Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Bakanlık’ın Sinpaş Kızılbük projesi için verdiği ÇED olumlu kararına karşı dört ayrı dava açtığını duyurdu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Sinpaş Kızılbük projesi için verdiği Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararına karşı; Muğla Büyükşehir Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Muğla Mimarlar Odası, Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi ve Marmaris Kent Konseyi dört dava açtığını açıkladı.
Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi ve Marmaris Kent Konseyi açtıkları davalarla ilgili ortak bir açıklama yaptı.
“Demoklesin Kılıcı tepemizdeyken dört ayrı dava açtık” başlıklı açıklamada, “Kanunların arkasından dolananlar, kanunları hiçe sayanlar, kamu görevini yerine getirmeyenler, toplumun faydasına değil kişilerin çıkarına göre hizmet edenler şunu bilmelidir ki Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi olarak sürdürdüğümüz çevre, adalet ve ahlak mücadelesinde yola çıktığımızdan daha güçlüyüz” denildi.
“GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ NE SUSTUK NE DE KORKTUK”
Toplumu ve kamu vicdanını temsil eden yapılarla kurdukları dayanışma ile mücadelelerini büyüttüklerini savunan açıklamada, “11 Nisan 2023 tarihinde Ufuk Beytekin, 12 Nisan 2023 tarihinde ise Halime Şaman, Sinpaş/Kızılbük’ün kendilerine açtığı haksız rekabete dayalı 300 bin liralık tazminat davası duruşmasına, bakanlığın ÇED olumlu kararının iptal edilmesi talepli davalarını açarak mücadelelerinden ödün vermeksizin katıldılar. Biliyoruz Demokles’in Kılıcı gibi başımızda ‘tazminat davalarını’ sallandırmaya çalışıyorsunuz. Ama gördüğünüz gibi ne sustuk ne de korktuk. Yanlışı gizleyemezsiniz” ifadeleri kullanıldı.
“YANLIŞI HER YIL MAVİ BAYRAK ALAN KIYILARINIZ, BU BAYRAĞI ALAMADIĞINDA GÖRÜRSÜNÜZ”
Açıklamada yapılması planlanan projenin kirletici etkisine vurgu yapılarak, “Turist sayısı ve turizm geliri giderek azaldığında yaşam standartlarınızda hissedersiniz. Soluduğunuz havanın kirlenmesinde fark edersiniz. Tarım ürünlerinin kıtlığa ilerlemesinde, sofranıza konulan ürün çeşidi azalmaya başladığında ise yanlıştan kaçma şansınız kalmaz artık” ifadeleri kullanıldı.
Sinpaş Kızılbük’ün Marmaris’e dayattığı yanlışın Marmaris Belediyesi aracılığı ile kural, yasa tanımaz biçimde ruhsat verilerek meşrulaştırılmaya çalışıldığı ifade edilerek, “Ama bugün, aynı yanlışın kamu vicdanından yana sorumluluk alanlar sayesinde düzeltilmesi, düne göre daha mümkün hale gelmiştir. Marmaris Belediyesi’nin meşrulaştırmak istediği yanlışa, Muğla Büyük Şehir Belediyesi Sinpaş/ Kızılbük’e ÇŞİD Bakanlığı’nın verdiği ÇED olumlu kararının iptal edilmesi için dava açarak dur demiştir” denildi.
“YASANIN GEREĞİNİN YAPILMASININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Açıklamada yasanın gereğinin yapılmasının takipçisi olacakları belirtilerek, “İster firma ister idareci olsun; halkın, doğanın yararından yana olmayanlar Aşıklar Tepesi’ni ‘jiletli kapı’ ile tekrar kapatmayı planlarken, inşaat yasağının yaklaştığı günlerde, yasağın gereğinin yapılmasının takipçisi olacağımızı şimdiden ilan etmiş olalım” ifadeleri kullanıldı.
Açıklama, “Bizler oluşturduğumuz bu toplumsal güçle, önümüzdeki seçimin Türkiye’ye vaat ettiği değişime, adalete ve dayanışmaya inanıyoruz. Doğanın, Marmaris’in, Marmarislinin haklarını savunmaya devam edeceğiz, söz veriyoruz” denilerek bitirildi.
NE OLMUŞTU?
Marmaris Milli Parkı sınırları içinde kalan, Sinpaş/Kızılbük GYO’nun yaptığı Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesine Muğla Valiliği tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali istemiyle, 11 Ekim 2021’de dava açılmıştı.
7 Temmuz 2022 tarihinde Muğla 3. İdare Mahkemesi, Sinpaş GYO A.Ş./Kızılbük GYO A.Ş’ye ait projeye verilen ÇED gerekli değildir kararını iptal etmişti. Açıklanan gerekçeli kararda 30 Aralık 2021 tarihinde yapılan bilirkişi incelemesinin sonuçlarına yer verilmiş, projenin şehir ve bölge planlama disiplini çerçevesinde incelendiği başlıkta projenin Milli Park sınırları içinde yer aldığı vurgulanarak, “Keşif sırasında çekilen fotoğraflardan da görüleceği üzere doğa ve ekosistem üzerinde ciddi bir tahribat meydana gelmiştir. Çevreyi kirletmeyecek önlemler alınmamıştır” denmişti.
Kararın ardından davalı Muğla Valiği ve müdahiller Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, temyiz yoluna giderek kararın bozulması ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’a başvurmuştu.
4 Ağustos 2022 tarihinde Marmarisliler, Marmaris Belediyesi İçmeler Ek Hizmet Binası önünde toplanarak, belediye tarafından inşaata verilen yapı ruhsatlarının da iptal edilmesini iptal edilmesini istemişti.
8 Ağustos 2022 tarihinde ise Marmaris Belediyesi tarafından inşaat durdurulmuş ve mühürlenmişti.
16 Ağustos 2022 tarihinde ise Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Kamuoyu Aydınlatma Paltformu üzerinden bir açıklama yaparak mahkeme kararına itiraz edildiği bildirilmiş ve şu ifadelere yer verilmişti: “05.08.2022 tarihinde Danıştay’ a temyiz başvurusu yapılmıştır. Şirketimiz bir taraftan temyiz kararının sonucunu beklemekle birlikte diğer taraftan kararın aleyhimize sonuçlanması ihtimaline karşın sürecin aksamaması adına ÇED raporunun onaylanması ile ilgili gerekli hazırlıkları tamamlanarak en kısa sürede Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapacaktır.”
30 Kasım 2022 tarihinde ise projenin inşaatında çalışan bir işçi iş kazası geçirmişti.
28 Aralık 2022 Danıştay, Marmaris’te milli park alanında yapılması planlanan “Kızılbük Resort Otel ve Devremülk” projesi için “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptalini onadı.