Bu siteye girerek Gizlilik İlkeleri ve Kullanım Şartlarını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Accept
Gündem FethiyeGündem Fethiye
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Okunuyor Kafessiz Türkiye, ‘2023 Yumurta Takip Raporu’nu yayınladı: 98 firmadan 59’u kafes yumurtasını terk edeceğini açıkladı
Paylaş
Aa
Gündem FethiyeGündem Fethiye
Aa
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Arama
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Takip edin
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Gündem

Kafessiz Türkiye, ‘2023 Yumurta Takip Raporu’nu yayınladı: 98 firmadan 59’u kafes yumurtasını terk edeceğini açıkladı

Son güncelleme: 23 Aralık 2023 14:00
23 Aralık 2023 13:54
Paylaş
Fotoğraf: Kafessiz Türkiye
Paylaş

Yumurtası için yetiştirilen, A4 kağıdından daha küçük bir alana hapsedildiği ve zor şartlar altında tutulduğu belirtilen tavuklar için kafes sistemlerine son verilmesi amacıyla kampanya başlatan Kafessiz Türkiye, 2023 Yumurta Takip Raporu’nu yayınlayarak, kafes yumurtasını terk etmeyi seçen firmaları açıkladı.

Kafessiz Türkiye ‘Kafes sistemlerinin sona ermesi, tavukların toprağa basabilmesi, daha fazla alana sahip olması, kanatlarını gerebilmesi, tünek ve folluk kullanma gibi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi’ amacıyla başlattığını belirttiği kampanya kapsamında ‘2023 Yumurta Takip Raporu’nu yayınladı.

“98 FİRMADAN 59’U KAFES YUMURTASINI TERK EDECEĞİNİ AÇIKLADI”

2023 Yumurta Takip Raporu’nun 98 farklı firmayı kapsadığı belirtilerek, raporda, taahhüt vermiş 59 ve taahhüt vermemiş 39 firmanın olduğu açıklandı. Yedi farklı markanın 2023 yılında kafes yumurtası kullanmayacağına dair taahhüt metnini kamuoyuna açık bir şekilde yayımladığı belirtildi.

Raporda, bu 98 firmanın; otel, perakende, kafe, restoran, gıda üreticisi ve yemek servisi olmak üzere beş farklı sektörden seçildiğine değinildi. Ayrıca raporda; alternatif üretim sistemleri, Türkiye’deki şirketlerin hayvan refahı alanında ilerlemeleri ve kamuoyu görüşü hakkında bilgilere yer verildi.

“RAPOR, HAYVAN REFAH DEĞİŞİKLİKLERİNİ VE KAFES SİSTEMİ YUMURTALARINI TERK ETMEYİ SEÇEN FİRMALARI TAKİP ETMEYİ AMAÇLIYOR”

Kafessiz Türkiye’nin 2023 Yumurta Takip Raporu hakkında yaptığı açıklamada, “Kafessiz Türkiye, yumurtası için yetiştirilen tavukların hapsedildikleri zalim ve çağdışı endüstriyel kafeslere son verilmesi için çalışıyor” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, raporun amacının ‘Türkiye’deki hayvan refahı değişikliklerini izlemek ve endüstriyel kafes sistemlerinden elde edilen yumurtaların kullanımını terk etmeyi taahhüt eden firmaları şeffaf bir şekilde takip etmek’ olduğu belirtildi.

Kafessiz Türkiye 2023 Yumurta
Fotoğraf: Özge Özgüner / csgorselarsiv.org

“TÜRKİYE’DE SADECE YUMURTASI İÇİN YETİŞTİRİLEN 109 MİLYON TAVUK VAR”

Açıklamada, kafes tavukçuluğunun hayvanlara en çok eziyet eden yetiştirme yöntemi olduğu belirtilerek, tavukların Türkiye’de yetiştirilen tüm kara hayvanlarının yüzde 95’ini oluşturduğu açıklandı.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de sadece yumurtası için yetiştirilen 109 milyon tavuk olduğuna değinilen açıklamada, “Bu tavukların 100 milyon kadarı yumurta endüstrisinin kârlılığını artırmak için bir A4 kağıdından daha küçük bir alana hapsedilerek ömrünü toprağa basamadan geçiriyor” denildi.

