Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nin de bileşeni olduğu Kadın Koalisyonu, belediye hizmetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin gözetilmesi ve kadınların eşit hemşeriler haline gelmeleri için yürüttüğü mücadele kapsamında, 2021-2021 yılındaki belediyeleri izleme çalışmalarını rapor haline getirdi. Raporda Bodrum Belediyesi’nin izleme çalışmasına geri dönüş yaptığı fakat başvuru yapılan Muğla Büyükşehir Belediyesinden geri dönüş alınamadığı belirtildi.
Kadın Koalisyonu, “Kadın Örgütlerinin Gözünden Belediyelerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi – Koronavirüs Salgını Sonrası Yerel Seçimler Öncesi Belediyelerin Değerlendirilmesi 2021-2022” raporunu yayınladıklarını duyurdu.
Rapora ilişkin yaptığı açıklamada, kendisini “bir merkezi, delegeleri ve temsil sistemi olmayan, Türkiye’nin dört bir yanındaki kadın örgütlenmelerinin bir araya gelmesinden doğan bir güç birliği” olarak tanımlayan ve 2002 yılında bu yana varlığını sürdüren Koalisyon, 2003’ten beri ise belediyeleri izlediğini hatırlattı.
“İZLEME YALNIZCA UZMANLAR YA DA YALNIZCA AKADEMİSYENLERİN YAPABİLECEĞİ TEKNİK BİR İŞ DEĞİL”
Açıklamada, izlemenin yalnızca uzmanlar ya da yalnızca akademisyenler tarafından yapılan teknik bir iş olarak görülmediği dile getirildi ve “Doğrudan o hizmetlerin kullanıcısı olan, birbirinden farklı örgütlerden politikanın öznesi kadınların her aşamadaki geniş kolektif katılımıyla gerçekleşen bir politik süreç olarak görüyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Bu yolla ise kadınların yalnızca danışılan, görüşleri alınan ya da ilişki ağlarına başvurulan “yardımcılar” olarak değil, yaşadıkları yerelde politika yapımının her aşamasını gerçekleştirenler
Bu yolla ise kadınlar yalnızca danışılan, görüşlerine ya da ilişki ağlarına başvurulan “yardımcılar” değil, yaşadıkları yerde politika yapımının her aşamasını gerçekleştirenler haline geldiği söylendi.
Açıklamada raporun dayandığı izleme çalışmasının hazırlık sürecinin 2021 yılında başladığı, bilgi edinme ve analizin ise 2022 yılında tamamladığı belirtildi. Çalışmanın ise Türkiye’nin farklı bölgelerinden 19 kadın örgütü tarafından yürütüldü söylendi.
Kadın Koalisyonu izleme çalışmada yer alan kadın örgütleri arasında Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (BKD) de yer alıyor.
“MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İZLEME SÜRECİNDE GERİ DÖNÜŞ YAPMADI”
Çalışmanın sonucunda ise 41 belediye ile görüşme talebinde bulunulduğu fakat 29 belediyeden geri dönüş alınabildiği ve bu belediyelerin izlendiği belirtildi. Geri dönüş yağmayan 12 belediye arasında Muğla Büyükşehir Belediyesi de yer aldı.
Veri toplama sürecine ilişkin ise belirlenen belediyelere gidilerek izleme gerekçesi ve 85 sorudan oluşan değerlendirme formunu içeren dilekçe ile başvuru yapıldığı; belediyeler ile görüşmeler yapılarak çalışmanın amacının anlatıldığı; gerekli izinlerin ve onayların alınarak temas kişilerinin belirlendiği aktarıldı.
Bu süreçte, dilekçelere resmi yanıt alma süresinin bitmesinin ardından çalışmaların devam ettiği, bu sürede ise bilgi alınamayan diğer belediyelere tekrar dilekçe verildiği belirtildi. Bunun yansıra yüz yüze iletişim kanallarının da zorlandığı dile getirildi. Buna rağmen, 12 belediyeden geri dönüş alınamadığı belirtildi. Bu belediyeler ise şöyle sıralandı:
Bu belediyeler; Deredolu Belediyesi (MHP), Eynesil Belediyesi (CHP), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (AK Parti), Giresun Belediyesi (AK Parti), Hatay Büyükşehir Belediyesi (CHP), Hopa Belediyesi (CHP), Konak Belediyesi (CHP), Ladik Belediyesi (AK Parti), Muğla Büyükşehir Belediyesi (CHP), Pazaryeri Belediyesi (Bağımsız), Polatlı Belediyesi (MHP) ve Yüreğir Belediyesi (AK Parti).
İzleme sürecinde geri dönüş yapan 29 belediyeye ilişkin şu bilgiler verildi: “Bu belediyelerden 9’u büyükşehir, 4’ü il ve 16’sı ilçe belediyesiydi. Bu belediyelerin belediye başkanlarından 21’i Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 7’si Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve 1’i Türkiye Komünist Partisi’nden (TKP) 2019 Mahalli İdareler Seçimi’nde seçilmişti.”
