Muğla’nın Bodrum ilçesinde dün akşam saatlerinde Torba mevkisindeki içme suyu ana isale hattında patlama meydana gelmişti. Konuyla alakalı bir açıklamada Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğü’nden geldi.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde Torba mevkisinde dün akşam saatlerinde içme suyu ana isale hattında patlama meydana geldi. Konuyla alakalı Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklama Bodrum Yarımadasındaki İçme Suyu Projesi kapsamındaki tesislerin Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) mülkiyetinde olduğu bildirildi.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi kapsamında yapılan arıtma tesisi, depolar, isale hatları gibi tesislerin tamamlanmasının ardından 15 Aralık 2011’de Devir Protokolü ile Muğla Bodrum Belediyeler Birliğine devredildiği belirtildi.
31 Mart 2014’de Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi’ne dönüşmesi neticesinde bahse konu içme suyu tesislerinin işletme, bakım-onarım sorumluluğu ve mülkiyetinin MUSKİ’ye geçtiği vurgulandı.
Yapılan açıklamada; “Haberlere konu patlamalarla alakalı DSİ Genel Müdürlüğü daha önce sahada gerekli incelemeleri yapmıştır. Bizzat MUSKİ tarafından açılan tespit davalarında bilirkişi heyetlerince CTP boru hatları üzerinde farklı noktalardan aldırılan boru numuneleri üzerinde kendi belirledikleri bağımsız laboratuvarlarda yaptırılan testlerde kullanılan boruların standartlardaki rijitlik değerlerini ve teknik özelliklerini sağladığı tespit edilmiştir.” belirtildi
DSİ: “ONARIMI VE İŞLETİLMESİ SORUMLULUĞU MUSKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEDİR”
Tesisin sorumluluğundan da bahsedilen açıklamada, “Büyükşehir Belediyesine Devir Protokolü gereği tesisin emniyeti, korunması, bakımı, onarımı ve işletilmesi sorumluluğu MUSKİ Genel Müdürlüğü’ndedir” denilerek şu sözlere yer verildi:
“DSİ Genel Müdürlüğünce sahada yapılan incelemelerde Bodrum içme suyu boru hatlarının geçtiği güzergahların korunmadığı, yol genişletme, hafriyat dökümü, yapılaşma vb. gibi müdahaleler ile boruların tasarım yükünün üzerinde yüklere maruz bırakıldığı, hatlar üzerinde yer alan ve işletme güvenliği açısından büyük önem arz eden sanat yapılarının büyük ölçüde asfalt altında kaldığı, bir kısmının dış etkenler sebebiyle hasara uğradığı ve periyodik bakımlarının yapılmadığı tespit edilmiştir” dendi.
DSİ: “YAŞANAN PATLAMALARLA İLGİLİ DSİ’NİN BİR SORUMLULUĞU VE YAPACAĞI İŞLEM BULUNMAMAKTADIR”
Yapılan açıklamada DSİ’nin bu aşamada yapabileceği bir şey olmadığı vurgulandı. Açıklamanın sonunda: “Bu sebeple yaşanan patlamalarla ilgili DSİ’nin bu aşamada bir sorumluluğu ve yapacağı işlem bulunmamaktadır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur” ifadelerine yer verildi.
MUSKİ: “CTP ANA İSALE HATLARI, 2012 YILINDA DSİ TARAFINDAN YAPILARAK İŞLETMEYE ALINMIŞTIR”
MUSKİ 20 Eylül 2023’te, Bodrum’da yaşanan su isale hatları patlamalarıyla ilgili yazılı bir açıklama yapmıştı.
Açıklamada, “Cam takviyeli plastik (CTP) ana isale hatları, 2012 yılında DSİ tarafından yapılarak işletmeye alınmıştır. 2014 yılında Muğla’nın Büyükşehir statüsüne alınması üzerine, söz konusu hatların MUSKİ Genel Müdürlüğü’ne devri gündeme gelmiş ve işlemler başlamıştır” ifadeleri kullanılmıştı.
MUSKİ’nin su isale hattında yaptığı incelemeler sonucunda ise şu sonuçlara ulaşıldığı açıklanmıştı:
“Planlama esnasında nüfus ve su ihtiyacı tespitlerinin hatalı olduğu, projelendirme esnasında hatalar yapıldığı, basınç ile trafik yüküne dayanıklı olmayan, ayrıca DSİ’nin kendisinin yayımlamış olduğu genel teknik şartnameye dahi uygun olmayan boru seçimi yapıldığı, imalatların fenni usul-esaslara uygun şekilde yapılmadığı belirlenerek hattın devralınacak durumda olmadığı gerekçesiyle gerekli yazışmalar yapılmış, hukuki süreç başlatılmış ve kesin kabulün yapılmaması gerektiği defaten resmi yazı ile DSİ’ye bildirilmiştir.”
Hukuki sürece ilişkin ise şu bilgilere yer verilmişti:
“Açılan davaya istinaden 2 Aralık 2020 tarihinde bilirkişi incelemesi yapılmış ve bilirkişi raporunda açık olarak yapılan imalatın ve kullanılan malzemelerin uygun olmadığı belirtilmiştir.”
“ANA İSALE HATLARI RESMİ OLARAK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ VE MUSKİ TARAFINDAN DEVRALINMADI”
“Süreç içerisinde Büyükşehir Belediyesi veya MUSKİ’nin kusurlu olduğuna dair herhangi bir bilgi, belge veya rapor bulunmamaktadır. Hukuki süreci devam eden ana isale hatları için bugüne kadar MUSKİ tarafından Devlet Su İşlerine 92,03 milyon TL ödeme gerçekleştirilmiştir”
Açıklama şu sözlerle son buldu: “Sonuç olarak; Bodrum’da 2012 yılında Devlet Su İşleri tarafından yapılan ve bilirkişi raporuyla hatalı imalat olduğu belirlenen ana isale hatları resmi olarak Büyükşehir Belediyemiz ve MUSKİ tarafından devralınamamış olup yalnızca vatandaşlarımızın mağdur olmaması amacıyla bakım ve onarımları hızla yapılmaktadır.”