Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesi için valiliğin verdiği ÇED gerekli değildir kararına karşı açılan davada bilirkişi kararını verdi. Buna göre proje pek çok açıdan ekosistemi üzerinde ciddi bir tahribat meydana getiriyor.
Marmaris Milli Parkı sınırları içinde kalan, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) yaptığı Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesine Muğla Valiliği’nin verdiği “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için, doğa ve yaşam savunucuları bir hukuk mücadelesi başlatmıştı. Bu amaçla Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerinden bir bölümü ve Marmarisli yurttaşlar 11 Eylül 2021 tarihinde verilen kararın iptal edilmesi için dava açtı.
30 Aralık’ta ise açılan davanın görüldüğü Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin atadığı bilirkişi heyeti inşaat alanında keşif yapmıştı. Keşif sırasında projenin doğa üzerindeki yarattığı tahribatlar ve imara aykırı uygulamaların görülmesi gündeme gelmişti.
Mahkemenin atadığı 7 kişilik bilirkişi heyetinin sahada yaptığı incelemelerin sonunda oy birliği ile proje için “ÇED gereklidir” kararı çıktığı duyuruldu.
“PROJE EKOSİSTEM ÜZERİNDE CİDDİ BİR TAHRİBAT MEYDANA GETİRMİŞTİR”
BirGün gazetesinden Bahadır Özgür’ün aktardığına göre bir hafta önce bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor geçtiğimiz hafta mahkemeye sunuldu. Buna göre projenin çevreyi kirletmeyecek önlemler almadığı, ekosistem üzerinde ciddi bir tahribat meydana getirildiği söylendi.
Ayrıca, raporda Kıyı Yasası’na göre kıyıların herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olduğu, buralarda hiçbir yapının yapılamayacağı; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri ile engellerin oluşturulamayacağı söylenerek projenin uygulandığı alanlarda bu konulardaki yasaklara dikkat edilmediği vurgulandı.
Raporda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün uygun görüşü alınmadığı ifade edildi ve projenin bölgedeki canlıların doğal yaşamına zarar vererek tahribata uğratıldığı ifade edildi ve proje sahibi şirketin verdiği taahhütlere rağmen bu alanda yaşayan canlıların korunmasına ilişkin gerekli önlemleri almadığı söylendi.
Diğer yandan projenin, işletmeye açıldığında oluşacak atık suyun mevcut kanalizasyon tesisine verileceğinin belirtilmesine rağmen bölgenin fiziki konumu, atık su debisinin civardaki nüfusu ve olası kanalizasyon hattı düşünüldüğünde mevcut sistem ile bertaraf edilemeyeceği açıklandı.
“MAHKEMENİN YÜRÜTMEYİ DURDURMASINI UMUT EDİYORUZ”
Marmaris Kent Konseyi yaptığı açıklamada “Mahkemenin bu rapor ışığında yürütmeyi durdurma kararı vermesini umut ediyoruz” dedi.