Muğla’nın Datça ilçesinde Hisarüstü Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından yapılması planlanan ve “Acar Rüzgar Enerji Santrali Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi” projesi kapsamında yapılmak istenen Halkın Katılımı toplantısı yurttaşlar tarafından engellendi ve ÇED sürecinin sonlandırılması talep edildi. Yurttaşlar neden Datça’da RES istemediklerini Gündem Fethiye’ye anlattı.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar
Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Karaköy, Uzundere, Güzne, Uzunkurtderesi, Kızılağaç Mevkileri, Reşadiye Mahallesi, Tekir mevkisi ile Kızlan Mahallesi mevkisinde Hisarüstü Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından yedi adet rüzgâr enerji santralı (RES) projesi için Halkın Katılımı Toplantısı 2 Mayıs 2024 tarihinde yapılmak istendi.
Projenin yapılmak istendiği alanın Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB), Nitelikli Koruma Alanı ve Kesin Korunacak Hassas Alan sınırları içinde kalması ise bölge halkının tepkisine yol açtı ve toplantı yaptırılmayarak ÇED sürecinin tamamen sonlanması talep edildi.
HKT, Gündem Fethiye’de canlı olarak yayınlandı.
Toplantının ardından, bölgede yaşayan ve 1977-1980 yıllarında Sinop’un Ayancık ilçesinde Belediye Başkanlığı yapmış Hasan Kaya Gündem Fethiye’ye konuştu.
“SÜS İÇİN KORUNMA ALANI YAPILMADI DATÇA”
“Kesin olarak buna karşı çıkıyorum Datçalı olarak ve bütün Datçalıların da karşı çıktıklarına inanıyorum” diye konuşan Kaya, Datça’nın artık bir turizm kendi olduğuna dikkat çekti.
Datça Yarımadası’nın ÖÇKB ve koruma alanı statülerine vurgu yana Kaya şöyle konuştu:
“Türkiye’den ve dünyanın her tarafından buraya gelen insanlar var. Bu insanların gelmesine karşı değiliz. Datça’dan bir şeyler almaya geliyorlar. Denizinden, suyundan, güneşinden, güzelliklerinden yararlanmaya geliyorlar. Elbette ki hepsine hoş geldiniz diyorum ama Datça’ya gelenler Datça’ya zarar vermeye geliyorlarsa onlara kesin olarak karşıyız. Datça’nın güzelliklerini bozacaksa, huzurunuzu bozacaksa; dağlarına, taşlarına, doğal yapısına zarar vereceklerse onları istemek mümkün değil. Sit alanı, koruma alanı korunmalıdır. Süs için korunma alanı yapılmadı Datça.”
“HEM BURAYI KORUMA ALANI OLARAK İLAN EDECEKSİNİZ, SONRA DA BURAYI DEĞİRMENLERLE DOLDURACAKSINIZ”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Datça’da RES yapma ısrarını anlamadığını söyleyen Kaya, bu ısrardaki çelişkiye ilişkin, “Hem burayı koruma alanı olarak ilan edeceksiniz, sonra da burayı değirmenlerle dolduracaksınız” ifadelerini kullandı.
Yapılan yatırım sonucunda yalnızca şirketin kazancının olacağını, Datça’nın ise zarara uğrayacağını söyleyen Kaya, sözlerini söyleye tamamladı: “Zararı olan insanları Datça’da istemeyiz. Bu tür yatırımları istemeyiz. Sanıyorum bu konuda tek yetkili olan Çevre Bakanlığı. Hükümet diyelim. En üst kademede hükümet, iktidar. Biz iktidarın bu kararına karşı yasal direniş haklarımızı korumak istiyoruz. Bundaki kararımız kesindir ama umudumuz yok. Bu halkın kararına karşı iktidar eğer direnirse Datça’da biz direnişimizi daha da büyüteceğiz. Şimdilik söyleyeceğimiz bu.”
ÇED BAŞVURU DOSYASI NE SÖYLÜYOR?
Projenin ÇED Başvuru dosyasına göre, Rüzgâr Enerji Santralı Lisans Alanı Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ile Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Kesin Korunacak Hassas Alan sınırlarında kalıyor. Proje kapsamında tesis edilecek türbinlerin, şalt sahasının ve elektrik depolama tesisinin yapılması planların alanların da Nitelikli Doğal Koruma Alanı içerisinde kalıyor.
Diğer yandan, proje alanı içerisinde orman arazisi, ham toprak, çalılık ve tarla vasıflı araziler bulunuyor. “T1, T2, T4” numaralı türbinler ile şalt sahası ve idari binanın bir bölümünün orman alanı sayılan yerlerde yapılması planlanıyor.