Marmaris Kent Konseyi, Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın Kızılkum Koyu’ndaki otel ve devremülk projesine ilişin açıklama yaparak, inşaatın temellerinden fotoğraflar paylaştı ve yapının yönetmeliklere uygun olup olmadığının denetlenmesini talep etti.
Muğla’nın Marmaris ilçesinde Sinpaş Holding’e bağlı Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (Kızılbük GYO) Marmaris milli parkı içinde inşa ettiği otel ve devremülk projesinin fotoğraflarını sosyal medya hesabında paylaşan Marmaris Kent Konseyi, projenin temellerindeki tahribata dikkat çekti.
Yapılan açıklamada “33 yıl önce (deprem yönetmeliğinin esamesi okunmazken) Hattat Holding tarafından başlatılan Kızılbük otel projesi, Sinpaş GYO tarafından devir alınıp hâlihazırdaki yedi katın üzerine üç kat daha eklenerek devam ettiriliyor. Teknoloji çağı malum, her an yeni şeyler keşfediliyor. Bunu idrak edebilmiş toplumlar, en basit tadilat talebinde dahi yapılardaki yönetmeliklere uygun olmayan her kalemin uygun hale getirilmesini şart koşarken, karar mercileri 30 küsur sene önce dikilmiş olan beton yığınına güncel yönetmelikleri dahil etmeksizin artı üç kat daha çıkılmasına gözlerini yumuyor.” ifadeleri kullanıldı.
“GÜNCEL HANGİ YÖNETMELİKLERİ UYGUN BU YAPI?”
Açıklamada, proje hakkında mahkemenin vermiş olduğu inşaatı durdurma kararı hatırlatılarak, “Karara gözlerini yumanları, yönetmeliklere rağmen bu inşaatın gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri, ellerine vicdanlarına koyup; bağımsız, yetkin, profesyonel denetmenler tarafından yapılacak olan güncel yapı denetim belgeleri için harekete geçmeye davet ediyoruz” dendi.
Açıklamada uzmanların Ege depremine dikkat çektiği belirtilerek, deniz kenarında olmanın getirdiği yüksek korozyona maruz kalmış, temellerinin bir kısmı ortaya çıkmış metruk haldeki binaya üç katın daha eklenmesinin ardından, yapının kıyı yönetmeliği ve deprem yönetmeliği açısından değerlendirilmesi talep edildi.
“Güncel hangi yönetmelikleri uygun bu yapı?” diye sorulan açıklamada “Ya da sadece deniz manzaralı dev bir mezar inşa edilmesine mi izin veriyorsunuz?” ifadeleri kullanıldı.
“SEN DE ‘BENİM VİCDANIM RAHAT’ DİYEBİLECEK MİSİN MARMARİS BELEDİYESİ VE MUĞLA VALİLİĞİ?”
Marmaris Belediyesi’nin 20 yıllık binaların yapı denetimlerini başlatacağını söylediği hatırlatılarak, Belediye’ye inşaatı devam eden projelerle ilgili harekete geçmesi konusunda çağrıda bulunuldu. Açıklamanın sonunda ise “Sen de ‘benim vicdanım rahat’ diyebilecek misin Marmaris Belediyesi ve Muğla Valiliği?” diye soruldu.
Kızılbük GYO ise paylaşımın ardından şu açıklamayı yaptı:
Kızılbük Thermal Wellness Resort projemizin deprem yönetmeliğine uygunluk durumuyla ilgili bazı yayınlarda yer alan asılsız ve dayanağı olmayan bilgilere dayanan haberler üzerine kamuoyunu bilgilendirmek isteriz. Öncelikle belirtmek isteriz ki ülkemizin içinden geçtiği böyle zor bir dönemde bu açıklamayı yapmaktan hicap duyuyoruz. 11 ilimizi etkileyen bu denli büyük bir afetin içinden birbirimize destek olarak, yaralarımızı hep beraber sararak çıkacağımıza inanıyor, bu kapsamda elimizden gelen var gücümüzle deprem bölgelerine ve depremden etkilenen vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Kızılbük Thermal Wellness Resort projemiz hakkında daha önce de asılsız iddialarda bulunan ve haklarında açtığımız davaları devam eden art niyetli bu kişilerce ortaya atılan projemizin deprem yönetmeliğine uygun olmadığı yönündeki asılsız iddiaları ve güncel olmayan görsel paylaşımlarına karşın açıklamamızı aşağıda iletiyoruz.
Öncelikle belirtmeliyiz ki projemiz inşa edildiği dönemin yönetmeliklerine uygun ve sağlam bir şekilde yapılmış olup, mülkiyeti bize geçtikten sonra ise günümüz yönetmelik ve mühendislik uygulamaları paralelinde güçlendirme çalışmaları yapılmıştır.
Bu güçlendirme çalışmaları öncesinde alanımızın zemininin özellikleri ve bölgenin depremselliğinin incelenmesi, yapının inşasında kullanılan malzemelerin dayanım özellikleri ilgili uzman ekiplerimizce yapılan titiz araştırma ve çalışmalar sonrasında yapının yapısal analizleri (statik ve dinamik) yapılmış, bu analizler sonucuna göre binalarımızın tüm güçlendirme çalışmaları güncel deprem mevzuat ve yönetmeliklerine uygun olarak projelendirilmiş ve yapılmıştır.
Haber içinde kaynak gösterilen tweet de yer alan binaların temelleri son deprem yönetmeliklerine uygun radye temele dönüştürülmüş olup, yapılan zemin etütleri ile belirlenmiş C50 beton mukavemetini veren masif kaya üzerine oturan binalarımızdır. Ayrıca zemin çivisi yöntemiyle, 32mm çap 12m uzunluğundaki zemin çivileriyle temel altları desteklenmiştir ve ek olarak önlerine 40cm genişliğinde perde beton yapılmıştır.
