Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Aksazlar mevkisinde yapılmak istenen “Tekne Bağlama İskelesi” projesine karşı Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği (Fetder) tarafından hazırlanan ve 242 yurttaşın da imzaladığı dilekçede, projenin ekoloji biliminin gereklerine, çevre mevzuatına ve hukuka aykırı olduğu belirtilerek iptal edilmesi istendi.
Fetder, Muğla’nın Fethiye ilçesi Karagözler Mahallesi’nde yapılmak istenen “Tekne Bağlama İskelesi”ne karşı hazırlanan itiraz dilekçesini bugün (15 Mayıs 2023) Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Fethiye Şube Müdürlüğü’ne teslim etti.
Aksazlar mevkisinde yapılmak istenen projeye karşı, 242 yurttaş da itiraz dilekçesini imzaladı.
NE OLMUŞTU?
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Karagözler Mahallesi Aksazlar mevkisinde “Maredian Marine Denizcilik Yatırımları Turizm İnşaat Sanayi İthalat İhracat ve Ticaret Anonim Şirketi” tarafından yapılmak istenen tekne bağlama iskelesine ait imar planları değişikliği 16 Mayıs 2023 tarihinde askıya çıkarıldı.
Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yaptığı duyuruda 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nın bu tarihten itibaren bir ay boyunca askıda kalacağı belirtildi.
Fetder, konuya ilişkin 23 Mayıs 2023 tarihinde yayınladığı açıklamada projenin Fethiye Körfezi’nin ölümü anlamına geldiğini ve belirtmiş ve bir an önce Körfez’in temizlenmesi için harekete geçilmesini talep etmişti.
Dilekçede, söz konusu imar planlarının Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı olduğuna dikkat çekildi.
Diğer yandan, planların ekolojik ilkelere, şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı söylendi. Tüm bu sebeplerle itiraz edilen planların iptal edilmesi talep edildi.
“BÖYLE GİDERSE YAKIN GELECEKTE KÖRFEZ DİP SEVİYESİ YÜKSELECEK, KÖRFEZ YOK OLACAKTIR”
Projenin ekoloji biliminin gereklerine, çevre mevzuatına ve hukuka aykırı olmasına ilişkin ise şu belirlemeler yapıldı:
- İmar planı ile öngörülen yat limanı ile Fethiye Körfezi’ndeki düşük su sirkülasyonu nedeniyle bölgede su kirlilik oranı daha da artacaktır. Fethiye- Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde kalan ve 3. Derece Doğal Sit alanı olarak korunan alanın hassas ekolojik yapısının korunması ve sürdürülebilir kullanımı zedelenecektir.
- Fethiye Körfezi’nde bulunan farklı canlı türleri, tekne trafiği ve teknelerden kaynaklı atıklardan oluşan kirlilik sebebiyle zaten olumsuz yönde etkileniyor iken bu etkiler daha da artacaktır. Fethiye Körfezi’nde taşıma kapasitesinin çok üzerinde bir yükün oluşmasına yol açılacak, dolayısıyla denizel ekosistem üzerinde negatif etki oluşacaktır.
- Hali hazırda Körfezin deniz altı florası, tekne ve yatların demirleme faaliyetleri sonucu büyük zarar görmektedir. Deniz çayırları tahrip olmakta, tabanındaki yaşam alanları da yok olmaktadır. Fethiye Körfezi’nin dibi yaşanan yoğun “ötrofikasyon” hadisesi ile balçık yığınına dönmüştür. Evvelce yaşanan alg patlamasının sebebi de yaşanan bu kirliliktir. Böyle giderse yakın gelecekte körfez dip seviyesi yükselecek, körfez yok olacaktır.
- Sadece turizm talebine bağlı olarak getirilmiş bir imar planı; şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından doğru bir planlama yaklaşımı ve stratejisi değildir. Plan; sürdürülebilir turizm ilkesini ve planlamada koruma-kullanma dengesini zedeleyecektir. Plan kararının, mevcut kentsel alanla entegrasyonu yoktur. Kent, diğer marinalar, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü, su sporları kürek yarışı parkuru ve Şövalye Adası arasına sıkıştırılmış alanda planlanan yat limanı, birçok kentsel faciaya ve ekonomik riske gebedir. Planlama alanına giden yolun tek şeritli bir yol olmasının yanı sıra taşıt, otopark ve yaya erişiminin nasıl sağlanacağına dair çözümlemeler içermemesi, plan açıklama raporunda da plan değişikliği ile getirilen kullanımın bölgede yaratacağı sosyal ve altyapı ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağına yönelik herhangi bir açıklamaya yer verilmemiş olması vahimdir.