Muğla’nın Fethiye ilçesinde yurt genelinde olduğu gibi eğitim emekçileri Kariyer Basamakları Sınavı ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı iş bıraktı.
Öğretmenlik Meslek Kanunu ve 19 Kasım’da düzenlenecek Kariyer Basamakları Sınavı’na karşı 14 Eğitim sendikasının çağrısıyla yurt genelindeki greve Fethiye’deki eğitimciler de katıldı.
Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN), Anadolu Eğitim Sendikası, Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN), Hürriyetçi Eğitim Sendikası 11:30’da Şehit Yüzbaşı Özgür Özelin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde bir araya gelerek Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi’nin önüne yürüdü. Saat 12:15’te ise basın açıklaması yapıldı.
Basın açıklamasını Eğitim-İş Sendikası Fethiye Başkanı İstem Altınçekiç okudu. Altınçekiç, Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ısrarla somut bir adım atmadığını belirtti ve “Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır” dedi.
“HAKLARIMIZI VE SAYGINLIĞIMIZI TESLİM ETMEYE NİYETİMİZ OLMADIĞINI GÖSTERECEĞİZ”
Eğitim emekçilerinin haksızlıklar karşısında susmayacağını ve baskılara boyun eğmeyeceğini, mesleğinin onuruna ve çocuklarının geleceğine sahip çıkacağını söyleyen Altınçekiç şöyle devam etti:
“Yıldan yıla haklarımızı gasp ettiler; bizi ayın daha başında kara kara ay sonunu düşünür hale getirdiler; evimize başımız dik, sınıflarımıza kafamız rahat girmemizi engellediler; Öğrencilerimize laik, bilimsel, kamusal, eşit ve çağdaş bir eğitim vermemizin önüne geçtiler, yaşanabilir bir emeklilik hayalimizi bile çaldılar; sistematik itibar suikastları düzenlediler, şimdi ise bu tabloyu daha da beter hale getirecek, hakaret niteliğindeki bir öğretmenlik meslek kanununu önümüze getirdiler. Onlar, elimizde kalanlarda da gözü olduğunu gösterdi; şimdi biz de haklarımızı ve saygınlığımızı teslim etmeye niyetimiz olmadığını göstereceğiz! Bugün ‘artık yeter!’ demenin, hafife alanları uyarmanın günüdür.”
“YAPILAN YANLIŞTAN ÇOK GEÇ OLMADAN GERİ DÖNÜLMELİDİR”
Öğretmenliği bir uzmanlık mesleği olduğunu ve her öğretmenin diplomasının uzmanlık belgesi olduğunu belirten Altınçekiç, “‘Teslim edilmesi gereken haklarımızı yeni ve keyfi şartlara bağlayan, ezbere dayalı bir sınav sonucunda bizi yeni sıfatlarla ayrıştıracak olan, okullarda çalışma barışını bozacak ve öğretmenin mesai saat dışındaki vaktini de gasp etmeye niyetli bu kanun, sadece eğitim emekçileri açısından değil, tüm eğitim sistemi açısından büyük bir tehdittir’ dedik. Fakat, hükümet bu konuda geri adım atmayacağını gösterdi. Şimdi biz de haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi gösteriyoruz! Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir.
Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez. Bugün ülkemizin her tarafında, Türkiye sendikal mücadele tarihinde neredeyse benzeri olmayan bir ortak duruş birlikteliği oluşturulmuştur. Bugün 14 eğitim sendikası olarak üretimden gelen gücümüzü kullanacak, iş bırakarak kararlılığımızı gösterecek, “ders vereceğiz” dedi.
Eğitimciler taleplerini şöyle sıraladı:
-Bizler, 19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak Kariyer Basamakları Sınavı’nın iptal edilmesini, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, TBMM’de yeniden ivedilikle ele alınarak yeni bir meslek kanununun tüm eğitim sendikalarının ve öğretmenlerin görüşleri alınarak düzenlenmesi için bugün iş bırakıyoruz.
-Bizler, eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim emekçilerine bir maaş tutarında ödenmesi için bugün iş bırakıyoruz.
-Bizler, kamu emekçilerinin yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret alması için bugün iş bırakıyoruz.
-Bizler, 3600 ek gösterge düzenlemesinin eksik olduğunu görüyoruz ve birinci dereceye gelmiş tüm kamu emekçilerine 3600 ek gösterge verilmesi için bugün iş bırakıyoruz.
-Ataması yapılmayan ve bu nedenle özel sektör eğitim kurumlarında köle gibi çalıştırılan öğretmenlerin de insan onuruna yaraşır hak ve ücrete ulaşmaları için iş bırakıyoruz.
-Bizler, eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmesi, 4bli sözleşmeli tüm kamu emekçilerinin kadroya geçirilmesi için bugün iş bırakıyoruz.
-Bizler, fiilen görevde olan kamu emekçilerine uygulanan mülakat uygulamasına son verilmesi için bugün iş bırakıyoruz.
-Bizler, tüm kamu emekçilerine sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı, aile ve çocuk yardımlarının iyileştirilmesi ve vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi bugün iş bırakıyoruz.
-Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması için bugün iş bırakıyoruz.