CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Muğla’nın Datça ilçesindeki Knidos Örenyeri içerisinde yer alan ve çevre düzenlemesi projesiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Datça Belediyesi’nin elinden almaya çalıştığı restoranı TBMM gündemine taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Muğla’nın Datça ilçesindeki Knidos Örenyeri içerisinde yer alan ve çevre düzenlemesi projesiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Datça Belediyesi’nin elinden almaya çalıştığı restoran hakkında, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
“KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NIN ALDIĞI BU KARAR BÖLGENİN EKONOMİK KALKINMASININ YANI SIRA İSTİHDAMA ZARAR VERECEKTİR”
Knidos Örenyeri’nde, Datça Belediyesi tarafından işletilen restoranın, bölge sit alanı ilan edilmeden önce inşa edildiğini hatırlatan Özcan, restoranın teknelerin bağlandığı iskele ile Örenyeri arasında bir köprü olduğunu ifade etti.
Bölgenin turizme büyük katkısı olduğunu dile getiren Özcan, Knidos Örenyeri’nin, iskele ve restoranı ile birlikte hem istihdam yarattığını hem de belediyenin önemli gelir kaynakları arasında yer aldığını belirtti.
Özcan, Datça Belediyesi’nin işlettiği restoran ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Datça Belediyemizin yıllardır sürdürülebilir turizm için yaptığı yatırımlar, yalnızca bölgeye değil, tüm Türkiye’ye değer katmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın aldığı bu karar bölgenin ekonomik kalkınmasının yanı sıra istihdama zarar verecektir.”
“DATÇA BELEDİYESİ’NİN GELİR KAYNAKLARINDAN BİRİNİ KESMEYİ AMAÇLAYAN KARAR KAMU YARARINA AYKIRIDIR VE İPTAL EDİLMELİDİR”
Restorana yönelik alınan kararın kayyumcu zihniyetin en net örneklerinden biri olduğunu vurgulayan Özcan, benzer bir uygulama olduğunu belirttiği, İzmir Efes Selçuk’ta Meryem Ana Evi’nin önündeki otopark işletmesinin bakanlığın devralması kararını hatırlattı.
Meryem Ana Evi’nde de Belediye’nin direndiğini vurgulayan Özcan, “Bu tür yapıların Belediyelerin elinden alınması sadece yerel yönetimleri değil, bölge halkının da ekonomik çıkarlarını zedelemektedir” dedi.
Datça Belediyesi’nin gelir kaynağı olan restoran ile ilgili Özcan, şu açıklamaları yaptı:
“Datça Belediyesi’nin bu kaynaklardan elde ettiği gelir, aynı zamanda halkın ihtiyaçlarını karşılamak için de önemli bir kaynaktır. Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, Datça Belediyesi’nin gelir kaynaklarından birini kesmeyi amaçlayan kararı, kamu yararına aykırıdır ve iptal edilmelidir.”
Özcan, Ersoy’a şu soruları yöneltti:
Knidos Örenyeri’nde yer alan restoranın, daha önceki projelerde yer aldığı ve korunduğu halde, bu seferki projede yer alamamasının sebebi nedir?
Datça Belediyesi’nin itirazını reddeden kararın gerekçesinde bu yapının projede yer almaması ‘1. Derece arkeolojik sitte kalması’ ve ‘bilimsel kazılar dışında aynen korunacak alan’ içinde kalması şeklinde gerekçelendirilmiştir. Bu gerekçeler, söz konusu yapının yıkılacağı anlamına mı gelmektedir?
Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, Datça Belediyesi’nin gelir kaynaklarından birini kesmeyi amaçlayan kararı açıkça kamu yararına aykırı değil midir? Kamu yararına aykırı bir kararın uygulanmasında diretilmesinin nedeni nedir?