Muğla’nın Marmaris ilçesinde açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yangının tamamen kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam edeceğini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Marmaris’te orman yangınındaki son durumla ilgili Muğla Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıklamada bulundu.
Marmaris’teki orman yangınının dün gece itibarıyla sürecini tamamlamış olan ve kontrol altına alınmış olan bir orman yangınıyla ilgili güzel haberi paylaşmak üzere bir arada olduklarını ifade eden Kirişçi, “Cumhurbaşkanı’mızın dünkü ziyaretlerinde sizinle paylaştığı o ihtiyatlı ifadelerini, artık yangının kontrol altına alındığı şeklinde revize edip, soğutma çalışmalarının da gün boyu ve ilerleyen günlerde devam edeceğini belirtmek isterim” dedi.
“İNSAN CAN KAYBI NOKTASINDA BİR KAYBIMIZ OLMADIĞINI BELİRTMEK İSTERİM”
Yangınla ilgili en büyük tesellinin herhangi bir insan anlamında can kaybının yaşanmaması olduğunu belirten Kirişci, “Ormanlarımızın içindeki doğal yaşamın parçası haline gelmiş varlıklarımızla canlarımızla ilgili kayıplarımız konusunda elimizde kesin bilgi olmadığı için bu üzüntümüzü belirterek, vatandaşımız noktasında insan can kaybı noktasında bir kaybımız olmadığını belirtmek isterim. Ormanın var olduğu günden beri insana ihtiyacı yoktu, kendi yaşamını sürdürdü. Fakat gün geldi devran döndü modern yaşamın birtakım dayatmalarıyla insanın bu kez ormana katkı sağlaması gündeme geldi. İnsana ihtiyacı olmayan ormanın insanın desteğine katkısına ihtiyaç duyar haline geldi. Bu desteği ihtiyaç duymanın nedeni insanlar olarak özensizliğimiz, dikkatsizliğimiz veya asli davranışlarımız oldu” ifadelerini kullandı.
“4 BİN 48 SORTİ YAPILARAK 13 BİN 384 TON SU ATILDI”
Bakan Kirişci, orman yangının söndürülmesi için 1069 saat uçak ve helikopter uçurulduğunu, 4 bin 48 sorti yapılarak 13 bin 384 ton su atıldığını belirterek soğutma çalışmalarından sonra bölgenin ağaçlandırılması için çalışmalara hemen başlanacağını söyledi.
“ÜLKEMİZİN NADİDE KÖŞESİNDE HEPİMİZİN DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR”
Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 88’inin insan kaynaklı olduğunu hatırlatan Kirişci, “Bu dikkatsizlik, tedbirsizlik, özensizlik kasti olabilir. Hangi sebepten olursa olsun bunların oranı yüzde 88. Son hadisenin bir kasıtlı yangın şeklinde olduğunu, onunla ilgili Sayın Soylu bakanımız ona değinecektir. Vatandaşlarımızın çok dikkatli olmalarını, özenli davranmalarını yüzde 55’i hassas ormanlardan oluşan böyle bir coğrafyada güzel Muğla’mızda turizm cenneti ülkemizin nadide köşesinde hepimizin dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu.
“TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI OLARAK 150 BİNE ULAŞMIŞ BİR SAYIMIZ VAR”
Orman teşkilatındaki personel sayısına dikkat çeken Kirişçi, “Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 150 bine ulaşmış bir sayımız var. Bu yönüyle de Türkiye’nin 5. büyük bakanlığı konumundayız. Aslan payını orman teşkilatımız alıyor. Orman teşkilatımız bu çalışanlarının yanı sıra eğitmiş olduğu ‘Ben bu işi yaparım, gönüllüyüm.’ diyenlerle de 100 binin üzerinde gönüllü grubu var. Ben bunları da çok anlamlı buluyorum. Önemli olan farkındalık oluşturmak. Geçtiğimiz yıla göre 139 bin hektar orman alanlarının yanmasıyla birlikte 1945 sonrası en büyük orman kaybımız yaşandı ama son 10 yılda biz Avrupa ile mukayese edildiğinde bu Akdeniz çanağı için söylüyorum 130 bin hektarlık yıllık orman kaybıyla Türkiye 21 bin hektar civarındaki bu 10 bin hektarlardaydı. Geçtiğimiz yılki yangından dolayı bu ortalama bir miktar yukarı çıkmış oldu. 21 bin hektar olmasına rağmen Türkiye, Akdeniz çanağındaki ülkelere göre oldukça iyi durumdadır” dedi.
“DÜNYADA GECELEYİN ORMAN ALANLARINA GİRİP MÜDAHALE EDEN BAŞKA ÜLKE YOKTUR”
Yangın süresince tartışılan ‘orman yangınlarına gece müdahalesi’ konusunda da konuşan Kirişçi, “Dünyada gerçekten geceleyin orman alanlarına girip müdahale eden başka ülke yoktur, desek bu aziz milletimize bir lütuf olarak değil bir hakkın teslimi olarak abartmadan söylemiş oluruz” ifadelerine yer verdi.
“BİR İSTİSMARA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”
Son olarak ağaçlandırma çalışmalrına değinen Kirişçi, şu ifadelere yer verdi:
“Önce kendi içinde kendi kendine ağaçlandırılmasına müsaade edeceğimiz alanlar için bu çalışmalar yürütülecek. Yine geçtiğimiz yıl 510 hektarlık alanda yaptığımız ve halen devam eden çalışmalarımız gibi fidan dikme çalışmalarımız da olacak. Bu alanların hiçbir şekilde geçmişte de aynısını yaptık bundan sonra da aynısını yapacağız, bir istismara müsaade etmeyeceğiz. Kimsenin bu konuda laf söylememeleri konusunda pozisyon almalarını istiyorum.”