Açıklamada, kafeslerde yetişen 100 milyon tavuğun çok fazla olduğu vurgulanarak, şu sözlere yer verildi:

“Bu sayının ne kadar büyük olduğunu anlamak için bir karşılaştırma yapmak gerekirse, uzmanların açıklamalarına göre; Türkiye’deki sokak hayvanı sayısı en yüksek tahminlere göre, sekiz milyon civarında. Yani ülkemizde kafeslerde eziyet gören hayvanların sayısı, sokak hayvanı sayısının 12 katından daha fazla.”

“TÜRKİYE’DE HER 10 İNSANDAN YAKLAŞIK SEKİZİ, KAFES SİSTEMLERİNİN YASAKLANMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR”

Açıklamada; tüketicilerin, endüstriyel kafes sistemlerine tepkilerinin arttığı belirtilerek, “Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 80’inden fazlası, endüstriyel kafes sistemlerini reddediyor ve hayvanları kötü şartlarda yetiştiren firmaların ürünlerini almamak konusunda kararlı olduğunu belirtiyor” denildi.

Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin Ocak 2021’de gerçekleştirdiği ankete göre; kamuoyunda endüstriyel kafes sistemlerinin kullanılmasına karşı olan görüşün yaygın olduğu vurgulanan açıklamada, şu sözlere yer verildi:

“Türkiye’de her 10 insandan yaklaşık sekizi, kafes sistemlerinin yasaklanması gerektiğini düşünüyor. Tüketicilerin yüzde 82’si ise tavukların endüstriyel kafeslerde yetiştirilmesini doğru bulmadığını belirtiyor.”

Kafessiz Türkiye 2023 Yumurta
Fotoğraf: Demet ARAN / csgorselarsiv.org

“KAFESLERİN YASAKLANDIĞI VE BU RAPORUN SON BASKISINI YAPTIĞIMIZ GÜNE ULAŞMAYI İPLE ÇEKİYORUZ”

Raporla ilgili açıklama yapan Kafessiz Türkiye Kampanya Direktörü Emre Kaplan,  “Kampanyamıza başladığımız ilk günden beri yüz binlerce imzacımızın desteğinden anladığımız gibi, Türkiye kamuoyu gür bir sesle kafeslere karşı çıkıyor. Hiçbir hayvana kar hırsı için bu kadar insanlık dışı koşullarda eziyet çektirilmesini istemiyor” ifadelerini kullandı.

Umutlu olduklarını dile getiren Kaplan, 2023 Yumurta Takip Raporu’nun kamuoyunun hayvan refahı için gür sesle yaptığı çağrıya, şirketlerin verdiği cevapları listelediğini belirterek, şu sözleri dile getirdi:

“Bağımsızlığımızı korumak için hayvansal ürün satan hiçbir şirketten maddi destek almadan yürüttüğümüz bu çalışma yine gıda sektöründeki en büyük firmaları kapsıyor. Bu yılda da kafesleri terk etmek üzere söz veren firma sayısının artmasından memnuniyet duyuyoruz. Kafeslerin yasaklandığı ve bu raporun son baskısını yaptığımız güne ulaşmayı iple çekiyoruz.”

Kafessiz Türkiye yayınladığı Yumurta Takip Raporu’na ulaşmak için buraya tıklayınız.

Görsel: Kafessiz Türkiye – 2023 Yumurta Takip Raporu

KAFES TAVUĞU NEDİR?

Kafessiz Türkiye’nin internet sitesinde verdiği bilgilere göre; kafes sistemi, kafessiz sistem, gezen tavuk ve organik yetiştiricilik arasındaki fark hakkında şu ifadelere yer verilmiştir:

Kafes sisteminde yetiştirilen tavuklar, adından da anlaşılacağı üzere tüm hayatlarını kafeslerde sıkışık bir şekilde geçirirler. Kafes sisteminde hayvanların yaşam alanı tavuk başına yaklaşık bir dosya kâğıdı kadardır. Kalabalık, dar kafeslerde yaşayan tavuklar hiçbir temel doğal davranışını sergileyemez. Dolaşamaz, kanatlarını rahatça açamaz, zeminde oturamaz, güneş ışığını görmezler. Bastığı demir teller her hareketinde ayağını acıtır. Bünyesi yaşadığı korku ve stresi kaldıramaz. Hareketsizlikten ötürü kemikleri oldukça zayıftır. Kafes ortamı çok streslidir. Bazen tavuklar stresten birbirini didikler, tüylerini yolar ve yaralarlar.

