Dört çevre örgütü; Muğla Valisi İdris Akbıyık’ın, Muğla’nın Ula ilçesinde bulunan Akyaka Orman Kampı’ndaki faaliyetler hakkında yaptığı açıklamalara karşı ortak açıklama metni yayımladı. Açıklamada, “Sayın Vali’ye açıklamasında ifade ettiği şekliyle Akyaka Orman Kampı’ndaki faaliyetlere dair şikâyetlerimizde hiçbir şeyi büyütmediğimizi ifade etmek istiyoruz” denildi.
Muğla Valisi İdris Akbıyık’ın, 20 Mayıs’ta Muğla’nın Ula ilçesinde bulunan Akyaka Orman Kampı’ndaki faaliyetler hakkında açıklamalar yapmıştı.
Gündem Fethiye, Akyaka Orman Kampı’nı baştan sonra dolaşarak tüm başlıklarda yaşananları kayıt altına almıştı.
Akbıyık’ın açıklamalarına karşı Akyaka Kültür Sanat Derneği, Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği, Gökova Ekolojik Yaşam Derneği ve Slow Food Gökova Birliği ortak açıklama metni yayımladı. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Vali’nin yaptığı bu açıklamayı, Valilik bünyesinde; Akyaka Orman Kampı’nda isnat edilen suçlarla ilgili ön inceleme devam ederken yapmasının zamanlama açısından yanlış olduğunu düşünüyoruz ve kendisine aktarılan bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır.”
Akyaka Orman Kampı’nda suç niteliğinde olduğunu düşündükleri faaliyetler hakkında Akyakalı yurttaşlar olarak Muğla Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarının belirtildiği açıklamada, şunlara dikkat çekildi:
“Soruşturma sürecinde, suçlamalar Savcılık tarafından Muğla Valiliği’ne yöneltilmiş Orman İşletmesi sorumluları hakkında soruşturma yapılması için izin talep edilmiş ve devamında Muğla Valiliği’nde bir ön inceleme komisyonu oluşturularak inceleme başlatılmıştır.”
“BU AÇIKLAMA SONRASINDA VALİLİK’TEN, SAVCILIK’A SORUŞTURMA İZNİ VERECEĞİNİ BEKLEMEK MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR”
Söz konusu açıklamadan bir gün sonra, inceleme çerçevesinde suç duyurusunda bulunan yurttaşların, Muğla Valiliği’ne davet edilerek ifadelerine başvurulduğunun belirtildiği açıklamada, “Henüz inceleme devam ederken sayın Vali’nin bu açıklaması, kendisine bağlı çalışan inceleme komisyonunu baskı altına almaya yöneliktir ve ihsas-ı rey (tarafını belli etmek) niteliğindedir” denildi.
Akbıyık’ın “Akyaka Orman Kampı’nda her şey yasalara uygun” açıklaması hakkında şu ifadeler kullanıldı:
“Sayın Vali, yapılan suçlamalarla ilgili incelemenin devam ettiğini ve bu incelemenin sonunda gereğinin yapılacağını söylemek yerine, komisyonun hazırlayacağı rapor ne yönde olursa olsun kararını peşinen vermiş görünüyor.”
Yanılmış olmayı arzuladıklarının vurgulandığı açıklamada, “Bu açıklama sonrasında Valilik’ten, Savcılık’a soruşturma izni vereceğini beklemek mümkün görünmüyor” denildi.

“MUĞLA VAKFI İKTİSADİ İŞLETMESİ TARAFINDAN HUMMALI BİR BETONLAŞTIRMA FAALİYETİ YÜRÜTÜLMEKTEDİR”
Akbıyık’ın basın açıklamasını usulen yanlış bulduklarının ve Akyaka Orman Kampı’nda olanlar hakkında yanlış bilgiler içerdiğinin altının çizildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Sayın Vali, Akyaka Orman Kampı’nda ‘betonlaşma yapılmadığını’ ifade ediyor. Bu ifadenin aksine, Şubat ayından beri Akyaka Orman Kampı’nda Valilik’in ticari kuruluşu olan Muğla Vakfı İktisadi İşletmesi tarafından hummalı bir betonlaştırma faaliyeti yürütülmektedir.”
