Muğla’ın Menteşe ve Yatağan ilçelerinde kurulmak istenen entegre çimento fabrikası için verilen imar planlarının Büyükşehir ve Menteşe belediyeleri tarafından iptal edilmemesini eleştiren yurttaşlar, belediye meclisi üyeleri için karne hazırladı. Kasım ayı meclis toplantısındaki tutumlarından yola çıkılarak verilen notlarda, İYİ Partili Gürsel ince konunun görüşülmesi için önerge verdiği için “Pekiyi” notu alırken, önergeye grup haline ret oyu veren CHP grubu “Zayıf” not aldı.
Muğla’nın Menteşe İlçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi’nin ortak sınırındaki Tekağaç mevkiside kurulmak istenen entegre çimento fabrikası projesine kaşı verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı iptal edilmişti.
Kararın ardındandın yurttaşlar Büyükşehir ve Menteşe belediyelerinden, alanı sanayi tesisi olarak ortaya koyan imar planlarını değiştirmesini istemişti.
İki belediyenin Kasım Ayı Meclis Toplantısı’nın ardından kararın iptal edilmemesi ve meclis gündemlerine alınmak istenmemesi üzerine yurttaşlar, belediye meclis üyelerinin tutum ve katılımlarını içeren bir karne yayınladı.
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi tarafından hazırlanan karnede, meclis üyelerinin katılım oranları ve görevlerine ne derece uydukları ‘Zayıf’, ‘Orta’, ‘İyi’ gibi değerlendirmelerle ifade edildi. Üyelerin isimleri, partileri ve görevleri raporda yer alırken, projenin çevresel ve sosyal etkileri üzerine meclis tartışmalarındaki rolleri de vurgulandı.
Karnenin tamamını okumak için buraya tıklayın.
CHP’LİLERE ZAYIF NOT VERİLDİ
Karnede, İYİ Partili Gürse İnce’nin konunun toplantıda görüşülmesine ilişkin önergesini grup olarak reddeden tüm Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) meclis üyelerine “Zayıf” notu verildi.
Notun gerekçesi ise şöyle açıklandı: “CHP Grubu, İyi Partili Meclis üyesi Gürsel İnce’nin ‘Çimento Fabrikası İmar Planlarının İptali’ konusunun gündeme alınması önerisini, geçmiş dönemde çimentocu şirketin avukatlığını da yapmış ve 52 hammadde ocağı ile 36.000 dönüm alanı yok etmeyi planlayan ADOÇİM Çimento’nun hazırladığı birinci ÇED’in iptal edilmemesi için uğraşmış olan Av. Nevzat Sarıçoban’ın grup başkanlığında grup olarak ‘Hayır’ oyuyla reddetmiştir.”
Zayıf not alan CHP’li Belediye Başkanları şu şeklide: Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat.
Toplantıya Fethiye’den katılan ve zayıf notu alan diğer isimler ise şu şekilde: Melek Gözde Hoşafçı, Mürüvet Başıhoş Karacan, Sabri Oğuz Bolelli, Veli Pabuşçu.
Ak Parti grubuna ilişkin ise şu açıklama yapıldı: “AK Parti grubundan dokuz meclis üyesi hem İYİ Partili Gürsel İnce’nin önerisini desteklemiş ve her iki birleşime katıldıkları için İyi not almışlardır. Her iki birleşime katılmayanlara ‘Zayıf’ not verilmiştir. İki birleşimden birine katılmayan üyeye Orta not verilmiştir. İmar planlarının gündeme alınması ilk birleşim başlangıcında yapıldığı için ikinci birleşime katılsa bile İlk birleşime katılmayana ‘Zayıf’ not verilmiştir.”
Karnede Milliyetçi Hareket Partisini ise şu şekilde notlandı:
“MHP grubu imar planlarının gündeme alınması önerisini desteklemiştir. Bu yüzden ‘İyi’ almışlardır. Bir üyeye ikinci birleşime katılmadığı için ‘Orta’ not verilmiştir.”