Yine projemize ait cephe sıvası görüntüsü olan imalatlar öncesi eski tarihli bir fotoğrafta gösterilen binamızın eski sıvaları kırılarak perde önüne ilave perde imalatları yapılıp güçlendirilmiştir. Tweet’de yer alan fotoğrafta gösterilen uygulama mevcut binanın kolonlarının ilave betonarme ile sarılması işlemidir. Bu uygulama ile mevcut bina kolonlarına ekstra mukavemet kazandırılmaktadır. Sosyal medya ve farklı platformlarda yer alan yanıltıcı bilgi ve haberlere itibar edilmemesini, şirketimiz tarafından yapılan resmi açıklamaların dikkate alınmasını istirham ederiz.
NE OLMUŞTU?
Hattat Ailesi 1988 yılında, Muğla’nın Marmaris İlçesi, İçmeler Beldesi’nde, Kızılkum Mevkisi’nde Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla sahip olduğu 310 dönümlük arazi üzerine otel yapmak için inşaata başlamış, otelin 550 oda, bin 100 yatak kapasiteli olarak planlanmıştı. Hattat Ailesi’nin işlerinin bozulması ve borçlarını ödeyemez hale gelmesinin ardından ise otel inşaatı 2009 yılı Aralık ayında Sinpaş Holding’e satılmıştı.
Sinpaş Holding, otel inşaatının bulunduğu bu araziye bin 400 lüks konut yapmak için 2010 yılının ocak ayında İçmeler Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne başvurmuş fakat Belediye İmar Planı’nda belirtilen hükümler çerçevesinde konut yapımına izin vermemişti.
Bunun üzerine Sinpaş, koya devremülk usulü bir termal tesis yapma kararı almış, 4-5 ve 6 Ağustos 2021 tarihlerinde holdingin turizm ve devre mülk konusunda iştirak şirketi Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin halka arz edileceğini duyurmuştu. Hisse fiyatı ise 15,80 lira olarak açıklanmıştı.
Marmaris milli parkı sınırları içinde kalan projeye 13 Ağustos 2021’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti. Marmaris Kent Konseyi, verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için hukuki mücadele başlatmış ve 11 Ekim 2021 tarihinde dava açılmıştı.
Marmaris Kent Konseyi’nden Halime Şaman, yaptığı bir açıklamada 28 Ağustos tarihinde firmanın inşaat yasağına rağmen inşaata devam ettirmesini Muğla Valiliği ve Marmaris Belediyesi’ne bildirdiklerini ancak her iki kurumun da kendilerine herhangi bir geri dönüş yapmadığını ve firmaya herhangi bir yaptırım uygulamadığını söyledi.
7 Temmuz 2022 tarihinde Muğla 3. İdare Mahkemesi, Sinpaş GYO A.Ş./Kızılbük GYO A.Ş’ye ait projeye verilen ÇED gerekli değildir kararını iptal etmişti. Açıklanan gerekçeli kararda 30 Aralık 2021 tarihinde yapılan bilirkişi incelemesinin sonuçlarına yer verilmiş, projenin şehir ve bölge planlama disiplini çerçevesinde incelendiği başlıkta projenin Milli Park sınırları içinde yer aldığı vurgulanarak, “Keşif sırasında çekilen fotoğraflardan da görüleceği üzere doğa ve ekosistem üzerinde ciddi bir tahribat meydana gelmiştir. Çevreyi kirletmeyecek önlemler alınmamıştır” denmişti.
Kararın ardından davalı Muğla Valiği ve müdahiller Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, temyiz yoluna giderek kararın bozulması ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’a başvurmuştu.
4 Ağustos 2022 tarihinde Marmarisliler, Marmaris Belediyesi İçmeler Ek Hizmet Binası önünde toplanarak, belediye tarafından inşaata verilen yapı ruhsatlarının da iptal edilmesini iptal edilmesini istemişti.
8 Ağustos 2022 tarihinde ise Marmaris Belediyesi tarafından inşaat durdurulmuş ve mühürlenmişti.
16 Ağustos 2022 tarihinde ise Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Kamuoyu Aydınlatma Paltformu üzerinden bir açıklama yaparak mahkeme kararına itiraz edildiği bildirilmiş ve şu ifadelere yer verilmişti: “05.08.2022 tarihinde Danıştay’ a temyiz başvurusu yapılmıştır. Şirketimiz bir taraftan temyiz kararının sonucunu beklemekle birlikte diğer taraftan kararın aleyhimize sonuçlanması ihtimaline karşın sürecin aksamaması adına ÇED raporunun onaylanması ile ilgili gerekli hazırlıkları tamamlanarak en kısa sürede Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapacaktır.”
ÇED gerekli değildir kararının iptali ise Danıştay tarafından onanmıştı.
30 Kasım 2022 tarihinde ise projenin inşaatında çalışan bir işçi iş kazası geçirmişti.
Projenin ÇED sürecinde Ankara’da 12 Ocak 2023 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) gerçekleşmişti.
Sinpaş/Kızılbük GYO, Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Halime Şaman’a haksız rekabet gerekçesiyle 2021 yılında dava açmış, davanın ilk duruşması 30 Kasım 2021 yılında görülmüştü.
Halime Şaman’ın ardından Marmaris Kent Konseyi Başkanı ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi Üyesi Ufuk Beytekin’e de “haksız rekabet” gerekçesiyle tazminat davası açmış davanın ilk duruşması 20 Aralık 2022 tarihinde görülmüştü.