Kafessiz (cage-free) sistemlerde ise hayvanlar kafeslerde değil, kapalı kümeslerde yetiştirilmektedir. Bu sistemlerde hayvanlar kümesin içinde hareket alanına sahiptir. Kümes içinde toprağı eşeleyebilir, kum banyosu yapabilir. Bu sistemlerde yüksek tünekler ve yeterli yumurtlama alanları da mevcuttur.

Serbest gezen (free-range) sistemlerde ise hayvanlar kafessiz sistemlerdeki tüm refah imkanlarına sahiptir, buna ek olarak kümesin dışarısına da erişim imkânları vardır. Bu sayede hayvanlar açık havaya çıkabilir, dışarıdaki çevre ile etkileşime girebilir.

Organik yetiştiricilikte hayvanlar, serbest gezen tavukların sahip olduğu tüm refah imkânlarına sahiptir, buna ek olarak hayvan başına düşen yaşam alanı daha fazladır. Organik yetiştiriciliği diğer sistemlerden ayıran temel fark hayvanların yemlerinin organik olmasıdır.

Ayrıca Kafessiz Türkiye, yumurta üzerinde bulunan numaralardan yumurtanın hangi sistemden geldiğinin tespit edilebildiğini belirtmişti. Buna göre;

3 numaralı kodla başlayan yumurtalar, kafes sisteminden,

2 numaralı kodla başlayan yumurtalar, kafessiz (cage-free) sistemden,

1 numaralı kodla başlayan yumurtalar, serbest gezen (free-range) sistemden,

0 numaralı kodla başlayan yumurtalar, organik sistemden tedarik edilmektedir. 

Görsel: Kafessiz Türkiye

Paylaş:

  • X'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) X
  • Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Facebook
  • WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
  • Telegram'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Telegram

İlginizi Çekebilecek Haberler

Datça’da eşeklerin toplatılması tepkilere yol açtı

Fethiye’de emekliler 100 haftadır hakları için eylemde: “İnsanca yaşayacağımız günler için mücadeleye devam”

Marmaris’te sekiz göçmen kaçakçılığı şüphelisi tutuklandı

Zeytinlikleri madene açmak isteyen kanun teklifine karşı imza kampanyası başlatıldı: “Zeytinliklerimizi Maden Şirketlerine Feda Etmeyeceğiz”

Marmaris’teki dans görüntüleri gündemde: Bakan Yardımcısı Muğla’ya geldi

Paylaş
Önceki Haber Muğla Büyükşehir Belediyesi fidan dağıtımı Muğla Büyükşehir Belediyesi, üreticilere 151 bin 780 fidan dağıttı
Sonraki Haber marmaris araç yangını yangın Marmaris’te otoparktaki araçta çıkan yangın söndürüldü

Bizi Takip Edin

37.8k Takipçi Beğen
3k Takipçi Takip Et
28.7k Takipçi Takip Et
2.4k Abone Abone Ol

En Çok Okunan Haberler

özgür özel zeytin kanun teklifi
Özgür Özel: “Akbelen’deki direnişin ruhuyla bir kez daha omuz omuza mücadeleye davet ediyorum”
Politika
muğla hokey milli takım ege yıldızları
Muğlalı hokey sporcuları U18 Milli Takımı’na seçildi
Spor
Marmaris Serçe Limanı’ndaki iki bin 300 yıllık batıkta kazılar tekrar başladı  
Ekoloji
fethiye kedi, fethiyede otomobile sıkışan yavru kedi, fethiye, fethiye yavru kedi, otomobile sıkışan yavru kedi
Fethiye’de bir otomobilin motor kısmına sıkışan yavru kedi kurtarıldı
Yaşam
Bodrum Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden sekiz kişi toplu istifa etti: “Bu Meclis, kadınların ortak iradesini temsil etmemektedir”
Toplumsal Cinsiyet

Hakkımızda

  • Biz Kimiz?
  • Gizlilik İlkeleri / Privacy Policy
  • Künye
  • İletişim
  • Politika Belgeleri

Kategoriler

  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan

Sosyal Medya

  • Twitter
  • Facebook
  • İnstagram
  • Youtube

İlçeler

  • Fethiye
  • Bodrum
  • Menteşe
  • Marmaris
  • Datça
  • Milas
  • Seydikemer
  • Köyceğiz
  • Ortaca
  • Dalaman
  • Ula
  • Yatağan
  • Kavaklıdere

Copyright © 2023 Gündem Fethiye. Tüm Haklı Saklıdır.

Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?