Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Ölüdeniz Ovacık ve Hisarönü-Kayaköy yollarındaki projeleri yerinde inceledi. İncelemelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aras, çimento fabrikasıyla ilgili olarak ÇED sürecine itiraz ettiklerini ve hukuki sürecin devam ettiğini ifade etti.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin, Muğla‘nın Fethiye ilçesindeki Ölüdeniz Mahallesi Ovacık mevkisindeki Atatürk Caddesi ile Kayaköy Mahallesi Hisarönü-Kayaköy yollarını kapsayan yol projesini hayata geçirmesinin ardından, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca çalışmaların gerçekleştiği alanda bugün (29 Ocak) incelemelerde bulundu.
İncelemelerin ardından Ahmet Aras ve Alim Karaca projeye dair açıklama yaptı. Projeye ilişkin açıklamaların ardından ise Aras ve Karaca gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Muğla’nın Menteşe ilçesindeki Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi’nde yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası projesinin imar planlarına dair Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin atmayı planladığı adımlara dair Gündem Fethiye’nin sorusunu Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras şu şekilde yanıtladı:
“Çimento fabrikasıyla ilgili süreç devam ediyor. Daha önce mahkeme tarafından iptal edilen imar planları, yeniden yürürlüğe girmişti.”
ÇED süreciyle ilgili firmanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yaptığını belirten Aras, “Biz itirazlarımızı sunduk ve ÇED sürecine yönelik davalarımızı da açacağız. Hukuki süreç halen devam ediyor, henüz sonuçlanmış bir durum yok. İlgili firma ÇED raporunu yeniden almaya çalışıyor, ancak daha önce iki kez iptal edilen ÇED kararlarının gerekçelerini de ortaya koyarak bu yeni ÇED sürecine itiraz ettik. Şu anda süreç bu şekilde devam ediyor” dedi.
Konuya ilişkin Ahmet Aras’ın açıklamalarının ardından Alim Karaca açıklamalarda bulundu.
“DANIŞTAY İPTAL EDERSE BİZ DE MECLİS’TE İPTAL EDERİZ”
Bölgenin sanayi alanı olarak onaylandığını söyleyen Karaca, “Resmi verilere göre ruhsat verilmiş, yasa dışı bir ruhsat verilmemiş. Burayla ilgili biz bunu ister miyiz? Ben istemem. Mesela Fethiye’de bir çimento fabrikasının olmasını Ahmet Aras’ta istemez. Biz zaten bunlara karşı olan insanlarız” dedi.
Birçok çevre eylemine katıldığını belirten Karaca, “Yasal bir dayanağı olması lazım. Bu konu Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne gelmişti. Meclis’te, yargı sonucuna göre karar verelim demiştik. Biz yargının üstünde değiliz, arkadaşlar. Yargı kararını vermiş. Planlar yürürlükte. Konu Danıştay’a gidecek, Danıştay iptal ederse biz de Meclis’te iptal ederiz. Bu kadar net” ifadelerini kullandı.

Belediye başkanları olarak çevre hassasiyeti olan insanlar olduklarını vurgulayan Karaca, son olarak şunları söyledi:
“Yargının üzerinde değiliz, bu ülke hukuk kurallarıyla yönetiliyor ve biz de bu kurallara uymak zorundayız. Ancak çevre felaketiyle ilgili bir durum söz konusu olduğunda, çevreci dostlarımız ve belediye başkanlarımızla birlikte hareket ediyoruz. Örneğin, Milas’ta yaşanan süreçte günlerce nöbet tuttuk, Ahmet Başkan’ımız her gün oraya geldi. Bu konuda son derece hassasız, bundan kimsenin şüphesi olmasın.”
NE OLMUŞTU?
ÇED olumlu kararının Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından 7 Eylül 2023 tarihinde iptal edilmesini ardından Menteşe Belediyesi, 18 Eylül 2023 ÇED olumlu kararının iptalinin ardından fabrikanın inşaatını mühürlemiş, projeye verdiği yapı ruhsatlarını da iptal ettiğini açıklamıştı.
