Muğla Büyükşehir Belediyesi, araç filosuna dahil ettiği 61 yeni vektörle mücadele aracı için tanıtım töreni düzenledi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin, bugün (28 Ocak) araç filosuna dahil ettiği 61 yeni vektörle mücadele (Hastalık yapan mikroorganizmaları, insanlara taşıyan eklem bacaklılara ve kemiricilerin biyosidal kullanılarak öldürülmesi) aracı için düzenlediği tanıtım töreninde, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras konuşma yaptı.
Konuşmasında, göreve geldikleri günden bu yana 10 ay boyunca saha çalışmalarına devam ettiklerini belirten Aras; “Bir yandan geleceği planlarken, bir yandan da vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçlarına cevap veriyoruz” dedi.

Aras, tanıtımı yapılan 61 ilaçlama aracı ve geçen günlerde kazandırılan 35 otobüsle birlikte, hem ulaşım hem de vektörle mücadele alanındaki çalışmaları desteklediklerini ifade etti.
Vektörle mücadelenin yalnızca rahatsızlık veren bir konu olmadığını, aynı zamanda bulaşıcı hastalıkların ve salgınların önlenmesi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Aras, şunları söyledi:
“Bu araçlar, sadece Muğlalılara değil, ülkemizin her yerinden ve dünyanın dört bir yanından gelen turistlere de hizmet ediyor. Muğla’mız, dünya çapında milyonlarca insana ev sahipliği yapıyor. Bu yüzden yapılan her hizmetin önemi büyük.”
Muğla Büyükşehir Belediyesi, vektörle mücadele kapsamında 2023 yılının sonunda 2024 yılı için mal ve hizmet ihaleleri ile toplamda 67 milyon liralık satın alım yapmıştı. İhale verilen şirketlerin internet sitelerinde yer alan ürünlerin bir kısmı ise Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından izin verilen biyosidal ürünler listesinde yer almıyordu.

Vektörle mücadele ekiplerinin daha etkili çalışabilmesi için teknolojik ekipmanlarla donatılması gerektiğini belirten Aras; “Bu araçları kullanacak arkadaşlarımıza da bir çağrım var: Bu araçlarda halkımızın emeği ve yetim hakkı var. Onları en iyi şekilde kullanmalı, zarar görmemesi için özen göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.
Aras, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Birimi’nin bu alandaki çalışmalarını takdir etti ve Belediye olarak bu mücadeleyi daha etkin hale getirecek desteklerin devam edeceğini açıkladı.
VEKTÖRLE MÜCADELEDE ZEHİRSİZ YÖNTEMLER MÜMKÜN MÜ?
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, Avrupa Pestisit Eylem Ağı ortaklığı ve Zehirsiz Sofralar Platformu iş birliğiyle yürüttüğü “Zehirsiz Kentlere Doğru” projesi kapsamında hazırlanan “Vatandaşlar İçin Kentlere Doğru Zehirsiz Uygulamalar Rehberi”nde biyosidal ürünlerden şu şekilde bahsediliyor:
“Her ne kadar pestisit dendiğinde akla önce tarımsal faaliyetler gelse de, giderek artan kentleşmeyle birlikte yaşam alanlarımızda daha fazla pestisit kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak kentlerde zararlı mücadelesi için kullanılan ve pestisitler ile aynı aktif maddeleri içeren biyosidal ürünlerin yaygınlaşması da, bu kimyasalların insan sağlığı, su kaynakları ve biyolojik çeşitliliğe yönelik zararlarının her geçen gün daha fazla gündeme gelmesine neden oluyor.
Biyosit kelime olarak, biyolojik bir varlığı öldüren, canlı öldüren veya canlıkıran anlamını taşısa da biyosidal ürünler literatürde, “içerdikleri aktif madde ya da maddeler sayesinde zararlı olarak kabul edilen bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmalar, hamam böceği, kene, karasinek, sivrisinek gibi böcekler, fare ve sıçan gibi kemirgenler üzerinde kimyasal veya biyolojik etki gösteren maddeler” olarak tanımlanır. Bu kimyasalların istenmeyen zararlıyı kontrol edebilmesi, sadece hedef alınan canlıya zarar vermesi (seçici olması), uygun bir zaman sürecinde ekolojik olarak kabul edilebilir ürünlere dönüşmesi, uygulama alanında kalabilmesi, çevrede birikme potansiyeli olmaması gibi özelliklere sahip olması istenir. Ancak ne yazık ki günümüzde bu özelliklerin bazılarını içeren biyosidaller kullanılsa da özelliklerin tümüne sahip ideal aktif madde içeren bir biyosidal bulunmuyor.
2021 Eylül ayı itibari ile Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından izin verilen biyosidal ürünler listesinde, dezenfektanlar da dahil, 2 bin 739 ruhsatlı ürün bulunuyor.”
Türkiye’de kampanya kapsamında vektörle mücadelede biyosidal yerine ekolojik alternatifler kullanmayı tercih eden belediyeler mevcut.
Örneğin, Samsun Büyükşehir Belediyesi pestisit ve biyosidal ürünler yerine, ekolojik ve doğa dostu alternatifleri kullanacağına dair taahhütte bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Nisan 2023 tarihinde “Zehirsiz Kentlere Doğru İyi Niyet Belgesi”ni imzaladı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ardından Kadıköy Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi de İyi Niyet Belgesi’ni imzalayarak kampanyaya dahil oldu.