Marmaris’te Moldova’nın Türkiye’deki yedinci fahri konsolosluğu açıldı. 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti Marmaris Belediye Başkan Adayı olan ve aynı zamanda Moldova’nın Bursa Fahri Konsolosu olan Serkan Yazıcı’nın eşi Turizmci Gül Yazıcı, Moldova Marmaris Fahri Konsolosu olarak görevlendirildi.
Muğla‘nın Marmaris ilçesinde düzenlenen törenle Moldova’nın Türkiye’deki yedinci fahri konsolosluğu açıldı.
31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde AK Parti’den Muğla ili, Marmaris ilçesi Belediye Başkan Adayı olan Serkan Yazıcı’nın eşi Turizmci Gül Yazıcı, Moldova Marmaris Fahri Konsolosu olarak görevlendirildi.
Açılışa; Moldova’nın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, Moldova’nın Bursa Fahri Konsolosu Serkan Yazıcı, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Marmaris Cumhuriyet Başsavcısı Fatmagül Yörük, Muğla İl Emniyet Müdürü Ali Canbolat, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Marmaris İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Berker Dongul, Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan, kurum müdürleri, iş insanları ve davetliler katıldı.
Tören, İstiklal Marşı ve Moldova Milli Marşı’nın okunmasıyla başladı.
FAHRİ KONSOLOS NEDİR?
Dışişleri Bakanlığı’nın belirttiğine göre, resmi temsilcilerin az sayıda olduğu dönemlerde, konsolosluk işlemlerinin yerine getirilmesi ve ülkelerarası ilişkileri geliştirilmek amacıyla fahri konsolosluklar açıldı ve gönüllü diplomatlar olan fahri konsoloslar görevlendirildi.
Viyana Sözleşmesi’ne göre Türkiye bir ülkede temsil hakkı vermek istediği fahri konsolosu o ülkeye kendisi önerirken, bu kişinin o göreve atanması için karşı ülkenin de onayı gerekiyor. Seçilen fahri konsoloslar çeşitli genellikle bu temsil yetkisine ev sahipliği yapan ülkenin vatandaşı oluyor. Suça karıştıklarında ise bulundukları ülkenin kanunlarına göre yargılanabiliyor.
Türkiye’de fahri konsolosların statüleri ve yükümlülüklerinin tamamına ulaşmak için tıklayın.
Fahri konsoloslar 2022 yılında çeşitli usulsüzlüklerle gündeme gelmişti. Deutsche Welle (DW) Türkçe’nin, 2022 yılında Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) iş birliği ile yürüttüğü Gölge Diplomatlar (#ShadowDiplomats) araştırmasında, fahri konsolosların diplomatik veya özel pasaportla birçok ülkeye vizesiz ve aranmadan girip çıkabilme avantajından dolayı sistemin uluslararası terörist organizasyonlar tarafından dahi suistimal edilebildiği belirtildi.
Resmî görevli diplomatlar sıkı bir denetim ve disiplin mekanizmasına tabi tutulurken bu durumun, fahri konsoloslar için geçerli olmadığına dikkat çekildi. Diğer yandan bazı fahri konsolosaların haksız gelir elde etmek amacıyla da bu statülerini kullandıkları araştırma dosyasında yer aldı.
Ayrıca,Türkiye’de bulunan ve yabancı ülkeleri temsil eden fahri konsoloslar arasında turizm sektörünün birinci sırada yer aldığı belirtildi.
İncelenen 328 fahri konsolostan 47’sinin ya turizm sektöründe yatırımı var ya da bu sektörde yönetici olarak çalıştığı, kamuya açık kaynaklardan incelenen fahri konsolosların 32* tanesinin de holding sahibi olduğu ifade edildi.
“MOLDOVA VE TÜRKİYE STRATEJİK ORTAK”
Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, törende yaptığı konuşmada Moldova’nın bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılında Türkiye’nin kendilerini tanıyan ilk ülke olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı;
“Moldova ve Türkiye stratejik ortak. 2018 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Moldova ziyareti sırasında bu dostluğun temelleri daha da güçlendi. Bugün Marmaris’te yedinci fahri konsolosluğumuzu açmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Türk halkına teşekkür eden Croitor, 33 yıldır Türkiye’nin Moldova’nın yanında olduğunu vurguladı.
Moldova’daki fırsatları değerlendirmek için Muğlalı iş insanlarını ve turizmcileri ülkelerine yatırım yapmaya çağıran Croitor; “Serbest ticaret anlaşmamız var ve kimlikle seyahat edebilirsiniz. Moldova’nın güzelliklerini yerinde görmenizi isterim” dedi.
“MARMARİSLİ İŞ İNSANLARIMIZLA MOLDOVA BÜYÜKELÇİMİZİ BİR ARAYA GETİRDİK”
Moldova Marmaris Fahri Konsolosu Gül Yazıcı, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü şekilde devam ettiğini belirtti.
Yazıcı, görevlerinin Moldova ile Türkiye arasındaki ekonomik ve kültürel işbirliğini en üst seviyeye taşımak olduğunu söyledi. İki ülkenin vatandaşlarına yardımcı olmayı amaçladıklarını vurgulayarak, şu sözleri söyledi:
“Göreve kabul edildikten sonra Marmarisli iş insanlarımızla Moldova Büyükelçimizi bir araya getirdik ve ticari ilişkiler üzerine istişarelerde bulunduk. Turizm, ticaret gibi alanlarda çalışmalarımızı daha üst seviyelere çıkaracağımıza inanıyorum.”
Ayrıca 2019 yılında iki ülke arasında kimlikle seyahat döneminin başladığını hatırlatan Yazıcı; “Moldova halkının Türk vatandaşlarına sevgisi, Türk halkında da aynı şekilde karşılık bulmuştur” dedi.
“GAGAVUZ TÜRKLERİNİN MOLDOVA’DA YAŞAMASI, KÜLTÜREL İLİŞKİLERİMİZİ DAHA DA GÜÇLENDİRİYOR”
Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü Moldova ile Türkiye arasındaki ilişkiler hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Moldova ve Türkiye ilişkileri, 33 yıl önce resmi olarak başlasa da Osmanlı dönemine kadar uzanan 450 yıllık bir bağımız var. Özellikle Gagavuz Türklerinin Moldova’da yaşaması, kültürel ilişkilerimizi daha da güçlendiriyor. Ticaret ve turizm alanında atılacak adımların iki ülke arasındaki dostluğu daha ileri taşıyacağına inanıyorum.”
“AYNI DİLİ KONUŞUYORUZ. TARİHİN DERİNLİKLERİNDEN GELEN BAĞLARIMIZ VAR”
Muğla Valisi İdris Akbıyık ise Moldova’nın Türkiye için dost ve kardeş bir ülke olduğunu belirterek, şu sözleri kulandı:
“Aynı dili konuşuyoruz. Tarihin derinliklerinden gelen bağlarımız var. Kültürel ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Bugünkü açılış, turizmin gelişmesine de katkı sunacaktır. Yörük Obaları Derneği’mizin Moldova’ya düzenlediği ziyaretler de bu bağların güçlenmesine vesile olmuştur.”
Akbıyık, Marmaris Fahri Konsolosu Gül Yazıcı’ya yeni görevinde başarılar diledi.
Etkinlik, Moldova yöresel dans ekibi ile Muğla Yörük Obaları Derneği halk dansları ekibinin gösterileriyle sona erdi.