Muğla’nın Fethiye ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kelebekler Vadisi Doğal Sit Alanı’nın Danıştay 6. Dairesi’nin kararıyla Nitelikli Doğal Koruma Alanı’na düşürülmesine tepkilerin devam ettiği bildirildi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği, Muğla’nın Fethiye ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kelebekler Vadisi’nin sit derecesinin düşürülmesine tepki gösterdi.
Kelebekler Vadisi Doğal Sit Alanı, Danıştay 6. Dairesi’nin kararıyla Nitelikli Doğal Koruma Alanı’na düşürülmüştü.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilan metnini görmek için tıklayın
Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği tarafından 25 Mayıs 2023 tarihinde yapılan açıklamada, “Kelebekler Vadisi’nin 1. Derece Doğal Sit olan sit statüsü 2019 yılında, önce Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak belirlendi, ardından meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Fethiye Belediyesi tarafından, bakanlığa yapılan itirazlar kapsamında, yeniden değerlendirilerek Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Kesin Korunacak Hassas Alan olarak ilan edildi” hatırlatması yapıldı.
Bu kararın “doğru bir karar” olduğunu belirtilen açıklamada, “Bu karar, vadi tabanı ve yamaçların ekosistem yapısı bakımından ayrı düşünülemeyeceği, alanın biyolojik çeşitliliğinin korunması, habitat ve ekosistem bütünlüğünün sağlanması adına doğru verilmiş bir karar idi. 19 Mayıs 2023 tarihinde ise S. S. Anadolu Turizm Geliştirme Kooperatifi’nin açtığı dava sonucu, alanın sit derecesinin düşürülerek, Nitelikli Doğal Koruma Alanı yapıldığını öğrendik” denildi.
“BÖLGENİN YÜZDE 55’İNİN DOĞAL VASFINI YİTİRDİĞİ BELİRTİLİYOR”
Bölgenin yüzde 55’inin doğal vasfını yitirdiği tespitine değinen açıklamada, “Kelebekler Vadisi için hazırlanan rapora göre, vadideki izinsiz tarım ve turizm faaliyetlerinin insan baskısını arttırdığı ve bunun sonucu olarak bölgenin yüzde 55’inin doğal vasfını yitirdiği belirtiliyor. Ve işte bu insan baskısını oluşturmada en büyük etken olan, alandaki parsellerin sahibi kooperatifin açtığı dava ile ‘davacının taşınmazlarını kapsayan kısmın’ sit derecesi düşürülüyor” ifadeleri kullanıldı.
“ALANDAKİ DOĞAL DENGEYE ZARAR VERECEK VE YOK EDECEKTİR”
Kararın alandaki doğal dengeye zarar vereceği ifade edilen açıklamada, “Önceki yıllarda da dile getirdiğimiz üzere; Kelebekler Vadisi’nde sürdürülecek her çeşit ve ölçekteki turizm faaliyeti, insan konforunu önceleyeceğinden alandaki doğal dengeye zarar verecek ve yok edecektir. Uzun yıllar, 1. Derece Doğal Sit alanı iken bile yeterince korunamayan; mutlak koruma altına alınması için gerekli pek çok koşula sahip olan bu özel bölge nasıl korunur, insan eliyle yapılan tahribattan nasıl kurtarılır diye plan yapmak yerine sit derecesini düşürmek, kötüye kullanımın önünü açmaktadır” denildi.
Kelebekler Vadisi’nin koruma derecesinin düşürülmesini uygun bulmadıklarını belirtilen açıklamada, “Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği olarak Kelebekler Vadisi’nin koruma derecesinin düşürülmesini uygun bulmadığımızı, konunun her daim takipçisi ve savunucusu olacağımızı kamuoyuna duyururuz” ifadeleri kullanıldı.
MUÇEP FETHİYE: “KELEBEKLER VADİSİ ARTIK KORUNMUYOR”
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Fethiye, “Kelebekler Vadisi artık korunmuyor” başlığıyla YouTube üzerinden bir video yayınladı.
MUÇEP Fethiye, videonun altında bir açıklama yaparak, “Türkiye’nin ve dünyanın en önemli doğal alanlarından olan Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Kelebekler Vadisi’nde sit değişikliğine gidildi. 9 Mayıs tarihinde doğal sit alanının koruma statüsünü nitelikli doğal koruma alanı olarak tescil edildi. Bu sit değişikliğiyle beraber çivi bile çakılamayan alanda birçok faaliyet yapılabilmesinin önü açıldı” dedi.
EKOSİSTEM NEDİR?
Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre, belirli bir alanda bulunan canlıların ve bu canlıların etrafını saran çevrenin birbiriyle olan ilişkilerini gösteren ekolojik sisteme, ekosistem denir.
Karşılıklı olarak madde alışverişi yapacak biçimde birbirlerine etki yapan organizmalarla (biyotik), bitki ve hayvanların birbirine eklemlendiği ve ayrıca kaya, toprak gibi fiziksel çevre faktörlerinin (abiyotik) bir arada bulunduğu herhangi bir doğa parçası bir ekosistemdir.