mesafede ve Anayasa’nın eşitlik ilkesi çerçevesinde çalışmalarımıza devam edeceğimizi belirtir, kamuoyunun bilgisine sunarız.”
“MİLLİ PARK İÇİNDE DİNAMİT PATLATMAK ZATEN YASAK”
Alper, milli park sınırları içinde ilk defa dinamit patlatılmadığını ifade etti ve şunları söyledi: “Biz burada dinamit patlatıldığını ilk defa söylemiyoruz, 2021 yılında aralık ayında bilirkişi keşfi yapıldı. O zamandan beri dinamit patlatılıyor diyoruz. Firmanın ÇED gerekli değildir kararı alırken ‘Ben burada dinamit patlatmayacağım’ şeklinde yazılı bir taahhüdü var. Milli Park içinde dinamit patlatmak zaten yasak. Fakat bizim kıyımızda, bizim ormanımızda milli park sınırları içinde dinamit patlatıyorlar.
İnşaata 10 kat için ruhsatı veren de Marmaris Belediye Başkanlığı. Biz bu ruhsatın iptali için de dava açtık Marmaris Belediye başkanlığı aleyhine.”
Marmaris Belediye Başkanlığı hakkında da görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle dava açtıklarını belirten Alper, “Çünkü imar uygulaması yapılmadan, yola terk yapılmadan hiç kimse bir inşaat izni alamaz. Burada yola terkler yapılamadan, kamusal alanlar ayrılmadan, parseller üzerinde bir imar uygulaması yapılmadan ruhsat verildi. Zaten inşaat ruhsatı verilemez. Bu konuda Marmaris Belediye Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulunduk.”
“DİNAMİT İNŞAAT SINIRLARI DIŞINDA PATLATILDI”
Doğaya karşı işlenen şunlarla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Alper, “Milli park sınırları içinde dinamit patlatılıyor, yollar açılıyor, ağaçlar kesiliyor, kıyılar ile ilgili bir tahribat var. Milli Parklar Genel Müdürlüğü de suç duyurusunda bulundun iki defa, tutanak tuttular. Bunlar şu anda savcılıkta. Bütün belgeleri de savcımıza verdik. Savcımız bununla ilgili de zaten dava açacak. Bu soruşturma da hala sürüyor” dedi.
Firmanın yaptığı açıklamaya değinen Alper, “Biz sadece kendi inşaatımız için dinamit patlatma izni aldık dediler ama ÇED gerekli değildir kararı için yaptıkları başvuruda ben burada dinamit patlatmayacağım diyorlar. Çünkü burası milli park.
Ayrıca kendi inşaat sınırları içinde dinamit patlatmadılar. Vatandaşa ait koyda dinamit patlattılar. Kıyılar halkındır. Bakın orada kadınlar plajı yapıyorlar. Şu anda bizim denizden çekilen videolar da var orada her şey çok açık. Kendi inşaatlarında dinamit patlatılmadığı da çok açık. Gerçeğe aykırı beyanda bulunuyorlar.”
“YAN KOYA DOĞRU BİR KAÇAK YOL AÇILIYOR DİNAMİT PATLATILARAK”
Projenin aslında dört etaptan oluştuğunu ifade den Alper başvuru yapılırken firmanın alanı küçülttüğünü söyledi ve şunları ekledi: “Aslında entegre bir proje var burada 4 etaptan oluşan. Koyumuzda kadınlar plajı yapılıyor ayrı olarak İkincisi alışveriş merkezi yapılıyor. Üçüncüsü bir marina yapılıyor. Şu anda da yan koya doğru bir kaçak bir yol açılıyor dinamit patlatılarak. Yol açılırken zaten dinamit patlatılması zorunlu. Dinamit patlatmadan yol açılmıyor. Bununla ilgili olarak da bizim planımızda bu yollar yok. Kaçak yol açıyorlar.”
“MİLLİ PARKI ÖZEL MÜLK OLARAK KULLANDILAR”
Alper, Sinpaş GYO’nun Aşıklar Tepesi’ne yaptığı ve inşaat alanına girişleri engellediğini hatırlattı ve “Milli Park alanına özel mülkümüz dediler. Özel mülk tabelası astılar bir tane de kurt köpeği koydular. Hatta 19 Ocak gazeteciler gününde Oksijen Gazetesi’nden Nimet Hanım geldi. İçeriye almadılar” dedi.
“BİZİM AMACIMIZ ÇEVREYİ KORUMAK”
Alper amaçlarının çevreyi korumak olduğunu kaydetti ve “Biz sessimizi çıkarmasak burada her şey olacaktı. Biz sesimizi çıkarıp mücadele ettiğimiz için artık tüm Türkiye duydu. Amacımız sadece her şeyin kanuna uygun yapılması. Biz otel yapılmasına karşı değiliz. Ama her şey uygun olsun bütün önlemler alınsın ondan sonra. Doğaya zarar vermeden yapılsın. Kanunun uygulanasını istemekten başka hiçbir amacımız yok” dedi.
“ÇEVREYE VERİLEN ZARARLARDA GERİ DÖNÜŞ MÜMKÜN OLMUYOR”
Alper, Muğla’da çok ciddi bir çevre tahribatının olduğunun altını çizerek mahkeme tarafından verilen bilirkişi raporlarına dikkat çekti: “İdare mahkemesinde ÇED gerekli değildir kararının iptali için açılan davalarda iki tane bilirkişi raporu var. İki bilirkişi raporu da burada ÇED gerekli değildir kararı verilemez diyor.
Biz de mahkemeden gelecek duruşmadan sonra karar bekliyoruz. Bu davalar ivedi yani hızlı yargılama usulüne tabi olan davalar çünkü çevreyle ilgili davalar. Çevreye verilen zararlarda geri dönüş mümkün olmuyor. Parayla telafi edilecek hiçbir şey yok.”
Bilirkişi raporlarından yola çıkarak davada olumlu bir karar çıkacağını düşündüklerini belirten Alper, “Biz adalete güveniyoruz, adalete inanıyoruz. Türkiye’de hakimler var demek istiyoruz ve olduğuna inanıyoruz” dedi.