Alavara Koyu’nun sit derecesinin düşürmesi kararının iptal edilmesi üzerine Muğla Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Alavara koyunda sit derecelerinde değişiklik yapılmış, bunun üzerine belediyeler ve çevreciler kararlar ilgili yasal süreç başlatmıştı. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava sonucunda ise Alavara Koyunun site derecesini düşürerek yapılaşmaya izin veren karar iptal edildi.
“MUĞLA’MIZI KORUMAK İÇİN DE YASALARIN BİZE VERDİĞİ YETKİLERİ SONUNA KADAR KULLANIYORUZ VE KULLANMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Konu ile ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesi hukuki süreci anlatan bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Gürün, Muğla genelinde doğal ve ekolojik yapının korunması için her türlü hukuki mücadeleyi sürdürdüklerini belirtti.
Gürün, “Muğla’mız 1480 kilometre eşsiz kıyı uzunluğu, yüzde 68 orman varlığı ve içerisinde korunması gereken hassas alanları ile özel bir coğrafya. Ülkemizin her karış toprağı gibi Muğla’mızı korumak için de yasaların bize verdiği yetkileri sonuna kadar kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz. Eşsiz güzellikleri olan ve dünyanın göz bebekleri arasında yer alan şehrimizin mimarisini, doğasını ve çevresini korumak için hizmet ederken, diğer yandan da farklı alanlardaki mücadelemiz sürecek. Bugüne kadar doğal güzelliklerimizi yıpratacak, yok edecek her türlü planın ve statü değişikliğinin karşısında olduk. Onlarca dava açtık, kazandık ve hukuki sürecin devam ettiği birçok çevre davası da devam ediyor. Biz emanet aldığımız bu şehri daha da geliştirerek gelecek nesillere aktarmak ve herkesin hayalini süsleyen bu şehri korumakta kararlıyız.” dedi.
NE OLMUŞTU?
Datça Bozburun Yarımadası 21.11.1990 tarihli Resmi Gazete Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Datça İlçesi’nde yer alan, Emecik Mahallesi Alavara Mevkii de bu bölgede kalan koylardan biri.
Alvara Koyu’nun Doğal Sit Alanının statüsü ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından düşürülerek “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve ‘‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’’ olarak tescil edildi. Karar 18.02.2020 tarihli Resmi Gazete’de ilan edildi.
‘‘SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA VE KONTROLLÜ KULLANIM ALANI’’ NE ANLAMA GELİYOR?
7 Aralık 2019 tarihli Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı’na göre Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı, “Barındırdığı siluet, jeolojik ve ekolojik değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla alanın potansiyeli ve kullanım özellikleri göz önünde bulundurularak, doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin veren alanlar” olarak tanımlanıyor.
Bu statü ise bölgede koruma amaçlı imar planına uygun olması koşulu ile turizm tesisleri, yat limanı, tekne imal ve çekek yeri ve 1. sınıf hariç düzenli depolama tesisi ve belirlenen koşullar yerine getirildiğine maden işletmeciliği yapmayı mümkün hale getiriyor.
“ALANIN SINIRLARININ MEVCUT TAPU PARSEL SINIRLARINA UYGUN BİÇİMDE BELİRLENDİ”
Muğla Çevre Platformu Datça Meclisi kararın bir an önce iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı.
İmza kampanyası metninde “İlan edilen sit kararında ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak belirlenmiş olan alanın sınırlarının mevcut tapu parsel sınırlarına uygun biçimde belirlendiği görülmekte olup, doğal yaşamın ve biyoçeşitliliğin insan yapımı parsel sınırlarıyla belirlenemeyeceği son derece açıktır.” denmişti. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) verileri ve proje doyasında bulunan alan işaretlerinde de bu durum görülebiliyor.
ULUSLARARASI TAAHHÜTLER İHLAL EDİLİYOR
Kampanya metninde kararla belirlenen sürdürülebilir koruma alanda yapılacak değişikliklerin kendi sınırları içinde kalamayacağı ve yarımadanın çok daha geniş bir bölümünü etkileyen olumsuz sonuçlar doğuracağı belirtildi. “Koruma-kullanma ilke kararındaki Sürdürülebilir Koruma alanlarında yapılabilecek yapı ve tesisler göz önüne alındığında, söz konusu kararın, belirtilen alanda doğal hayatı, bunun sürekliliğini tümüyle ortadan kaldıracak bir yapılaşmanın önünü açacağı kuşkusuzdur.” dendi.
Ayrıca, kararın Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası Barcelona Sözleşmesi ve ek protokolleri ile üstlendiği uluslararası taahhütlerin ve koruma yükümlülüklerini de ihlal ettiği söylendi
Datça’ya Dokunmayın imza kampanyasında internet ortamında toplanan imzalar 03 Haziran 2020’de Datça Kaymakamlığına teslim edildi. 35 bin yurttaş bu kampanyaya imzalarıyla destek verdi.
İKİ AYRI DAVA AÇILDI
Alavara Koyu’nda doğal SİT derecesinin düşürülmesine yönelik kararın iptaliyle ilgili Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyesi 35 Datçalı çevrecinin müdahilliğinde Datça Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından iki farklı dava açıldı. Bu süreçte mahkeme benzer iki farklı dava olduğu nedeniyle Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin itirazını ele aldı.
“KARAR EKOSİSTEM VE BİTKİ TÜRLERİNE ZARAR VERİR”
Muğla Büyükşehir Belediyesi ise dün (13 Ocak) dava süreci ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada “Muğla 2’nci İdare Mahkemesi 2020/570 Esas sayılı dosya ile açılan dava ile ilgili olarak 11.03.2021 tarih ve 2021/443 nolu kararla ‘dava konusu işlemin iptaline’ karar verdi.” dendi.
Konu ile ilgili daha önce yayınlanmış haberlerde de kararda “Dava konusu bölgelerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının, alanın ekolojik-habitat parçalanmalarından korunmasıyla mümkün olabileceği ancak bu şekilde ekolojik koridorlar oluşarak enerji, madde ve biyoçeşitlilik alışverişin korunabileceği, bu nedenle dava konusu alanda alınan kararların, alanın ekolojik bütünlüğünün korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından uygun olmadığı belirtilmektedir” denildi.
MUÇEP Datça Temsilciliği Avukatı Ali Kurt da bilirkişi raporunda şu ifadelerin yer aldığını ifade etti: “Sürdürülebilir kullanım alanı olanağı olarak tespit edilen bu alanın yerleşime açılması halinde buranın doğası geriye dönüşümü mümkün olmayacak şekilde tahrip edilmiş olur. Öyleyse bu işlemin iptal edilmesi gerekir.”
ÇEVRECİLERİN MÜDAHİLLİĞİ KABUL EDİLDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mahkemenin verdiği iptal kararına itiraz ederek davayı istinaf mahkemesine taşımak istedi. Anayasa’nın Hak Arama Hürriyeti başlıklı 36’ncı Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Adil Yargılanma Hakkı başlıklı 6’ncı maddesine dayanarak, Datça’da yaşayan 28 çevreci vatandaşın da istinaf aşamasında davaya müdahil olma talepleri, mahkeme tarafından kabul edildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı açıklamaya göre ise İzmir Bölge İdare Mahkemesi 4’üncü İdari Dava Dairesi 09.12.2021 tarihli kararıyla istinaf başvurusunun reddine karar verdi. Açıklamada “İzmir 4’üncü İdare Mahkemesinin verdiği kararla Alavara Koyunun bulunduğu bölgede çevre tahribatının ve ekolojik dengenin bozulması engellenmiş oldu.” dendi.