Muğla Büyükşehir Belediyesi sahillerin daralması ve kıyıların özel mülkiyet haline gelmesine neden olabilecek “Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik”te yapılan değişikliğin iptali için hukuki mücadele başlattı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, 16 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in iptali için dava açtı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada yapılan yönetmelik değişikliğinin mevcut bazı uygulamaları genişletici ilaveler getirdiği ve kıyı alanların özel mülkiyete geçirilmesinin önünün açıldığı ifade edildi.
YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİN İPTALİ İÇİN DANIŞTAY’A DAVA AÇILDI
Yapılan açıklamada, değişiklik ile Valilik Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonlarınca kıyı çizgilerinin tekrar belirlenebileceği ifade edildi. Buna göre ise sahil batlarında izinli veya izinsiz olarak önceden yapılmış dolgu alanları yeniden tespit edilerek kıyı kenar çizgisinin öne çekilmesinin önünün açılacağı kaydedildi.
Açıklamada, “Tüm bu uygulamaların Muğla’nın sahillerini daraltacağı ve sahillerde yapılaşmayı arttıracağı gerekçesiyle Büyükşehir Belediyemiz tarafından ilgili yönetmelik değişikliğinin iptaline yönelik Danıştay’da dava açılmıştır” ifadelerine yer verildi.
“KIYILARIN HERHANGİ BİR ZÜMRE VEYA KİŞİ MÜLKİYETİNE VERİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Açılan dava dosyasında bu uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilerek, “Türkiye’de kıyılar, Anayasa’nın 43. maddesi ve Medeni Kanun’un 715. maddesine göre ‘devletin hüküm ve tasarrufu altındaki’ yerlerdir. Bu yerlerin herhangi bir zümre veya kişi mülkiyetine verilmesi mümkün değildir. Kıyılar toplumun her kesimi için eşit, karşılıksız kullanılan ortak alanlar olmak zorundadır.
“DEVLETE GÜVEN İLKESİ ZEDELENECEK”
Büyükşehir Belediyesi, Yönetmelik Değişikliği ile Anayasa’nın pek çok maddesinin ihlal edileceğinin söyleyerek, “Valilik Kıyı Kenar Tespit Komisyonunca yapılacak olan değerlendirmeler sonucunda, kıyı alanlarında bugüne kadar izinli veya izinsiz yapılan dolgu alanlarının kıyı kenar çizgisinin yeniden tespiti yapılarak devletin hüküm ve tasarrufu altındaki kıyı alanlarının daraltılmasının önü açılabilecek, dolayısıyla Anayasa’nın 43. maddesi ihlal edilerek kıyılar kamu kullanımından çıkarılarak özel mülkiyet haline gelmesi durumu oluşabilecektir.
Bu durum devlete güven ilkesini zedeleyecektir. Kamuya ait olması gereken kıyıların hazine arazisi haline gelmesi ve sonrasında kullanım hakkı devir veya satış ile özel mülkiyete dönüşebilecek olması nedeniyle Anayasa’nın 2, 5, 10, 11, 43, 46 ve 63. maddeleri nedeniyle dava açılmıştır” dedi.