CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son beş yıldır gerçekleştirilen tiroid sintigrafisi işlemleri sırasında hastalara aşırı doz radyoaktif madde verilmesi konusuna ilişkin Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Merkezi’nde son beş yıldır gerçekleştirilen tiroid sintigrafisi işlemleri sırasında hastalara aşırı doz radyoaktif madde verildiğinin Sağlık Bakanlığı raporuyla tespit edilmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Bu durumun ilk önce hastanede görev yapan doktorların tespit ettiğini dile getiren Uzun, tiroid sintigrafisi için hastalara beş mCi radyoaktif madde verilmesi gerektiğini vurguladı.
Hastanede ise verilmesi gerekenden fazla radyoaktif madde verildiğine dikkat çeken Uzun, verilen radyasyon dozu ile doktorlara (hasta anamnez kâğıdında yazılan) bildirilen radyasyon dozu arasında farklılıklar olduğu belirtildi.
Birim hekimlerine yıllardır yanlış beyanda bulunulduğunun iddia edilmesiyle tutulan bir tutanakla şikâyetçi olunduğu ve bu tutanaktan 22 gün sonra 24 Ocak 2024’te Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun soruşturma başlattığını ifade ederek şunları söyledi:
“Dokuz ay süren incelemenin sonunda müfettiş raporunun doktorların tespitlerini doğrulayarak konuyu Eylül 2024’te ‘Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Merkezi’nde tiroid sintigrafisi çekilen hastalara önerilen dozların oldukça üzerinde dozlarda radyoaktif madde verildiği tespit edilmiştir’ şeklinde raporlaştırdılar.”
Aynı raporda “Konuyla ilgili olarak adli yönden herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığı kanaatine varılmıştır” ifadelerinin yer aldığının bilindiğini söyleyen Uzun, “Böylesine önemli bir olayda adli yönden herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığının raporda yer alması düşündürücüdür” dedi.
“GECİKEN BU İŞLEM YÜZÜNDEN ŞİRKET’İN HİZMETE DEVAM ETMESİ ANLAŞILIR BİR DURUM DEĞİLDİR”
Uzun, MNT Sağlık Hizmetleri ve Ticaret Anonim Şirketi ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun Sağlıkta Geleceğin Liderleri Platformu’nda birlikte yönetim kurulu üyesi olduğunu ve soruşturma devam ederken ihalenin yapılarak yine aynı şirketin ihaleyi kazandığını hatırlattı.
Tüm iddiaların ortada olduğunu ve soruşturmanın devam ettiğini söyleyen Uzun, Kasım 2024’te Nükleer Tıp Merkezi’nin 36 aylık hizmet alımı için tekrar ihaleye çıkartıldığını ve MNT Sağlık Hizmetleri’nin bu ihaleyi 120 milyon TL’ye aldığı vurgulandı.
Uzun, iki ay sonra Sağlık Bakanlığı müfettişinin soruşturmanın tamamlanarak hizmet alımı yapan firma ile imzalanan sözleşmenin feshedilmesinin, teminatına el konulmasının istendiği ve firmaya ihale yasağı cezasını talep ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Geciken bu işlem yüzünden Şirket’in hizmete devam etmesi anlaşılır bir durum değildir. Bakan ve Şirket yetkilileri arasındaki bağ düşünüldüğünde müfettiş raporunun ihale sonrasına bırakılmasının da araştırılması gerekmektedir.”
“MAĞDUR SAYISININ ARTMASINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ”
Muğlalı yurttaşların beş yıldır hastaneden aldıkları hizmetle mağdur edildiğine dikkat çeken Uzun, “Aynı şirketin Türkiye’nin birçok hastanesine hizmet verdiği düşünüldüğünde mağdur sayısının artmasından endişe duyuyoruz” dedi.
Bir an önce gerekli soruşturmaların yapılmasının, yüksek dozda radyasyona maruz bırakılan hastaların takip edilerek tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzun, “Bu büyük radyoaktif skandalın tüm sorumluları hesap vermelidir” ifadelerini kullandı.
Uzun’un, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şu şekilde:
- Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Merkezi’nde gerçekleştirilen tiroid sintigrafisi işlemlerinde hastalara aşırı doz radyoaktif madde verilmesi olayına dair ilk tespitler hangi tarihtedir?
- Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Merkezi’nde gerçekleştirilen tiroid sintigrafisi işlemlerinde aşırı doz radyoaktif madde verildiği saptanan hasta sayısı kaçtır?
- Muğla’da son beş yılda başta tiroid kanseri olmak üzere kanser vakalarında artış gözlenmiş midir? Muğla’da son beş yılda kanserden ölenlerin sayısı kaçtır? Yıllara göre dağılım nedir?
- Son beş yıldır bu şirketin cihazlarıyla işlem yapılan hastaların yeniden takibi yapılacak mıdır?
- Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Merkezi’nde tiroid sintigrafisi hizmetini sunan şirket, nükleer tıp alanında Muğla ilinde başka hangi hastanelere hizmet vermektedir?
- Tiroid sintigrafisi işlemlerinde hastalara aşırı doz radyoaktif madde verildiği iddiaları doğru ise, hangi gerekçelerle bu şirketin hizmet süresi soruşturma devam ederken üç yıl daha uzatılmıştır?
- Bu ihaleyi alan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun “Sağlıkta Geleceği Liderleri Platformu”nda birlikte yönetim kurulu üyesi olduğu doğru mudur?
- Müfettiş, raporunun devamında beş yıldır binlerce kişiyi kanser edecek dozda radyoaktif madde veren kişilerin ve tüm sorumluların yargılanması istenmiş midir? Müfettiş raporunu kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?
- Habere konu olan kardiyag sintigrafi’de kullanılması gereken ilacın kullanılmadığından dolayı yanlış teşhisler konulmuş mudur? Bununla ilgili bir araştırmanız var mıdır?
- Böbrek sintigrafisinde şirket devlette MAG-3 olarak faturalandırıp ödeme almışken hastalara DTPA ilacı kullanıp kamuyu zarar uğratmış mıdır?
- Sağlıkta dönüşüm adı verilen ve sağlık hizmetlerini tümden piyasalaştırmayı öngören programın bir sonucu olduğunu değerlendirdiğimiz bu büyük skandalın ardından ilgili şirket yöneticilerinden, ilgili hastane yöneticisinden ve bakanlık yetkililerinden kimlere adli ve idari soruşturma başlatılmıştır?