CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, TÜİK’in enflasyon sepetini her ay zorunlu olarak açıklanmasını sağlamasına yönelik hazırladığı kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mahkeme kararlarına rağmen açıklamadığı, enflasyonun belirlenmesinde kullanılan madde sepeti ve ortalama madde fiyatı tablosunun her ay zorunlu olarak açıklanmasını sağlamak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.
TÜİK’in temel görevinin ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanması olduğunu vurgulayan Uzun, şunları söyledi:
“Bireylerden, hanelerden, işyerlerinden araştırmalar ve sayımlar yoluyla veri toplayan TÜİK başta enflasyon olmak üzere, işsizlik oranları, sosyal, demografi, kültür, çevre, bilim ve teknoloji alanları ile gerekli görülen diğer alanlardaki istatistikleri derler ve bu derlemelere dair açıklamalar yapar.”
Uzun, TÜİK’in yaptığı araştırmaların ve elde ettiği verilerin başta iktidar olmak üzere kamu kurumları, üniversiteler, araştırmacılar ve sivil toplum kuruluşları tarafından referans alındığını vurguladı.
TÜİK’in açıkladığı en önemli verilerden bir tanesinin enflasyon verisi olduğunu vurgulayan Uzun, şu ifadeleri kullandı:
“Ulusal Veri Yayımlama Takvimi’ne göre TÜİK, her ay Tüketici Fiyat Endeksi’ni (Enflasyon) açıklamaktadır. En son 2 Nisan 2025 Tarihinde yapılan açıklama ile TÜFE’deki değişim 2025 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,06, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,10 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 51,26 olarak belirlenmiştir.”
TÜİK dışında birçok kurumun da kendi enflasyon verilerini açıkladığını vurgulayan Uzun, “Bunlardan biri de akademisyen ve ekonomi uzmanlarından oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’dur (ENAG). Buna göre ENAG’ın TÜİK’le aynı günde açıkladığı son TÜFE oranları Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3,91, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,20’dir” dedi.
Uzun, iki veri arasındaki farkın TÜİK’e olan güveni zedelediğini belirterek bu farkın en önemli nedeninin madde sepetinde yer alan kalemler olduğunu ifade etti.
TÜİK’in 409 ürünün aylık fiyat değişimlerini gösteren ve enflasyon sepeti olarak bilinen “madde sepeti ve ortalama madde fiyatları” tablosunu yargı kararlarına rağmen açıklamadığını vurgulayan Uzun, “Bu da beraberinde yapılan araştırmanın güvenilirliğini zedelemekte ve açıklanan enflasyon oranlarının doğruluğuna dair şüpheleri artırmaktadır” sözlerini kullandı.
Enflasyon sonucunun Türkiye’de yaşayan yurttaşları etkilediğini belirten Uzun, “TÜİK ve devletimize dair güvenin sarsılmasına neden olan, enflasyon oranlarının belirlenmesine kaynak olan madde sepeti ve ortalama madde fiyatı tablosunun şeffaf bir şekilde her ay açıklanmasının kanunla düzenlenerek zorunlu hale getirilmesi yaşanan ve yaşanacak güvensizliklerin ve maaşları bu orana göre belirlenen milyonlarca insanın kayıpların önüne geçecektir” ifadelerini kullandı.