Zeytinyağının sektör temsilcileri; düşük üretim, yüksek enflasyon ve dünya fiyatlarının etkisiyle zeytinyağı fiyatlarında artış olacağını açıkladı.
Zeytinyağı rekoltesi geçen yıl (2022) altın sezonunu yaşarken, bu sezonda ciddi bir düşüş beklendiği bildirildi. Zeytinyağının sektör temsilcileri, düşük üretim, yüksek enflasyon ve dünya fiyatlarının etkisiyle fiyatlarda büyük bir artış olacağını belirtti.
Temsilciler, zeytinyağının perakende fiyatının geçen yıl sonbaharda 115 TL civarındayken şu an 300 TL’yi aştığını, bunun 600 TL’ye kadar çıkabileceğini açıkladılar.
Ekonomim.com haberine göre; Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin alım fiyatını 295 TL olarak belirlemesi ve gerekirse fiyat düzenlemesi yapabileceği açıklaması, perakende satış fiyatlarının artacağını gösterdi.
“TÜRKİYE’DE REKOLTE GERİLEYECEK, ZEYTİNYAĞINA TALEBİN ARTMASI DA FİYATLARI YUKARI ÇEKİYOR”
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, geçen yıl dünyanın en büyük zeytinyağı üreticileri olarak görülen İspanya ve İtalya’da kuraklık nedeniyle rekoltenin yarıdan fazla düştüğünü belirtti. Çondur, İtalya ve İspanya’daki rekolte düşüşüne rağmen Türkiye’nin en yüksek rekoltesine ulaştığına değinerek, şu sözleri dile getirdi:
“Bu yıl dünya rekoltesi yanında Türkiye’de de rekolte gerileyecek. Buna karşın zeytinyağına talebin artmaya devam etmesi fiyatları yukarı çekiyor. Tariş 0,3-0,5 asit zeytinyağı alım fiyatını 295 TL olarak açıkladı. Bu da perakende fiyatının artacağını gösteriyor. Beklentimiz zeytinyağı perakende fiyatlarının 320 TL’nin altında olmayacağı yönünde. Geçen yıl bu zamanlar zeytinyağı perakende fiyatı 115 TL’ydi.”
“ZEYTİNDE YOK YILI OLDUĞU İÇİN PERAKENDE FİYATLARI ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DAHA DA ARTABİLİR”
İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Mehmet Alp, Tariş’in beklentilerin üzerinde fiyat açıklamasının piyasa fiyatlarını tetiklemek amacıyla değil, ürünün şu anda piyasada az bulunması nedeniyle olduğunu belirtti.
Alp, üreticinin açıklanan fiyatlardan memnun olduğunu dile getirerek, “Güneyde sızma zeytinyağının perakende fiyatları 280-300 TL arasında. Kuzey bölgelerinde ise bu rakam 400 TL’ye yaklaşıyor. Zeytinde yok yılı olduğu için perakende fiyatları önümüzdeki aylarda daha da artabilir” dedi.
TARİŞ’İN AÇIKLADIĞI FİYAT GEÇEN SENENİN YÜZDE 300’ÜNE DENK GELİYOR
Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Hakkı Semercioğlu, Tariş’in açıkladığı fiyatın geçen senenin yüzde 300’üne denk geldiğini belirterek, “Dünya fiyatlarına baktığımızda bu son derece normal. Bugün İspanya’daki raf fiyatlarının yaklaşık 10-15 Euro olduğunu görüyoruz” sözlerine yer verdi.
Semercioğlu, 2023-2024 sezonuna girdiğimize değinerek, “Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) belirttiği gibi Türkiye’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 60-65 civarında ürün azlığı var. Üstelik kalite de önceki yıllara göre çok daha düşük. Hem iyi yağ az, hem de üretim az” ifadelerini kullandı.
“BU DARLIK SÜRERSE FİYAT 500-600 TL’YE ÇIKACAK, BU DA ÜRETİCİLERİ TÜKETİCİLERİNDEN KOPARIR”
Fiyatlar artmaya devam ederse tüketici kaybedeceklerini belirten Semercioğlu, “Perakende fiyat şu an 400 TL civarında, bu darlık sürerse 500-600 TL seviyelerinde seyir edecek. Bu da biz üreticileri tüketicilerinden koparır. 1,8 kilograma çıkan Türkiye’nin kişi başı zeytinyağı tüketimi önemli ölçüde azalır. Bu da önümüzdeki yıllarda sektör için tehlike arz eder” sözlerini dile getirdi.
Semercioğlu, yıllarca zeytinyağı üreticisinin ürününü değerinin altında sattığına değinerek, “Tek çare hükümetin sübvanse etmesi. Tüketimdeki azalış bu şekilde durur” dedi.
Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), bu seneki kampanya döneminde de geçen yıl olduğu gibi kota uygulamadı ve barem dışında kalan yağlık zeytin alım fiyatını 45 TL olarak açıkladı.