Muğla’daki üç termik santral hakkında 1996 yılında verilen ve bugün hala uygulanmayan kapatma kararının uygulanması talebiyle 20 Ekim’de Datça’da yola çıkan “Muğla Adalet Kervanı” beşinci gününde Yatağan’a ulaştı.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Ekoloji Birliği, İklim Adaleti Koalisyonu ve Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK), Muğla’daki üç termik santralin kapatılması kararının uygulanması için başlattıkları “Muğla Adalet Kervanı” bugün (24 Ekim 2023) Yatağan’a geldi.
Gündem Fethiye, Akbelen Ormanı’nda sona erecek sekiz günlük süreci izlemek ve okuyucusu ile buluşturmak için kervana katıldı.
Aydın İdare Mahkemesi’nin Muğla’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin kapatılması için 1997 yılında verdiği karar Danıştay tarafından onaylanmıştı. Türkiye, Danıştay kararını uygulamadığı için 2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından mahkûm edilmişti.
Yatağan durağında, saat 14.00’te Açık Pazar Yeri girişinde broşür dağıtımı gerçekleşti ve termik santrallerin kapatılmasına ilişkin talepler anlatıldı.
Özellikle, termik santrallerde çalışan işçilerin ve ailelerinin durumlarına ilişkin “Adil geçiş” kavramı ve devlet tarafından termik santrallere verilen teşviklerin kamu yararına kullanılması durumunda işçilerin mağduriyet yaşamayacağı dile getirildi. Ayrıca termik santrallerde ve madenlerde çalışan işçilerin maruz bırakıldıkları sağlık sorunlarına değinildi.
ADİL GEÇİŞ NEDİR?
İklim İçin 350 Derneği ve Avrupa İklim Eğlem Ağı (CAN Europe) tarafından hayata geçirilen “Kömürün Ötesinde Milas” raporunda adil geçiş kavramına ilişkin şu bilgiler veriliyor:
“Tarihsel arka plan: Adil geçiş kavramı ilk olarak 1970’lerde sanayi kaynaklı çevre ve sağlık sorunlarına dikkat çeken işçi hareketleri ile gündeme geldi. 1990’lara gelindiğinde kavram, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) çevre mevzuatı ve kontrollerinin sıkılaşması ve hükümetin kirletici sanayilere yönelik önlemleriyle, işçi sendikaları çevre korumayı desteklerken istihdamın kaybolması riskine karşılık işçilere destek programı oluşturulması talebiyle yeni bir boyut kazandı. Amaç, kirletici sektörlerde çalışan işçilerin ve toplulukların işlerinin ve gelirlerinin korunması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sağlıklı bir çevrede yaşama imkanlarının sağlanmasıydı. Aynı dönemde ABD’de sendikal hareketin çevre adaleti hareketleriyle bağlantıları, somut işbirliklerine dönüştü, sendikalar ve çevre hareketinden gruplar Adil Geçiş İttifakı’nı (Just Transition Alliance, JTA) kurdu. ABD’de gündeme gelen adil geçiş konusu, küresel ölçekte yayılmaya başladı ve uluslararası müzakerelerin konusuna haline geldi.”
Raporu okuma için buraya tıklayın.
Kervan’da saat 16.00’da forum yapıldı. Forum’da Türk Toraks Derneği Yürütme Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sebahat Genç, termik santrallerin bulunduğu yerlerde yöre halkı ile özellikle santrallerde ve madenlerde çalışanların maruz bırakıldıkları sağlık sorularına yönelik bir sunum yaptı.