Sinpaş tarafından Marmaris Milli Parkı’na yapılan otel ve devremülk projesinde inşaat yasağına rağmen çalışmaların devam etmesiyle ilgili Marmaris Kent Konseyi’nden Halime Şaman Gündem Fethiye’ye değerlendirmelerde bulundu: “Nasıl şu anda bütün inşaat yapan firmalar durduysa Sinpaş’ın da durdurulmasını istiyoruz” dedi.
Haber: Burak Necip Başar
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Kızılkum Koyu’nda Sinpaş Holding’e bağlı Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) Marmaris Milli Parkı’na inşa ettiği otel ve devremülk projesinin inşaatı 15 Mart’ta başlayan inşaat yasağına rağmen devam etmiş, bu durum yurttaşların tepkisine neden olmuştu.
Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, duruma tepki göstermek ve inşaatın durdurulması için yetkililere çağrı yapmak amacıyla dün (18 Mayıs) 15.00’te Marmaris Milli Parkı içindeki inşaat alanında açıklamalar yaptı.
İnşaat alanındaki keşif ve bilgilendirmenin ardından Marmaris Kent Konseyi Çevreden Sorumlu Yürütme Kurulu Üyesi Halime Şaman Gündem Fethiye’ye değerlendirmelerde bulundu.
Şaman, Sinpaş’ın ruhsat iptal davasının devam ettiğini belirterek, “Son derece etik normlarda bir keşif yapıldı. O davadan biz çok umutluyuz. Çünkü bilirkişi heyeti mevcut bütün dosyaları istedi ve değerlendirmesini buranın hakikatine göre yapacak” ifadelerini kullandı.
İnşaat yasağının başladığına değinen Şaman, “Yani mahkeme sonuçlanıncaya kadar Sinpaş’ın burada yarattığı tahribatın mevzuat gereği, yönetmelik gereği inşaat yasağı başladıysa durması gerekiyor ki bizim kurtarabileceğimiz şey artsın” sözlerine yer verdi.
“BELEDİYE’NİN BAĞLI OLDUĞU SİYASİ PARTİNİN YÖNETİCİLERİYLE GÖRÜŞME YAPTIK”
Şaman, Belediye’nin bağlı olduğu siyasi partinin yöneticileriyle görüşme yaptıklarını belirterek, “Geçmiş dönem Belediye Başkanı’nın buraya ruhsat vermesinden, sorumluluğundan bahsettik ve bu meselenin çözülmesi konusunda yeni Belediye Başkanı’ndan yardımcı olmalarını istedik. Güzel, verimli kentin yararına bir görüşme geçti” ifadelerini kullandı.
Görüşmeyi Ankara’da yaptıklarını aktaran Şaman, “Temel mutabık olduğumuz noktalardan birisi de Belediyenin inşaat yasağında bu yapının çalışmamasını sağlamasıydı” dedi ve şu sözlere yer verdi:
“15 Mayıs’ta inşaat yasağı başladı. Bekledik. Ertesi gün geldik ve gördük ki Sinpaş güya peyzaj yapıyorum diye çatıdan kıyıya katlara kadar her yerde personel var. Çalışan personeli hiçbir şekilde alandan göndermemiş. Burada çalışmaya devam ediyor. Gecesinde kayıtlar aldık”
“YURTTAŞLAR OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIMIZI GÖSTERELİM İSTEDİK”
Şaman, kamyonların çalışmaya devam ettiğini söyleyerek, “Onun üzerine bir çağrıya çıktık ve Marmaris’te dedik ki biz ilk uyarı eylemimizi gidip yapalım. Yetkililere bu işin peşini bırakmayacağımızı, gözümüzün önünde bu firmanın yalan söyleyerek çalışmasına devam etmesine göz yummaları halinde bizler de yurttaşlar olarak üzerimize düşeni yapacağımızı gösterelim istedik” dedi.
Dünkü (18 Mayıs) eylemin bir uyarı eylemi olduğunu belirten Şaman, “Bir an önce hem yerel hem mülki idarenin harekete geçmesini ve görev tanımları gereği, bize bir iyilik değil, doğaya bir iyilik değil, zaten bunu yapmak zorunda oldukları için” sözlerine yer verdi.
Şaman istekleri olarak ise şu ifadeleri dile getirdi: “Nasıl şu anda bütün inşaat yapan firmalar durduysa, Sinpaş’ın da durdurulmasını, buradaki sahadaki personelin boşaltılmasını ve Ekim 15’e kadar burada yaprak kıpırdamamasını sağlamalarını istiyoruz.”
“KARARLIYIZ, VAZGEÇMEYECEĞİZ VE BURAYA GELMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Kararlı olduklarını, vazgeçmeyeceklerini ve Sinpaş’a gitmeye devam edeceklerini vurgulayan Şaman, “Görevini yapmayan olursa da kamuoyu ile paylaşmaya da devam edeceğiz” dedi ve son olarak şu ifadeleri dile getirdi:
“Biz istiyoruz ki kendi yetkililerimizin hem yerel hem mülk idarede bu işte bir iradeleri ortaya çıksın. Biz de mutlulukla, gururla çıkıp kamuoyuna diyelim ki ‘Bizim kaymakamımız şunu yaptı, bizim belediye başkanımız bunu yaptı. Çok istiyoruz ve çok özledik bunu.”
İNŞAAT YASAĞININ GEREKÇESİ NEDİR?
Turistik yörelerde inşaat faaliyetlerinin ses, görüntü ve çevre kirliliğine yol açarak turizmi olumsuz yönde etkilemesine karşı her yıl 15 Mayıs ve 15 Ekim arasında uygulanan inşaat yasağı Marmaris’te de uygulanıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün 2015’te yayınlanan genelgesine göre inşaat yasağı şu şekilde açıklanıyor:
“Ülkemiz turizminin sürdürülebilir niteliğe kavuşturulması ve marka haline getirilip kalıcı niteliğe sahip olmasının sağlanması amacıyla Ülkemiz genelinde alınan tedbirlerin yansıması sonucunda turizm sezonu olarak nitelendirilen 15 Mayıs-15 Ekim ayları arasında inşaat faaliyetlerine kısıtlama getirilmiş ve bu uygulama turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilenmesi durumunu ortadan kaldırmıştır.”