Muğla’daki üç termik santral hakkında 1996 yılında verilen ve bugün hala uygulanmayan kapatma kararının uygulanması talebiyle 20 Ekim’de Datça’da yola çıkan “Muğla Adalet Kervanı” yedinci gününde uzun süredir su kesintileri ile mücadele eden Bodrum’a ulaştı.
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Ekoloji Birliği, İklim Adaleti Koalisyonu ve Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK), Muğla’daki üç termik santralin kapatılması kararının uygulanması için başlattıkları “Muğla Adalet Kervanı” bugün (26 Ekim 2023) Bodrum’a geldi.
Aydın İdare Mahkemesi’nin Muğla’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin kapatılması için 1996 yılında verdiği karar Danıştay tarafından onaylanmıştı. Türkiye, Danıştay kararını uygulamadığı için 2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından mahkûm edilmişti.
Datça’dan 20 Ekim 2023 tarihinde yapılan basın açıklaması ile başlayan Kervan’ın; sırasıyla Marmaris, Akyaka, Menteşe, Yatağan, Milas, Bodrum ve Ören duraklarının ardından 28 Ekim’de Akbelen Ormanı’nda basın açıklaması ile sonlanması planlandı.
Gündem Fethiye, Akbelen Ormanı’nda sona erecek sekiz günlük süreci izlemek ve okuyucusu ile buluşturmak için kervana katıldı.
Bodrum’un Gümüşlük Mahallesi’nde saat 11.00’de bir araya gelen yurttaşlar öncelikle Gümüşlük Belediye Cafe’ye sloganlarla ve broşürler dağıtarak kısa bir yürüyüş gerçekleştirdi. Ardından ise Gümüşlük Belediye Cafe’de forum gerçekleştirildi.
Foruma, Akbelen Ormanı’nın kömür madeni için kesilmesine karşı yaklaşık dört yıldır mücadele eden İkizköylüler de katıldı.
Forumda, İklim Adaleti Koalisyonu Gönüllüsü Levent Büyükbozkılı’nın kervan sürecini anlattığı sunumun ardından Biyolojik Çeşitlilik Uzmanı Itri Levet Erkol Bodrum’daki su krizinin termik santrallerle bağlantısını anlattığı konuşmasını yaptı.
Erkol’un ardından söz alan İkizköylü Nejla Işık’da yıllardır Akbelen Ormanı’nın kesilmesi durumunda Bodrum’un susuz kalacağını dile getirdiklerini ve bugün hem kendilerinin hem uzmanların anlattığı senaryonun gerçekleştiğini söyledi.
Termik santrallerin yurttaşların tükettiğinden çok daha falza suyu bir yılda soğutma suyu olarak kullandığına işaret eden Işık yaşam alanlarına, sularına sahip çıkmak için herkesi Akbelen Ormanı’nı korumak için mücadele etmeye çağırdı.
Yurttaşlar daha sonra Bitez Mahallesi’ndeki pazar yerinde “Muslukları değil termik santralleri kapat”, “Bodrum uyuma suyuna sahip çık” sloganları eşliğinde broşür dağıttı.
Yurttaşalar saat 14.30’da Bitez Kadınlar Kahvesi’ndeki buluşma için yola çıktı.
Kervanın örgütleyicileri “Muğla’daki Termik Santraller Neden Kapatılmalı?” sorusuna 10 maddede şöyle yanıt veriyor:
- Hukuk devleti ilkesi yargı kararlarının uygulanmasını gerektirir. Mahkemelerin verdiği kapatma kararı uygulanmıyor
- Türkiye’nin Muğla’daki santrallerin ürettiği elektriğe ihtiyacı yok
- Kamu kaynakları termik santrallere aktarılıyor
- Termik santraller usulsüz çevre izinleri ile çalıştırılıyor
- Termik santraller aşırı hava kirliliğine yol açıyor
- Termik santraller aşırı su tüketiyor
- Kömür sahaları köylerimizi yok ediyor, insanları göçe zorluyor
- Kömür sahaları ormanlarımızı yok ediyor
- Kömür sahaları zeytinliklerimizi, tarım alanlarımızı yok ediyor
- Termik santraller Muğla’da 68.000’den fazla insanın erken ölümüne neden oldu
Diğer yandan, MUÇEP’in Muğla’daki termik santrallerin kapatılması için 23 Ağustos 2023 tarihinde Change.org üzerinden başlattığı imza kampanyası hala aktif.
Kampanyaya imza vermek için buraya tıklayın