BODRUM BELEDİYESİ’NE İLİŞKİN İZLEME SÜRECİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
Raporda izlenen belediyeler arasından Bodrum Belediyesi’nin de yer aldığı belirtildi. İzleme sonuçlarında Bodrum Belediyesi’ne ilişkin öne çıkan başlıklar ise şu şeklide:
Yerel Eşitlik Eylem Planları
- Altınordu, Atakum, Bodrum, Çankaya, Karşıyaka, Ortahisar ve Seyhan ilçe belediyelerinin, Adana, Ankara, Kahramanmaraş, İstanbul, İzmir, Mersin, Ordu ve Trabzon Büyükşehir belediyelerinin Yerel Eşitlik Eylem Planlarını (YEEP), odak grup görüşmeler, çalıştay ve atölyelerle kadın örgütleri ve ilgili kurumlarla biraraya gelerek hazırladığı,
- Bodrum, Karşıyaka, Ortahisar ve Seyhan belediyelerinin, Adana, İzmir, Mersin ve Trabzon Büyükşehir belediyelerinin YEEP’lerini Belediye Meclisleri onayıyla uygulamaya başladığı görüldü
Kadın Örgütlenmeleri ile Kurumsal İş Birlikleri
- Ankara, İstanbul, İzmir ve Mersin Büyükşehir belediyeleri ile Bodrum, Çankay
Toplumsal Cinsiyet Temelli / Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele ve Önlenmesi
- Kadınlara yönelik şiddetle mücadele için kurulmuş kadın sığınağının 29 belediye içinde yalnızca 9 belediyede olduğu görüldü. Bunlar; Ankara Büyükşehir, İstanbul Büyükşehir, İzmir Büyükşehir, Kahramanmaraş Büyükşehir, Mersin Büyükşehir, Bodrum, Çankaya, Çukurova ve Tarsus belediyeleri.
- Bodrum Belediyesi’nin Toplum Cinsiyet Eşitliği Meclis Komisyonu ve Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nin birlikte hazırladığı Şiddet Tutum Belgesini kabul ettiği ve kamuoyuyla paylaştığı,
- Ankara, İstanbul, İzmir Büyükşehir belediyelerinin ve Çankaya, Maltepe, Bodrum ilçe belediyelerinin Kadın Danışma Merkezlerinin, Tarsus Belediyesi’nin Kadın Yaşam Destek ve Dayanışma Merkezi’nin bulunduğu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 7/24 çok dilli hizmet sunan Kadın Destek Hattının ve Kadın Danışma Biriminin bulunduğu, Mezitli Belediyesi’nin Kadın ve Çocuk Danışma Merkezi’nin bulunduğu,
- İzmir, Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyeleri ve Tarsus, Bodrum, Çankaya, Altınordu İlçe Belediyelerinin Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet konusunda farkındalık kapsamında eğitimler ve atölyeler düzenlediği görüldü.
Yoksulluk
- Bodrum Belediyesi’nin kadın yoksulluğunun sonraki kuşaklara aktarılmaması için düzenli aralıklarla sosyal incelemede takip mekanizması kurduğu ve zorunlu ihtiyaçların aile değil kişi bazlı değerlendirdiği görüldü.
İZLEME ÇALIŞMASININ AMACI NE?
Raporda Kadın Koalisyonu izleme çalışmasının amacı ise şöyle açıklandı: “Belediyelerin kimseyi arkada bırakmayan, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten, katılımcı, erişilebilir, yoksul ve yoksun bırakılan grupların istek ve ihtiyaçlarına yönelik, ekolojik, kriz dönemlerine hazırlıklı, devamlılığı ve sürdürülebilirliği olan politikalara sahip olmalarını sağlayacak dönüşümünü gerçekleştirmektir.”
Belirtilen amacı gerçekleştirmeye yönelik izlenen yöntem ile değişim yaratılmak istenen konular ise şöyle sıralandı:
- Yereldeki kadın örgütlerinin; belediye işleyişi ve hizmetleri, haklar ve sorumluluklar, izleme ve katılım mekanizmaları konusunda, bilgilenme ve deneyim yoluyla güçlenmesi,
- Belediyeler tarafından yapılan hizmetlerin, ancak katılım süreçleriyle planlandığında ve uygulandığında gerçekçi ve işlevsel olabildiği konusunda farkındalık yaratılması,
- Belediyelerin yürüttükleri hizmetlerle toplumsal cinsiyet eşitliği ilişkisi konusunda farkındalık geliştirmesi
- Kadın örgütleri ile yerel yönetimler arasında sürdürülebilir, eşit ve ilkeli kurumsal ilişkilerin kurulması.
Çalışmayı yürüten Türkiye’nin farklı bölgelerinden 19 kadın örgütü ise şu şeklide:
- Adana Kadın Da(ya)nışma Merkezi ve Sığınmaevi Derneği (AKDAM)
- Anka Üreten Kadın Derneği
- Antakya Mor Dayanışma Derneği
- Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (BKD)
- Eşit Yaşam Derneği
- Ev Hanımları Dayanışma ve Kalkındırma Derneği (EVKAD)
- Günebakan Kadın Derneği
- Kadın Adayları Destekleme Derneği Ankara Şubesi (KA.DER Ankara)
- Kadın Erkek Birlikte Sosyal Eşitlik Derneği (KEBSED)
- Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği (KÖVED)
- Kahraman Kadınlar Derneği Kooperatifi
- Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği
- Kaos GL Derneği
- Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
- Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği
- Oğuz Mahallesi Üretici Kadınlar Dayanışma Derneği
- Ordu Kadını Güçlendirme Derneği (ORKAGÜDER)
- Söz Kadın Derneği (SÖZKAD)
- Trabzon Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Derneği
- Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği