Muğla’nın Fethiye ilçesinde; S.S. Likya Fethiye Kadın Girişimi, Üretim, İşletme ve Kalkınma Kooperatifi ve Fethiye Belediyesi iş birliğinde kafessiz tavuk yumurtası üretim tesisi yapıldığı açıklandı.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde, S.S. Fethiye Likya Kadın Girişimi, Üretim, İşletme ve Kalkınma Kooperatifi ve Fethiye Belediyesi kafessiz tavuk yumurtası üretim tesisinin yapıldığını duyurdu.
Kafessiz tavuklardan elde edileceği belirtilen yumurta üretiminin doğal ve sağlıklı olacağı açıklandı. Ayrıca tesisin, gerekli protokoller sağlandıktan sonra okul öncesi eğitim alan çocuklara günlük ücretsiz taze yumurta vereceği belirtildi.
Tesis için S.S. Fethiye Likya Kadın Girişimi, Üretim, İşletme ve Kalkınma Kooperatifi Başkanı Çiğdem Karaca ve Fethiye Belediyesi ekiplerinin birçok görüşmede bulundukları aktarıldı.
Dalaman Açık Cezaevi’nde bulunan üretim tesisini gezen ekiplerin, kalıcı bir hizmet sağlamak amacıyla tecrübeli üreticilerden bilgi alındığı belirtildi.
Tesis ve çevresinde herhangi bir koku yaşamamak, tesisi toprak altı ile toprak üstü haşerelerden korumak, kaliteli bir gübre elde edilmesini sağlamak için Kooperatif tarafından tavuk altlığı olarak ‘kenevir malç’ ürünü alındığı ve Belediye ekiplerine teslim edildiği belirtildi.
Ayrıca Kooperatifin; tavuk alımlarını gerçekleştirdiği, Belediye ekiplerinin ise tesiste çalışmalara devam ettiği açıklandı.
KAFESLİ, KAFESSİZ, GEZEN VE ORGANİK SİSTEMLERİN FARKI NEDİR?
Kafessiz Türkiye’nin internet sitesinde verdiği bilgilere göre; kafes sistemi, kafessiz sistem, gezen tavuk ve organik yetiştiricilik arasındaki fark hakkında şu ifadelere yer verilmiştir:
Kafes sisteminde yetiştirilen tavuklar, adından da anlaşılacağı üzere tüm hayatlarını kafeslerde sıkışık bir şekilde geçirirler. Kafes sisteminde hayvanların yaşam alanı tavuk başına yaklaşık bir dosya kâğıdı kadardır. Kalabalık, dar kafeslerde yaşayan tavuklar hiçbir temel doğal davranışını sergileyemez. Dolaşamaz, kanatlarını rahatça açamaz, zeminde oturamaz, güneş ışığını görmezler. Bastığı demir teller her hareketinde ayağını acıtır. Bünyesi yaşadığı korku ve stresi kaldıramaz. Hareketsizlikten ötürü kemikleri oldukça zayıftır. Kafes ortamı çok streslidir. Bazen tavuklar stresten birbirini didikler, tüylerini yolar ve yaralarlar.
Kafessiz (cage-free) sistemlerde ise hayvanlar kafeslerde değil, kapalı kümeslerde yetiştirilmektedir. Bu sistemlerde hayvanlar kümesin içinde hareket alanına sahiptir. Kümes içinde toprağı eşeleyebilir, kum banyosu yapabilir. Bu sistemlerde yüksek tünekler ve yeterli yumurtlama alanları da mevcuttur.
Serbest gezen (free-range) sistemlerde ise hayvanlar kafessiz sistemlerdeki tüm refah imkanlarına sahiptir, buna ek olarak kümesin dışarısına da erişim imkânları vardır. Bu sayede hayvanlar açık havaya çıkabilir, dışarıdaki çevre ile etkileşime girebilir.
Organik yetiştiricilikte hayvanlar, serbest gezen tavukların sahip olduğu tüm refah imkânlarına sahiptir, buna ek olarak hayvan başına düşen yaşam alanı daha fazladır. Organik yetiştiriciliği diğer sistemlerden ayıran temel fark hayvanların yemlerinin organik olmasıdır.
Kafessiz Türkiye yayınladığı Yumurta Takip Raporu’yla hangi firmaların kafes yumurtasını kullanmayı bıraktığını açıklamıştı. Ayrıca, Kafessiz Türkiye yumurta üzerindeki numaralardan yumurtanın hangi sistemden geldiğinin tespit edilebildiği belirtmişti. Buna göre;
3 numaralı kodla başlayan yumurtalar, kafes sisteminden,
2 numaralı kodla başlayan yumurtalar, kafessiz (cage-free) sistemden,
1 numaralı kodla başlayan yumurtalar, serbest gezen (free-range) sistemden,
0 numaralı kodla başlayan yumurtalar, organik sistemden tedarik edilmektedir.