Muğla’nın Bodrum ilçesinde yanan ormanlık alanların acele kamulaştırılması ve Enercon’a ait En 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım AŞ. tarafından bölgede rüzgar enerji santrali (RES) yapılacağına dair haberlerin ardından Orman Genel Müdürlüğü açıklama yaparak “Muğla’nın Bodrum ilçesinde 2001 yılında meydana gelen yangında zarar gören orman alanının bir şirkete tahsisi, bir şirketin kullanımına verilmesi veya kamulaştırılması gibi bir durum söz konusu değildir” dedi.
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Mazı Mahallesi, Demirciler Mahallesi ve Gökpınar Mahallesi sınırları içerisinde, Enercon’a ait En 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım AŞ. tarafından yapılması planlanan Arturna Rüzgâr Enerji Santrali (23 adet türbin) projesine, 11 Haziran 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı vermişti.
Resmi Gazete’de 4 Ekim tarihinde ise “Arturna RES Elektrik Üretim Tesisinin Yapımı Amacıyla Muğla İlinde Bulunan Bazı Taşınmazların Tapuda Hazine Adına Tescil Edilmek Üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Tarafından Acele Kamulaştırılması Hakkında Karar” yayımlandı.
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası bulunan karada, 14 parselin acele kamulaştırılacağı belirtildi.
Kamulaştırılan alanlar Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) parsel sorgulama uygulaması üzerinden haritadaki görünümleri şu şekilde:
Arturna Rüzgâr Enerji Santrali ÇED raporundaki haritası ise şu şekilde:
Aynı şirketin eş zamanlı olarak Mazı’nın hemen yanında Bodrum ve Milas ilçeleri sınırlarında Akçakaya Mahallesi, Fesleğen Mahallesi ve Demirciler Mahallesi’nde de yürüttüğü Arturna II Rüzgâr Enerji Santrali (22 adet türbin) projesine de 2 Temmuz 2024 tarihinde ÇED olumlu kararı verilmişti.
İki projenin yan yana görünümü şu şekilde:
Evrensel Gazetesi’nden Uğur Zengin, 5 Ekim’de acele kamulaştırma kararını “Dev enerji tekeline Erdoğan kıyağı: Yanan ormana Alman santrali kurulacak” başlıklı haberinde gündeme getirmişti. Zengin, Mazı’da 2021 yılında gerçekleşen büyük orman yangınlarında yanan alanlara Alman Enerji tekeline bağlı En 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım AŞ. tarafından RES yapılacağını belirtmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yanan her yeri daha fazlasıyla tekrar ağaçlandırmak en başta gelen görevimizdir” sözlerini hatırlatmıştı.
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN AÇIKLAMA
Haberin ardından Orman Genel Müdürlüğü dün (6 Ekim) konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada öncelikle Orman Genel Müdürlüğü’nün orman yangınlarını söndürme konusundaki teknik kapasitesi ve çalışmalarına dair bilgi verildi:
“Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınları ile mücadelede kullandığı teknolojiler, yetişmiş personeli ve gerekse 185 yıllık tecrübesi ile dünya otoritelerinin takdir ettiği bir konumdadır. Her geçen gün küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini de hesaba katarak bu konuda yapılabilecekleri üzerine düzenli araştırmalar yapmakta, yeni teknolojileri takip etmekte ve yapay zekayı da kullanarak yeşil vatanı korumak için çok yönlü çalışmalar yürütmektedir. 2021 yılında kara gücünün yanında 3 amfibik uçak, 39 yangın söndürme helikopteri, 4 İHA’dan oluşan hava gücü ile orman yangınlarına karşı mücadele edilmiştir. Haberde belirtildiği üzere 2021 yılında uçuşa elverişi olmayan Türk Hava Kurumu uçakları, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi TUSAŞ tarafından kapsamlı bir teknik iyileştirme ve bakım sürecinden geçirilmiş olup, bu çalışmaların tamamlanmasının ardından modernize edilen bu uçaklar ilerleyen yıllarda yangınla mücadele operasyonlarında tekrar aktif olarak görev almıştır.”
Orman yangınların söndürülmesi ile yangın sahalarında ormanlaştırma çalışmalarının başlatıldığı belirtildi. Muğla’da da 50 bin 602 hektar alanda temizlik ve ağaçlandırma çalışması yapıldığı, bu çalışmalarda 20 bin kişinin görev aldığı, 300’e yakın iş makinesinin çalıştığı ifade edildi. 3 milyonun üzerinde fidan ekildiği, 200 tonun üzerinde tohum atıldığı söylendi.
Geçmişte ormanla kaplı tüm sahalarda başarılı şekilde yeniden orman örtüsü oluşturulduğu öne sürüldü ve son olarak iddialara ilişkin şu ifadeler kullanıldı:
“Genel Müdürlüğümüzce, Muğla’nın Bodrum ilçesinde 2001 yılında meydana gelen yangında zarar gören orman alanının bir şirkete tahsisi, bir şirketin kullanımına verilmesi veya kamulaştırılması gibi bir durum söz konusu değildir”
ŞİRKETİN 4 RES PROJESİNE ÇED OLUMLU KARARI
Şirketin Muğla’nın toplamda dört ilçesinde RES projesi bulunuyor. Milas, Köyceğiz, Ula, Bodrum ve Milas ilçelerini kapsayan toplamda dört RES projesine, ilk olarak 11 Nisan 2022 yılından bu yana başlatılan süreçte ÇED olumlu kararı verildi.
Projeler ve başlangıç tarihleri ile ÇED olumlu kararı verilen tarihler şu şekilde:
- Milas – Falp Rüzgar Enerji Santrali (30 Adet türbin / 126 MWm/125 MWe)
11 Nisan 2022 tarihinde ÇED süreci başladı – 09 Temmuz 2024 tarihinde ÇED olumlu kararı verildi
- Köyceğiz, Ula – Gaia Rüzgâr Enerji Santrali (20 Adet Türbin 84 Mwm / 61 Mwe)
30 Ocak 2023 tarihinde ÇED süreci başladı – 05 Haziran 2024 tarihinde ÇED olumlu kararı verildi
- Bodrum, Milas – Arturna Iı Rüzgâr Enerji Santrali (22 Adet Türbin – 92,4 Mwm / 66 Mwe)
03 Şubat 2023 ÇED süreci başladı – 2 Temmuz 2024 tarihinde ÇED olumlu kararı verildi
- Bodrum, Milas – Arturna Rüzgâr Enerji Santrali (23 Adet Türbin – 96,6 Mwm / 69 Mwe)
07 Şubat 2023 ÇED süreci başladı – 11 Haziran 2024 tarihinde ÇED olumlu kararı verildi