Akyaka Orman Kampı’nın adeta bir şantiye alanına dönüştüğüne, doğal peyzajın yok edilerek beton taşlarıyla kaplandığına ve çadırla karavan alanlarının oluşturulduğunun altının çizildi.
Ayrıca, Kamp alanı içerinde doğal zemin üzerine mıcır ve beton kilit taşların döşenmesi sonucu birçok yolun kapandığına dikkat çekilen açıklamada, Muğla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından Orman Kampı alanı içerisindeki 7 bin metrekarelik alanın, beton kilit taşlarla kaplanarak otopark yapılması için ihaleye açıldığı hatırlatıldı.
“DOĞAL ORMAN EKOSİSTEMİ TAHRİP EDİLEREK SÜREKLİ SULAMA GEREKTİREN RULO ÇİMLER DÖŞENMİŞTİR”
Orman Kampı’nda yapılan çalışmaların, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu’ndan izin alınmadan başlatıldığına ve Orman İşletmesi sorumlularının söz konusu alanda orman alt bitki örtüsünü ve genç ağaçları iş makineleriyle tahrip ederek orman ekosistemine büyük zarar verdiğinin vurgulandığı açıklamada, şunlara dikkat çekildi:
“Orman Kampı’nda artık toprağa basarak yürüme imkânı neredeyse kalmamıştır. İklim kriziyle mücadele ederken, ekosistemlerin korunması yaşamsal önemdeyken doğal orman ekosistemi tahrip edilerek sürekli sulama gerektiren rulo çimler döşenmiştir.”
Fotoğraf, video kayıtları ve belgeleri Savcılık’a sunduklarını; ardından, Valilik tarafından ön incelemeyi yapan komisyona da havale edildiğinin belirtildiği açıklamada, “Sayın Vali, bu açıklamayı yapmadan önce o incelemenin sonucunu beklese doğru bilgi ve belgelere ulaşabilirdi” denildi.
Açıklamada; Akbıyık’ın, Orman Kampı alanında yangınlara karşı önlem için “Klasik, her yıl yapılan temizlik çalışması” sözleri hakkında şu ifadeler kullanıldı:
“Bu bilgi de tamamen gerçek dışıdır. Akyaka Orman Kampı, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içerisinde yer almakta ve Nitelikli Doğal Sit statüsündedir. Dolayısıyla bakım adı altında dahi olsa bu çalışmaların yapılabilmesi için Tabiat Varlıkları Koruma Kurumu’ndan izin alınması gerekmektedir.”
“VALİLİK TARAFINDAN YASAYA AYKIRI OLARAK VERİLEN YAPI KAYIT BELGELERİYLE ULA BELEDİYESİ’NE BAŞVURULARAK İŞLETME RUHSATLARI ALINMIŞTIR”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) verdikleri dilekçelere gelen yanıttan, 2025’te yapılan faaliyetler için herhangi bir izin alınmadığının ve bununla ilgili belgenin de suç duyurusu dilekçesine ekledikleri vurgulandı.

Açıklamada; Akbıyık’ın, Orman Kampı’nın işletme kısmında sadece şezlongları kiraladıklarını ve geçen yılla bu yıl başka kişilere kiraya verdiklerini; kıyıdaki diğer işletmelerde ise sıkıntı olmadığını söylemesiyle ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Orman Kampı’nda kıyı alanında Muğla Vakfı’nın işlettiği tesis dışındaki tüm işletmeler için Sayın Vali, sıkıntı olmadığını söylese de Valilik tarafından yasaya aykırı olarak verilen yapı kayıt belgeleriyle Ula Belediyesi’ne başvurularak işletme ruhsatları alınmıştır.”

