DEVA Partisi Muğla İl Başkanı Emrah Çay, İkizköy’de Gündem Fethiye’nin Akbelen Ormanı direnişi ve DEVA Partisi’nin İklim Değişikliği Eylem Planı hakkındaki sorularını yanıtladı.
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de, Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş’nin (YK Enerji) iki termik santraline kömür sağlamak amacıyla linyit madeni sahasını genişletmesine karşı başlatılan çadır nöbeti birinci yılını doldurdu.
DEVA Partisi Muğla İl Başkanlığı, İkizköy’de çadır nöbetinin birinci yılını doldurması dolayısıyla düzenlenen etkinliklere katıldı ve nöbet çadırını ziyaret etti.
Çadır alanında Türkiye’nin dört bir yanından gelen iklim aktivistleri ile sohbet eden DEVA Partisi heyeti, Karadam Köyü’nde düzenlenen etkinliklere de katıldı.
DEVA Partisi Muğla İl Başkanı Emrah Çay, etkinlikler sırasında Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtladı. Akbelen Ormanı direnişi ve DEVA Partisi’nin İklim Değişikliği Eylem Planı hakkında sorulara yanıt veren Çay, parti olarak Akbelen Ormanı’nın yok edilmesine karşı olduklarını belirterek, “Bu kutlu mücadeleye destek veren herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“GURURLU MÜCADELELERİNDE YANLARINDA OLMAK İSTEDİK”
Çay, İkizköy halkının yanlarında olmak adına bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirterek, “Akbelen, hepimizin Akbelen’i; doğa, hepimizin doğası. Dolayısıyla buradaki direnişe katkı sağlamak adına haklı ve gururlu mücadelelerinde yanlarında olmak istedik. Burada köylümüzün tarımının, doğasının yok edilmesi ve mağdur olmasını biz parti olarak da insanlık olarak da kabul edeceğimiz bir şey değil” dedi.
“NE GEREKİYORSA YAPMAK ADINA BURADAYIZ”
DEVA Partisi yönetiminin Akbelen Ormanı direnişi hakkındaki tutumunu anlatan Çay, “DEVA Partisi’nin çok ciddi bir kadrosu var. Eylem planları ile alakalı da şu anda zaten 11 tanesi basılmış ve yayınlanmış durumda. 22’yi bulacak bu rakam. Dolayısıyla doğa hakkında da ciddi çalışmalar yapıyoruz. Biraz önce de Doğa Haklarından Sorunlu Genel Başkan Yardımcı’mız Evrim Hanım ile de görüştük burada. Onların da yakından takip ettiği bir durum. Bu noktada biz de elimizden geleni değil, ne gerekiyorsa yapmak adına buradayız” ifadelerine yer verdi.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’NIN AYRILMASI
DEVA Partisi İklim Değişikliği Eylem Planı hakkındaki soruları yanıtlayan Çay; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, iki bakanlık olarak ayrılması yönündeki madde hakkında, “Olumlu yönde bunların daha iyi işleyebilmesi, sonuçlarının daha insancıl ve yaşama katkısı olması açısından ayrıştırılması söz konusu. Bazen biliyorsunuz; yapmış olduğunuz plan ve programlar uzun vadelere yayılabiliyorken, bu bakanlığın ayrılması ile birlikte daha kısa vadede, daha güzel bir şekilde, daha etkili bir sonuca ulaşmak adına planımız bu şekilde” dedi.
“TEK KULLANIMLIK PLASTİKLERİN YERİNE ALTERNATİF ÜRÜNLERİN KULLANIMINDA TEŞVİKLER YAPACAĞIZ”
Tek kullanımlık plastikler hakkında eylem planında yer alan maddede, bu ürünlerin kullanımının sıfırlanması yönündeki hedef ile ilgili konuşan Çay, “İçeceklerden tutun da yiyeceklere kadar üretimlerinde kullanılan tek kullanımlık plastiklerin yerine alternatif daha doğaya uyumlu ürünlerin kullanımı noktasında teşvikler yaparak, bunların üretilmesi veya bunların kullanılması yönünde destekleyeceğiz” ifadelerine yer verdi.
“YERİNDE VE HIZLI BİR MÜDAHALE İLE DOĞAMIZIN YOK OLMASINI ÖNLEYEBİLİRİZ”
Muğla’da yaşanan orman yangınları hakkında konuşan Çay, hızlı ve etkili müdahalenin önemine dikkat çekerek, “Bu konuyla ilgili çok yakın bir zamanda basın açıklaması da yaptık. Bu orman yangınları önlemi çok mümkün olmayan bir şey. Yangınlar olur, olmaz demiyoruz ama yerinde ve doğru bir şekilde alınmış olan önlemlerle kısa sürede söndürülebilir veya müdahale edilebilir. Çünkü biz geçen sene de yaşadık orman yangınlarını ve biz bire bir bu süreci izledik. Bu süreç içerisinde önlemlerin nasıl olması gerektiği noktasında hükümete de kamuoyuna da fikirlerimizi sunduk. En son biliyorsunuz; Datça’da bir yangın oldu. Dün oradaydık biz de. Gerçekten, yerinde ve hızlı bir müdahale ile doğamızın yok olmasını önleyebiliriz. Örneğin; Marmaris’te 5 tane helikopter bekletiliyordu, son yıllarda bekletilmez oldu. Anında müdahaleyi yapabilmek için yakın olmak lazım. Buna hazırlıklı olmak lazım. Ne kadar hızlı müdahale edebilirsek o kadar az zarar görürüz. Hükümete de önerilerimizi sunduk. Keşke bu noktada bizi biraz dinlemiş olsalardı ve bu noktada çalışmalar yapmış olsalardı; bunca ormanlarımız yanmasaydı” diye konuştu.
ÇEVRE MAHKEMELERİ
DEVA Partisi’nin eylem planında yer alan ‘çevre mahkemeleri’ ile ilgili de konuşan Çay, şu ifadeleri kullandı.
“Tabi bu gerekli bir şey. Malum çevre ile ilgili şu anda da yaşadığımız şeyler var. Bunların adaletli bir şekilde çözülmesi noktasında olması gereken bir şey. Dolayısıyla biliyorsunuz; hak mücadelesi yapılıyor. Burada 2 defa bilirkişi raporu alındı. Bu konuların da uzmanları ve bu konularla alakalı insanların oluşturduğu bir yargı sistemi oluşturmak gerekiyor. Daha hızlı, adaletli çözümlere ulaşmak ve iki tarafın da haklarını korumak gerekiyor. Tabi ki burada elektrik de üretilmesi gerekiyor. Tabi ki bu insanların tarımdan bir şeyler elde etmesi gerekiyor. Dolayısıyla hakların korunması için de bunun gerekli olduğunu düşünüyoruz.”