Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kargı Mahallesi’nde yer alan ve 21. ve 22. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Muğla Milletvekili Hasan Özyer’in otelinin önündeki tepe iş makineleriyle yok edilerek, derenin yönü değiştirildi. Bölgedeki imar planına aykırı olan çalışma sonucunda Karataş Plajı’na giden yol kapatıldı.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak necip Başar
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kargı Mahallesi’nde yer alan ve 21. ve 22. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Muğla Milletvekili Hasan Özyer’in sahibi olduğu Özyer Grup’un şirketi Fabay A.Ş’nin bünyesindeki Liberty Fabay otelin önündeki tepe iş makineleriyle yok edilmişti.


Yapılan çalışmanın Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından hazırlanan Değirmenboğazı Deresi Islah Projesi olduğu öne sürülmüştü ve bölgedeki imar planına aykırı olarak bölgedeki kanalın yönünün değiştirilmesine yönelik çalışmalar başlamıştı.
Bölgede bugün (21 Ocak) yapılan çekimlerde ise kanalın denizle buluştuğu ve “S” çizen bölümünün tamamen toprakla doldurulmuş olduğu ve kanalın yönünün değiştirildiği görüldü. Bölgeye giden yola ise üzerinde “DSİ – Köprü Çalışması Geçiş Kapalı” yazan tabela koyuldu.

Mevcut imar planlarında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ve deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan olarak belirlenen bölgede kanalın yönünün değişmesiyle birlikte yurttaşların Karataş Plajı’na ulaşımı da engellenmiş oldu.
Bölgedeki tahribat Gündem Fethiye tarafından drone ile kaydedildi.

3194 sayılı İmar Kanunu‘na göre “Herhangi bir saha, her ölçekteki plan esaslarına, bulunduğu bölgenin şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılamaz.” Bölgedeki geçerli imar planına göre ise “Kanal” olarak işaretlenen bölgenin dışına çıkıldığı, “1. Derece Sit Alanı” içinde kalan bölgede kanalın yönünün değiştirildiği görülüyor. Diğer yandan, geçerli imar planında tahrip edilen bölgenin deniz kaplımbağalarının yuvalama alanı olduğu görülüyor.
NE OLMUŞTU?
Fethiye Kıyılar Halkındır İnisiyatifi, 9 Ocak’ta bölgede bir basın açıklaması gerçekleştirerek, şu soruları yöneltmişti:
- “Bölge halkı bu durumdan ne kadar etkilenecek?
- Bu bölgenin arkeolojik olarak sit alanı bölgesinde olduğu biliniyor bu sebeple yapılan kazı ve talandan kimler sorumlu tutulacak?
- Coğrafik bir yapının değiştirilmesinden kimler ne kazanç sağlayacak?
- Özel çevre koruma bölgesinde bulunan bu yere verilen zararın hesabı kimden sorulacak?
- Canlıların yaşam alanı ve halkın kullanımına ait olan alanların belirli kişilere verilerek kullanım hakkımızın engellenmesine kim artık dur diyecek?”
Fethiye Kıyılar Halkındır İnisiyatifi’nden Turan Yurteser, Gündem Fethiye’ye yaptığı açıklamada, “Şu anda gördüğümüz karayolu iptal ediliyor, dere yatağı içerisine alınıyor ve bu gördüğünüz beş metrelik kanal, aşağı yukarı galiba yirmi beş veya otuz metre genişliğinde bir boğaz haline getiriliyor” diye konuşmuştu.
BELEDİYE BAŞKANI’NA GÖRE “YASAL”
Konuya ilişkin 9 Ocak’ta açıklamalarda bulunan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “Konuyu yakından biliyoruz. Ancak bu konu, tamamen DSİ ile ilgili bir durum. O bölgedeki bir özel mülkten geçen su kanalı yatağının, vatandaşın talebi üzerine DSİ ve Anıtlar Kurulu’ndan alınan onay ve izin çerçevesinde değiştirilmesine yönelik bir çalışma olduğunu öğrendik” demişti.
DSİ’nin kendi çalışmasını yürüttüğünü vurgulayan Karaca, “Bu çalışma, halen özel mülkiyetten geçen derenin oradaki hazine arazisinden denize ulaşması için yapılıyor. Tamamen yasal bir çalışma olduğunu vurgulamak isterim. Çünkü yasal olmasa, zaten belediye ekipleriyle birlikte biz müdahale ederiz” ifadelerini kullanmıştı.
YURTTAŞLAR DİLEKÇE VERMİŞTİ
Yurttaşlar geçerli imar planlarına göre 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ve deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan bölgenin tahrip edilmesine neden olan çalışmayı durdurmak amacıyla Fethiye Belediyesi’ne ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne dilekçe vermişti.
KUMSALDA İŞ MAKİNELERİ İLE ÇALIŞILDI
Diğer yandan, otel inşaatı kapsamında Karataj Paljı’nda deniz kaplumbağalarının üreme alanında iş makineleriyle çalışma yapıldı.

Çalışmalar kapsamında plaja kum serildiği, doğal yapının tahrip edildiği görüldü.
Ayrıca, çalışmaların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün uyarı tabelalarının önünde yapıldığı gözlemlendi.

Tabeladaki uyarıya göre, kumsala koyulan bariyerlerin önündeki alan deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olduğu, güneşlenmek amacı ile bu bölgenin kullanılmaması gerekiyor.
Tabelada ayrıca “Kumun şeklini bozacak herhangi bir faaliyette bulunmayınız” uyarısı bulunuyor.
