Dalyan Kanalı’ndaki Yat ve Tekne Yanaşma ve Bağlama Projesi’ne yönelik, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Genel Meclisi toplantısı sonrasında Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtlayan MUÇEP Gönüllüsü Ethem Serazat İleri, projenin iptali için hukuki mücadeleye devam ettiklerini ve bölgenin ekolojik dengesinin bozulduğunu belirtti.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), 4-5 Mayıs 2024 tarihlerinde Ortaca’ya bağlı Dalyan Mahallesi’nde Genel Meclis Toplantısı’nın ikinci gününde, mahkemenin verdiği yürütmenin durdurulması kararına rağmen devam ettirilen “Dalyan Kanalı Yat ve Tekne Yanaşma ve Bağlama Projesi” alanında keşif yapıldı.
Dalyan Mahallesi’nde yaşayan ve aynı zamanda projeye karşı dava açan MUÇEP Gönüllüsü Ethem Serazat İleri, Gündem Fethiye’ye açıklamalarda bulundu.
Bölgedeki biyolojik çeşitliliğe ilişkin bilgi veren İleri, bölgenin Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) yaşam alanlarından biri olduğunu dile getirdi.
Yaşam alanlarından biri Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi olan ve dünyada nesli tehlike altındaki türler arasında yer alan kaplumbağa türünün, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) çalışmaları ile de kayıt altına alındığına dikkat çekti.
Ortaca Belediyesi’nin aniden Dalyan Kanalı’nda iş makineleri ile çalışmaya başladığını anlatan İleri, “Biz karşı geldik olmaz, hayvanlar gelemiyor, giremiyor diye. Onların çok umurunda olmadı ve bunun üstüne iskeleyi yapmaya başladılar” ifadelerini kullandı.
“28 SAYFALIK BİLİRKİŞİ RAPORU BELEDİYE’NİN BEŞTE BEŞ KUSURLU OLDUĞUNU ÇIKARTTI”
Belediye’nin yeni bir proje yapıyoruz diye işe başladığını söyleyen İleri, sürece ilişkin şu sözlere yer verdi:
“Yeni bir proje yapıyoruz dediler. Mahkemeye verdik, mahkemeden bilirkişi raporu istendi. 28 sayfalık bilirkişi raporu, Belediye’nin beşte beş kusurlu olduğunu ortaya çıkarttı.”
İleri başlatılan hukuki sürecin sonunda projeye verilen ÇED gerekli değildir kararının iptal edildiğini belirtti.
“MAHKEME KARARININ UYGULANMASININ GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ”
İleri, Belediye’nin temyize gittiğini ve mahkeme kararının uygulanmadığını söyleyerek, “MUÇEP olarak burada toplanan arkadaşlarla beraber mahkeme kararının uygulanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
İleri mahkeme kararında da teknelerin bağlanması nedeniyle kanalda akıntıların durduğuna, tekne atıklarının zararlarına değinildiğini belirterek, mahkemenin bu karının uygulanması talebini tekrarladı.
31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrasında Belediye Başkanı’nın değiştiğini hatırlatan İleri, “Şu an yeni Belediyemiz nasıl yapacak bekliyoruz. ‘Tamam biz burada durduracağız’ dendi. Bekliyoruz onun için. Bugün burada MUÇEP olarak hem burayı görelim hem de nasıl bir karar alacağız Belediye’ye karşı bunu konuşmak için buradayız” dedi.
İleri, mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna göre iskeleye teknelerin bağlanmasıyla beraber teknelerin bıraktığı yağ ve atıkları bölgenin tüm ekolojik dengesini bozacağını söyledi.
“BURAYI ÖLDÜRÜYORLAR”
İleri son olarak, dönemin Ortaca Belediyesi’nin neden böyle bir proje hazırladığı konusunda ise şöyle konuştu:
“Buraya teknelerin gelmesi de aslında merkezde yer açmak istiyorlar kendilerine ve merkezi yaklaşık böyle 16 metre falan genişlikte kordon boyu gibi bir şey yapmak istiyorlar. Bu tekneler oraya bağlıydı. Bu tekneleri oradan çekmeleri lazım ki oradaki o beton döküp o kordon boyunu yapabilsinler. Esas maksat bu ama tabii burayı öldürüyorlar.”
NE OLMUŞTU?
Ortaca Belediyesi tarafından “Dalyan Kanalı Yat-Tekne Yanaşma ve Bağlanma Yeri Projesi” için 29 Ağustos 2022 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirme sürecinin başlatılması başvuru yapılmış ve 30 Aralık 2022 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti.
Projenin doğaya, ekolojik yaşama, tarihi dokuya zarar vereceği gerekçesiyle ise projeye karşı Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gönüllüsü Ethem Serazat İleri tarafından hukuki süreç başlatılmış, mahkeme tarafından görevlendirilen beş uzman bilirkişi projenin geri döndürülemez şeklide ağır hasara neden olacağını ortaya koymuştu.
Bunun üzerine Muğla 3. İdari Mahkemesi 29 Aralık 2023 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Dönemin Milliyetçi Hareket Partisi üyesi (MHP) Ortaca Belediye Başkanının karara rağmen inşaata devam etmesi üzerine 23 Ocak 2024 tarihinde yurttaşlar savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.
Projenin mahkeme kararına rağmen devam etmesi üzerine Ortaca Emek ve Demokrasi Platformu ile Dalyan Kanalı Koruma İnisiyatifi 9 Şubat 2024 tarihinde basın açıklaması gerçekleştirmiş, Özel Çevre Koruma Bölgesinde yapılmak istenen projenin derhal durdurulmasını talep etmişti.