MUÇEP ve Marmaris Kent Konseyi, Marmaris Belediyesi’ne Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) adına düzenlemiş olduğu ruhsat-İmar Durum belgelerinin iptali için dava açtı.
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerinden bir bölümü ve Çevre Çalışma Grubu üyeleri, Marmaris Belediyesi’ne, Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesi için Sinpaş GYO A.Ş./Kızılbük GYO A.Ş. adına düzenlemiş olduğu ruhsatların iptali için dün (5 Ocak) dava açtığını açıkladı. Yapılan açıklamada bugün saat 10:30’da Marmaris Adliyesi önünde süreci anlatmak amacıyla bir basın açıklaması yapılacağı duyuruldu.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “MUÇEP; Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerinden bir bölümü ve Marmarisli yurttaşlar, Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesi için Muğla Valiliği’nin verdiği “ÇED gerekli değildir” kararının iptali talepli bir hukuk mücadelesi başlatmıştı. Davanın açıldığı 11 Eylül 2021 tarihinden beri zorlu bir mücadele ile Marmaris Milli Park’ı sınırları içerisinde yer alan projenin çevre üzerinde telafisi imkânsız ve geri döndürülemez zararlarını önlemeye çalışıyoruz.
Marmaris’in yaşadığı yangın felaketinden sonra yeni bir kayba dayanma gücü kalmamıştır. Dosyayı çalışırken Marmaris Belediyesi’nin projeye verdiği inşat ruhsatlarında bazı kusurlar ve ihmaller olduğunu tespit ettik. Bu nedenle Marmaris Kent Konseyi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 56. Maddesi ve Kent Konseyleri Yönetmeliği’nin yüklediği ödev sonucu, yaşam alanlarımızın korunması amacıyla 5 Ocak 2022 tarihinde Marmaris Belediyesi’ne, Sinpaş GYO A.Ş./Kızılbük GYO A.Ş. adına düzenlemiş olduğu ruhsat-İmar Durum belgelerinin iptali için dava açmıştır.”
NE OLMUŞTU?
Hattat Ailesi 1988 yılında, Muğla’nın Marmaris İlçesi, İçmeler Beldesi’nde, Kızılkum Mevkisi’nde Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla sahip olduğu 310 dönümlük arazi üzerine otel yapmak için inşaata başladı. Otelin 550 oda, bin 100 yatak kapasiteli olarak planlandı fakat Hattat Ailesi’nin Demirel’in emekli olmasından sonra işlerinin bozulması ve borçlarını ödeyemez hale gelmesinin ardından otel inşaatı 2009 yılı Aralık ayında yaptığı lüks konutlarla tanınan Sinpaş Holding’e satıldı.
Sinpaş Holding, iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye zengin yabancılar için bin 400 lüks konut yapmak için 2010 yılının ocak ayında İçmeler Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne başvurdu fakat, Belediye İmar Planı’nda belirtilen hükümler çerçevesinde konut yapımına izin vermedi.
34 YILLIK OTEL İNŞAATI
İçmeler Belediye başkanı Zeki Eren burada yalnızca beş yıldız üzeri otel yapılması şartıyla yapı kullanım izni verilebileceğini açıkladı ve koyda, sadece otel yapılabileceği yönünde bir İmar Revizyon Planı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderildi.
Bu dönemde, Zeki Eren Sinpaş Holding’in araya Turizm Bakanlığı’nı sokarak koyda konut yapılması konusunda kendisine baskı uyguladığını iddia etti. Yaptığı bir açıklamada “5 yıldız üzeri otel yapmayacaklarsa boşuna para harcamasınlar, yapacakları konutları yıkarım. Bölge, ilçenin en güzel koyları içinde, Marmaris limanına tek giriş ve çıkışın yapıldığı yer. Burada yüzümüzü ağartan bir tesis yapılmak zorunda.” dedi.
Bunun üzerine Sinpaş, dev araziye devremülk usulü bir termal tesis yapma kararı aldı. Sinpaş Holding 4-5 ve 6 Ağustos tarihlerinde holdingin turizm ve devre mülk konusunda iştirak şirketi Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin halka arz edileceğini duyurdu. Hisse fiyatı ise 15,80 lira olarak açıklandı.
MİLLİ PARK ALANINDAKİ PROJEYE ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI VERİLDİ
Marmaris Milli Parkı sınırları içinde kalan projeye 13 Ağustos 2021’de proje ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “ÇED gerekli değildir” kararı çıktı. Marmaris Kent Konseyi, verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için bir hukuk mücadelesi başlattı ve 11 Eylül 2021 tarihinde dava açıldı.
Bu sırada ise Marmaris Kent Konseyi’nden Halime Şaman, yaptığı bir açıklamada 28 Ağustos tarihinde firmanın inşaat yasağına rağmen proje inşaatını devam ettirmesini Muğla Valiliği ve Marmaris Belediyesi’ne bildirdiklerini ancak her iki kurumun da kendilerine herhangi bir geri dönüş yapmadığını ve firmaya herhangi bir yaptırım uygulamadığını söyledi.
HALİME ŞAMAN’A HAKSIZ REKABET DAVASI
Marmaris Kent Konseyi Twitter hesabından yapılan bir açıklamada ise MUÇEP Marmaris Sözcüsü ve Marmaris Kent Koseyi Çevre Temsizlcisi Halime Şaman hakkında bir tazminat davası açıldığı duyuruldu.
“Kent Konseyi Çevre temsilcimizi ve sözcümüzü susturmak ve korkutmak amacıyla bir tazminat davası açarak karşı hamlesini kullanmıştır. Bu hamlenin özellikle yangın sebebiyle elindeki en değerli hazineyi kaybeden Marmarisliler başta olmak üzere yurdumuzun her yerinde çevre talanlarına ve saldırılarına karşı mücadele edenler başta olmak üzere bu mücadelelerin içinde olacak herkese verilmek istenen bir gözdağı olduğu aşikârdır.” açıklaması yapıldı.
MUÇEP’de bir açıklama yaparak “Şirket tarafından MUÇEP Marmaris Sözcümüz Halime Şaman’a karşı açılan ve tazminat talebi de içeren haksız rekabet davasını ifade özgürlüğüne karşı yapılmış bir saldırı sayıyoruz.” dedi ve 30 Kasım 2021’de görülecek olan davaya çağrıda bulundu.
KEŞİF SIRASINDA ÇEVRE TAHRİBATI GÖZLEMLENDİ
30 Aralık’ta ise açılan davanın görüldüğü Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin atadığı bilirkişi heyeti inşaat alanında keşif yaptı. Keşifle ilgili ilgili Yeşil Gazete‘ye açıklamalarda bulunan Marmaris Kent Konseyi başkanı Ufuk Beytekin, yaşanan tahribatı gözleriyle gördüklerini ifade etti ve yapılan çalışmaların imara aykırı olduğuna vurgu yaptı.
Keşifte, alanda denize sıfır beton santralinin kurulduğu, yolların açılacağı kesimlerde dağ eteklerinin tıraş edildiği, çalışmalar sırasında bölgede dinamit kullanıldığını, ancak şirketin ÇED başvurularında asla dinamit kullanmayacağını yazdığı, görüldü.
BirGün Gazetesi yazarı Bahadır Özgür Kızılbük’teki son duruma dair bazı fotoğrafları Twitter sayfasında yayınladı: