Muğla’nın Menteşe ilçesindeki bir mermer fabrikasındaki iş cinayetinde 24 yaşındaki Ozan Durmuş’un ölümü ile ilgili soruşturmada gözaltına alınan beş kişinden fabrikanın işletme sorumlusu M.G. tutuklandı.
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Paşapınarı Mahallesi’nde bir mermer fabrikasında çalışırken mermer bloğunun altında kalan 24 yaşındaki Ozan Durmuş’un hayatını kaybetmesi ile ilgili Menteşe Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.
Soruşturma kapsamında İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından fabrikanın işletme sorumlusu M.G, üretim müdürü İ.Ç, iş sağlığı uzmanı M.S, kesim alanı sorumlusu H.Y. ve İ.B. gözaltına alındı.
Zanlılardan fabrikanın işletme sorumlusu M.G, jandarmadaki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede “taksirle ölüme neden olma” suçundan tutuklandı. Diğer sanıklar ise ifadelerinin ardından serbest kaldı.
NE OLMUŞTU?
Paşapınarı Mahallesi’ndeki bir mermer fabrikasında çalışan Ozan Durmuş, 15 Kasım 2023 tarihinde mermer ocağından elde edilen blok mermerin plakalara dönüştürülmesinde kullanılan katrak isimli makineyi kullandığı sırada başı devrilen mermer bloğunun altında kalmıştı.
İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri Durmuş’un hayatını kaybettiğini tespit etmişti.
İŞ CİNAYETİ NEDİR?
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), iş cinayetleri hakkında şu bilgilendirmeyi yapıyor: “İşyeri ortamı, üretim araçları ve işçileri üretim sürecinde bir araya getiren mekanlardır. Bunun sonucunda ise işçiler açısından çeşitli sorunlar gündeme gelmektedir. İşyerindeki çeşitli fiziksel ve kimyasal etmenler ile mekanik ve ergonomik etmenler işçilerde çeşitli etkilere yol açmaktadır. İşyerindeki olumsuz çalışma koşullarının etkileri iş kazaları şeklinde kendini göstermektedir.
İş cinayetleri rakamlarının bu kadar yüksek seyrettiği ülkemizde yüzde 98’i önlenebilir olmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşanan işçi ölümleri ve ağır yaralanmalar işverenlerin kar hırsı yüzünden artarak devam ediyor. Hem önlenebilir olması hem de bu kar hırsı yüzünden iş kazaları terimi ülkemizde ‘iş cinayetleri’ olarak adlandırılmaktadır.”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi ise şu bilgilendirmeyi yapıyor: “İSİG Meclisi; bütün iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilir olduğunun bilinciyle, yaşanan işçi ölümlerini ‘iş kazası’ olarak değil ‘iş cinayeti’ olarak tanımlar.”
Muğla’da hak odaklı habercilik yapan Gündem Fethiye, ‘iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilir’ olması sebebiyle haberlerinde “iş kazası” yerine “iş cinayeti” tanımını kullanır.