Muğla Valiliği, hafta ortasından itibaren sıcaklıkların mevsim normallerinin üstüne çıkacağının beklenmesi üzerine, özellikle önümüzdeki günlerde ormanlık alanların yakınlarında yangın riskini arttıracak davranışlardan kaçınılması yönünde uyarılarda bulundu.
Muğla Valiliği, yapılan son meteorolojik değerlendirmelerin ardından bir açıklama yaparak yurttaşları aşırı sıcaklara karşı uyardı.
Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü tarafından, bugün (11 Temmuz 2023) için yapılan açıklamada bölgenin sıcak hava dalgası etkisine gireceği ve hafta ortasından itibaren sıcaklığın mevsim normallerinin 5-10 derece üstüne çıkmasının beklendiği açıklanmıştı.
“SICAK VE KURU HAVA İLE RÜZGÂRIN ETKİSİNİ ARTIRACAĞI ÖNGÖRÜLMEKTEDİR”
Muğla Valiliği’nin yaptığı açıklamada da bölgenin sıcak hava dalgasının etkisine gireceği, sıcak ve kuru hava ile rüzgârın etkisini artıracağının öngörüldüğü dile getirildi.
Bu nedenle önümüzdeki günlerde ormanlık alanların yakınlarında yangın riskini arttıracak davranışlardan kaçınılması konusunda yurttaşlara bazı uyarılar yapıldı.
Açıklamada, yurttaşların Valilik tarafından yasaklanan ormanlık alanlara kesinlikle girmemesi gerektiği belirtildi.
“YOL KENARLARINA YANGINA NEDEN OLABİLECEK CAM VE PET ŞİŞE, SİGARA İZMARİTİ GİBİ ÇÖPLER BIRAKILMAMALI”
Diğer yandan yol kenarlarına yangına neden olabilecek cam, pet şişe, sigara izmariti gibi çöplerin atılmaması gerektiği vurgulandı.
Ayrıca anız, bahçe ve sera temizliği için orman yangını açısından risk oluşturabilecek ateşlerin hiçbir şeklide yakılmaması gerektiği söylendi.
Görülen olumsuzlukların ise bekletilmeden Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne iletilmesi istendi.
“GEREK İNSAN KAYNAKLI GEREKSE NEDENİ DOĞAYA BAĞLI OLAN ORMAN YANGINLARI ANCAK METEOROLOJİK KOŞULLAR UYGUN OLDUĞU ZAMAN MEYDANA GELEBİLİR”
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde orman yangınları “Meteorolojik Karakterli Doğal Afetler” başlığı altında değerlendiriliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen bir yazılım olan Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi’nin (MEUS) tanıtıldığı bölümde ise orman yangınlarının meteorolojik karakterine ilişkin şu bilgiler veriliyor:
“Meteorolojik koşullar ve parametreler orman yangınlarının oluşumu, şiddeti ve süresi üzerinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Gerek insan kaynaklı gerekse nedeni doğaya bağlı olan orman yangınları ancak meteorolojik koşullar uygun olduğu zaman meydana gelebilir.
Yangınla mücadele amacıyla geliştirilen model ve sistemler hassas olarak ölçülen meteorolojik verilerle işlerlik kazanmaktadır. Meteorolojik veriler yangın olayının her safhasında (yangın tahmininde, yangın başlangıcında, yangın sırasında, söndürme çalışmalarında ve yangın sonrasında) devamlı olarak izlenmesi ve değerlendirilmesi gereken bilgilerdir. Bu faktörlerin etkisi yükseltiye, arazi yapısına, ormanlık alanın büyüklüğüne, ağacın bakısına, bitki örtüsünün türüne ve mevsime bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İlk tutuşma kaynağı ne olursa olsun başlangıçta yangının yayılmasına etki eden faktörler hava sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr hız ve yönü ile havanın kararlılık durumudur.
Hava sıcaklığının 40 santigrat derecenin üzerine çıktığı, nispi nemin yüzde 20’nin altına düştüğü hava koşullarında orman yangını çıkma olasılığı çok yüksektir. Bu şartlar altında çıkan yangınlar rüzgârın da etkisiyle çok hızlı bir şekilde yayılabilir ve kontrol altına alınması güçleşir. Bunun yanı sıra kararsız hava koşullarının etkisiyle yanan kabuk, yaprak ve kozalaklar yangın ana hattının kilometrelerce uzağına sıçrama yaparak yeni yangınların oluşmasına neden olur. Yangının sıçrama yapacağı yerler bilinemediğinden dolayı kontrol altına almak oldukça güçtür.
Çeşitli etkenlere açık olan ve büyük bir yanıcı madde birikimine sahip olan ormanlar özellikle sıcak ve kurak mevsimlerde yangın tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Ülkemiz Akdeniz coğrafyası ve iklim kuşağında yer alması nedeniyle yaz aylarında yoğun bir yangın tehdidi altında bulunmakta, buna bağlı olarak her yıl çıkan çeşitli sayıdaki orman yangınları sonucu önemli miktarda orman alanı zarar görmektedir.”
Metnin tamamını okumak için buraya tıklayın.