Şirket, ÇED olumlu kararının iptalini, yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay’a taşımıştı. Danıştay 4. Dairesi, 9 Kasım 2023 tarihli kararında; yürütmenin durdurulması talebini oy birliğiyle reddetmişti. 11 Ocak 2024’te ise ÇED olumlu kararının iptalinin geçerli olduğuna, oybirliğiyle karar vermişti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise ÇED yönetmeliği 2009/7 genelgesine gerekçe göstererek iptal edilen ÇED için 28 Kasım 2024’te İnceleme-Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapılmasına karar verilmişti.
Bu gelişmeler yaşanırken yurttaşlar bir yandan da ‘Sanayi Alanı’ ve entegre çimento fabrikası kullanılmasına izin veren imar planlarının iptali içinde adımlar atmıştı. 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarının Menteşe Belediye Meclisi, 1/5000 ve 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planlarının ise Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından iptal edilmesini talep etmişti. Taleplerini dile getirmek amacıyla 3 Ekim 2023 tarihinde Menteşe Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı’na katılmışlardı.
Toplantıda planların 1/100.000’likten başlayarak iptal edileceği, tam tersinin yasal olmadığı söylenerek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan görüş alınmasına kararı verilmişti.
Yurttaşlar, dönemin Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün yönetiminde 12 Ekim 2023 tarihinde Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde yapılan Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı’na katılarak 1/5000 ölçekli imar planının iptalini talep ettirmek isteseler de talepleri mecliste gündeme alınmamıştı.
Bunun üzerine yurttaşlar, 4 Ocak 2024’te Tekağaç mevkisinde kurulmak istenen entegre çimento fabrikasının arazisindeki ‘Sanayi Alanı‘ kararının kaldırılması için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe vermişti. Mart 2024’te ise bu kararın iptali için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açmıştı.
31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Osman Gürün yerine Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilen Ahmet Aras, 12 Eylül 2024 tarihli Belediye Meclisi’nde konuyu gündeme almıştı. Aras, “Planlara dayanak olan ÇED kararı iptal. Menteşe Belediyesi ruhsatları iptal etti. Planların iptali sizler tarafından talep edildi. Ancak planların iptalini engelleyen bir mahkeme kararı var. Yani Meclis’in yetkisinde değil, şu anda planları iptal etme” şeklinde konuşmuştu.
Yurttaşlar bu süreçte imar kararlarının iptali için açtığı davaların kararını bekliyordu. Fakat Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı Meclis Toplantısı’ndan bir gün önce, 11 Aralık 2024’te usul olmamasına rağmen İDK kararının davanın delili haline getirerek imar planı iptal davasının reddedildiğini öğrenmişlerdi.
12 Aralık’taki Meclis Toplantısı’nda Menteşe Belediye Başkan Yardımcısı Merve Fidem Barut başkanlık yapmış, Ahmet Aras’ın yurt dışında olduğu için toplantıya başkanlık edemediği açıklanmıştı.
Yurttaşlar, Meclis Toplantısı’na katılarak ve Büyükşehir Belediyesi’nin imar planlarını iptal etmesini beklerken, konu gündemin 25’inci maddesi olarak görüşülmüş, entegre çimento fabrikası için verilen yapı ruhsatlarının teknik ve hukuki değerlendirilmesi konusu yargı sürecinin devam etmesi nedeniyle, bu sürecin takibinin gerektiği ve yapı ruhsatlarının Menteşe Belediye Meclisi’ni ilgilendirdiği kararı oy birliğiyle alınmıştı. Karara tepki gösteren yurttaşlar mecliste oturma eylemi yapmıştı.
Yurttaşlar, taleplerini dile getirebilmek için 12 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilen Muğla Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı Meclis Toplantısı’na katılmış, bölgede entegre çimento fabrikası kurulmasına izin veren imar planları konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin üzerine düşen görevi yerine getirmesini talep etmiş ve oturma eylemi yapmıştı.