TEK ‘PEKİYİ’ NOTU İYİ PARTİLİ GÜRSEL İNCE’YE
Karnede son olarak İYİ Partili Gürsel İnce’nin imar planlarının gündeme alınması ile ilgili önergeyi Meclis’e sunması sebebiyle kendisine “pekiyi” notu verildiği belirtildi.
Muğla Büyükşehir Belediye Meclisinin 2023 Aralık Ayı Meclis Toplantısı ise 14 Aralık Perşembe günü gerçekleşecek.
Meclis gündemi için buraya tıklayın.
NE OLMUŞTU?
Muğla’da Deştin ve Bayır mahallelerinden kurulmak istenen “Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları” projesine verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararının iptalinin ardından, farklı bir şirket ile yeniden başvuru yapılması ve yeniden ÇED olumlu kararının verilmesi üzerine karara itiraz edilmiş ve hukuki süreç başlatılmıştı. Açılan davalar süre aşımından reddedilmiş fakat Danıştay tarafından karar bozularak hukuki süreç devam ettirilmişti.
Gündem Fethiye tarafından hazırlanan ve Muğla’nın Menteşe ve Yatağan ilçelerinin ortak sınırında yer alan Tekağaç mevkisinde yapılmak istenen entegre çimento fabrikasına karşı Deştinlilerin 40 yılı aşkın süredir devam eden mücadelesini anlatan belgesel dizisi.
27 Ocak 2022 tarihinde açılan davada, mahkeme heyeti bilirkişi keşfinin yapılmasına karar vermiş, 23 Şubat 2023 tarihinde bilirkişi keşfi yapılmıştı.
Keşfi sonrasında heyetin raporu teslim etmesi için verilen bir aylık süre, bilirkişi heyetinin talebi üzerine 60 gün uzatılmıştı. Böylece keşif tarihinden itibaren raporun sunulması için verilen toplam süre 90 gün olmuştu.
Ek süre kararının ardından Deştin Çevre Platformu, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi ve Bayır Çevre Komitesi bir açıklama yapmış, firma sahiplerinin proje inşaatını devam ettirdiğine vurgu yaparak, ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulmadan verilen ek süre kararını eleştirmişti.
25 Mart 2023 tarihinde proje sahasında inceleme gezisi yapan uzmanlar ise projenin hayata geçirilmesi durumunda çevreye geri döndürülemez zarar verileceğini dile getirmişti.
3 Nisan 2023 tarihinde, çimento fabrikasının tamamlanmasında önemli aşamalarından olan klinker fırınını taşıyan kamyonların inşaat alanına götürülmek istenmesi üzerine, köylüler kamyonların geçişine engel olmuş ve Bayır Caddesi girişinde çadır nöbetine başlamışlardı.
4 Mayıs 2023 çimento fabrikasına verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararına karşı açılan davada, 23 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilen bilirkişi keşfinin raporu mahkemeye sunuldu. Bilirkişi heyeti değerlendirilen her alanda projenin yapılmasının uygun olmadığını söyledi.
Mahkeme bilirkişi kararına rağmen ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurmamış ve inşaat çalışmaları devam etmişti. Bu süreçte şirket, birinci ÇED ile saptanan eksiklerin giderilip giderilmediğine dair ek bilirkişi raporu istemiş ve Mahkeme iki hafta ek süre verdiğini açıklamıştı.
Bilirkişilerin projeye olumsuz görüş vermesine rağmen mahkemenin hala yürütmeyi durdurma kararı vermemesine karşı ise yurttaşlar 13 Temmuz 2023 tarihinde Muğla İdare ve Vergi Mahkemeleri önünde “Deştin için adalet” nöbetine başlamıştı.
ÇED olumlu kararına karşı açılan davada ise Muğla 2. İdare Mahkemesi 7 Eylül 2023 tarihinde iptal kararı vermişti.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, (TMMOB) Mimarlar Odası Muğla Şubesi, projeye verilen ruhsatların iptal edilmesi için 13 Eylül 2023 tarihinde Menteşe Belediyesi’ne yazı göndermişti.