Muğla’nın Datça ilçesinde; Şezlongsuz Datça İnisiyatifi Gönüllüsü Ümit Kırcalı, Avukat Arzu Alper, Araştırma Görevlisi Dr. Saim Aslan, Gündem Fethiye Genel Koordinatörü Hülya Çetinkaya ve Gündem Fethiye Genel Yayın Yönetmeni Burak Necip Başar’ın katılımıyla “Farklı Disiplinlerin Gözünden Şezlongsuz Datça İnisiyatifi” paneli gerçekleştirildi.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar
Muğla’nın Datça ilçesinde, Şezlongsuz Datça İnisiyatifi tarafından 27 Ocak Cumartesi günü “Farklı Disiplinlerin Gözünden Şezlongsuz Datça İnisiyatifi” paneli düzenlendi.
Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Şezlongsuz Datça İnisiyatifi Gönüllüsü Sedat Yağcıoğlu yaptı.
Panelde; Şezlongsuz Datça İnisiyatifi Gönüllüsü Ümit Kırcalı, Avukat Arzu Alper, Araştırma Görevlisi Dr. Saim Aslan, Gündem Fethiye Genel Koordinatörü Hülya Çetinkaya ve Gündem Fethiye Genel Yayın Yönetmeni Burak Necip Başar konuşma yaptı.
“BİZİM BU KIYILARI KİMSEYE BIRAKMAYA NİYETİMİZ YOK”
Şezlongsuz Datça ile ilgili deneyimlerini aktaran Ümit Kırcalı, İnisiyatif’in bugüne kadar yaptığı şenlik, yürüyüş ve etkinlikleri hatırlattı.
Eylemlerinin neşeli ve şenlik havasında gerçekleştiğinin altını çizen Kırcalı, bunun insanların hoşuna gittiğini ve katılımı artırdığını söyledi.
Kırcalı, “Eylemlerimiz devam edecek. Bizim bu kıyıları kimseye bırakmaya niyetimiz yok. ‘Kıyılar halkındır’ diyorsak ve biz de halksak, hakkımızı savunmaya devam edeceğiz” dedi.
“BİRLİKTE MÜCADELE ETMEMİZ LAZIM”
Tüm Muğla’da kıyı işgallerine karşı mücadele ettiklerini söyleyen Av. Arzu Alper ise, “Kıyılar halka aittir, bu hiçbir şekilde engellenemez” dedi.
Şezlongsuz Datça İnisiyatifi üyesi üç kişi hakkında, “zilyetliğe tecavüz”den açılan soruşturma sonucunda yurttaşların kıyıya masa ve sandalye koymasının yasaklanmasını eleştiren Av. Alper, “Kaymakamlığın 3091 Sayılı Yasa’nın ruhuna, özüne, her şeyine aykırı bir uygulama yaptığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Ekolojik saldırıların Muğla’da daha da artarak süreceğini belirten Av. Alper, “Hepimizin birleşmesi lazım. Birlikte mücadele etmemiz lazım” dedi.
“SAHİL EĞER NEŞELİ BİR ALANSA, ORADAKİ MÜCADELENİN DE NEŞELİ OLMASI EN MANTIKLISIDIR”
Dr. Saim Aslan ise, kıyı mücadelesinin diğer örneklerini incelediğini ifade ederek, Şezlongsuz Datça İnisiyatifi’nin kıyı nöbeti ve kıyı şenlikleriyle öne çıktığını söyledi.
Neşeli Kıyılar Şenliği’ne dikkat çeken Dr. Aslan, kıyıların herkesin neşeli anlarının geçtiği alanlar olduğunu ve hatıralarda öyle yer bulduğunu belirtti ve şöyle konuştu: “Sahil eğer neşeli bir alansa, oradaki mücadelenin de neşeli olması en mantıklısıdır.”
“KIYI MÜCADELESİNİ DIŞARIDA BIRAKMAK, ‘GAZETECİLİK YAPMAK’ TANIMINI TAM OLARAK KARŞILAMIYOR”
Gazeteci Burak Necip Başar ise, Gündem Fethiye’nin kuruluşuna ve ilkelerine dair bilgi vererek, Muğla’daki mücadelelerin sesini duyurmaya çalıştıklarını belirtti.
Şezlonsuz Datça İnisiyatifi’nin mücadelesini başından beri takip ettiklerini ifade eden Başar, “Muğla’da gazetecilik yaparken, kıyı mücadelesini dışarıda bırakmak; bence ‘gazetecilik yapmak’ tanımını tam olarak karşılamıyor” dedi.
“YERELDE, BAŞKA BİR GAZETECİLİK YAPILABİLİR”
Gazeteci Hülya Çetinkaya ise; kamu kurumlarını denetleyen, yurttaşların taleplerini yönetici kademelerine ulaştıran bir gazetecilik yapmak istediklerini ifade etti.
Çetinkaya, özgür basının sistematik bir baskıya maruz bırakıldığının altını çizerek, “Medyanın demokratik katılımı sağlaması ve güçlendirmesi gereken konumu bu şekilde tahrip ediliyor” dedi.
Baskılar sebebiyle yerel medyanın da ana akımlaştığını söyleyen Çetinkaya, “Yerelde, başka bir gazetecilik yapılabilir ve yapılmalı. Bu da demokratik süreçleri geliştirmekle ilgili olmalı” ifadelerine yer verdi.
Konuşmalardan sonra panele katılan yurttaşlar da fikirlerini beyan etti ve konuşmacılara sorularını yöneltti.
Ayrıca, panel öncesi Gündem Fethiye tarafından hazırlanan “Kıyılar Halkındır” haber-belgeselinin gösterimi gerçekleştirildi.