“TESİS EDİLEN BU İŞLETMELER, KAMUYA AİT OLAN KIYI ALANINA EL KOYARAK TİCARİLEŞTİRMİŞLERDİR”
Yasalara göre, kamu arazisi üzerinde ve Doğal Sit Koruma statüsündeki bir alanda, yapı kayıt belgesi alınamayacağı; tespit edildiğinde ise iptal edilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, şunlara dikkat çekildi:
“Bu işletmeler için verilmiş tüm yapı kayıt belgeleri ve işletme ruhsatları geçersizdir, iptal edilmelidir. Kıyı Kanunu’na, İmar Kanunu’na ve Orman Kampı’nın işletme sözleşmesine aykırı olarak tesis edilen bu işletmeler, kamuya ait olan kıyı alanına el koyarak ticarileştirmişlerdir.”
Konuya ilişkin açıklamanın devamında ise şu ifadeler kullanıldı:
“Sayın Vali’nin bahsettiği, ruhsatı olmadan iskeleyi ve kıyıyı tamamen kapatarak kurulan işletmenin bu kadar rahat yasadışı faaliyetine nasıl izin verilebilir? Üstelik hem işletmecisinin, hem de Sayın Vali’nin açıklamalarından anlaşıldığına göre bu iznin işletmeciye Orman Kampı içerisinde ihale edilen kanalizasyon çalışmasını yapması karşılığında verildiği bilgisi vahimdir.”
Kamuya ait alanların, yasalara aykırı olarak bu şekilde kiralanması veya yapılan bir iş karşılığında ücretsiz verilmesinin; kamu yararıyla açıklanmasının da mümkün olmadığının vurgulandığı açıklamada, Bu konuyla ilgili de Savcılığa suç duyurusu yaptıkları duyuruldu.
“YASALARA AYKIRI UYGULAMALARIN SONLANDIRILMASI İÇİN GEREĞİNİ YAPMASINI UMUYORUZ”
Açıklamada; yapılan ortak açıklama metninin, Akyaka Orman Kampı’nda işlenen birçok suça karşılık sadece Akbıyık’ın açıklamasında yer alan ifadelerle sınırlı tutulduğu belirtildi.
Muğla 4. İdari Mahkemesi’nde, Orman Bölge Müdürlüğü ile Muğla Vakfı İktisadi İşletmesi arasında yapılan sözleşmenin iptali için açtıkları davada, tüm yasadışı uygulamalarla ilgili belgeleri Mahkeme’ye sunduklarının vurgulandığı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Akyaka Orman Kampı’nda işlenen hukuksuzlukların tarafı olan Muğla Valiliği’ni, Orman Bölge Müdürlüğü’nü bir an önce bu hukuksuzluklardan vazgeçmeye; yasaya aykırı yapıların kaldırılarak kamusal alanların kamuya terk edilmesi, orman ekosistemine verilen zararların giderilerek Akyaka Orman Kampı’nın doğal yapısına geri döndürülmesi için gereğini yapmaya davet ediyoruz.”

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:
“Sayın Valiye açıklamasında ifade ettiği şekliyle Akyaka Orman Kampı’ndaki faaliyetlere dair şikâyetlerimizde hiçbir şeyi büyütmediğimizi ifade etmek istiyoruz. Aksine, dile getirdiklerimiz, kamuyu zarara uğratan ve yasalara aykırı faaliyetlerin yalnızca çok küçük bir bölümüdür ve hepsi belgelerle Savcılık’a ve Mahkeme’ye sunulmuştur.”
Açıklamada son olarak “Kamu yararının korunmasını ve yasaların uygulanmasını sağlamakla görevli olan Muğla Valiliğinin tüm bu iddiaları ciddiyetle incelemesini ve kamu zararına yol açan, yasalara aykırı uygulamaların sonlandırılması için gereğini yapmasını umuyoruz” denildi.