Bu siteye girerek Gizlilik İlkeleri ve Kullanım Şartlarını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Accept
Gündem FethiyeGündem Fethiye
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Okunuyor Zeytinliklerin, meraların ve ormanların enerji yatırımları ve madenlere açılmasını kolaylaştıran “Süper izin yasası” Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi
Paylaş
Aa
Gündem FethiyeGündem Fethiye
Aa
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Arama
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Takip edin
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Ekoloji

Zeytinliklerin, meraların ve ormanların enerji yatırımları ve madenlere açılmasını kolaylaştıran “Süper izin yasası” Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi

Son güncelleme: 20 Temmuz 2025 15:50
 Editör:  Hülya Çetinkaya  
20 Temmuz 2025 13:47
Paylaş
Fotoğraf: Gündem Fethiye / Hülya Çetinkaya
Paylaş

Zeytinlik alanlarda, ormanlarda ve meralarda madencilik faaliyetlerinin yapılmasını, enerji yatırımları izinlerinin kolaylaştırılmasını ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreçlerinin hızlandırılmasını öngören kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) milletvekillerinin imzasını taşıyan enerji ve maden alanlarına yönelik “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 19 Temmuz 2025 tarihinde saat 17.05’te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 199 oya karşı 255 oyla kabul edildi.

Bu durum kanun teklifinin yürürlüğe girdiği anlamına gelmiyor.

TBMM İçtüzüğü’ne göre bir sonraki aşama, kanunun teklifinin Cumhurbaşkanı’na sunulması ve 15 günlük süre içinde Cumhurbaşkanının onay veya veto kararı vermesi. Cumhurbaşkanının onay vermesi durumunda kanun, Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere gönderilir. Yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer veya metinde belirtilen başka bir tarihte yürürlüğe girebilir.

Cumhurbaşkanının veto etmesi durumunda ise kanun teklifi yeniden görüşülmek üzere Meclis’e iade eder. Meclis, teklifi aynı şekliyle kabul ederse, Cumhurbaşkanı bu kez onaylamak zorunda.

Kanun teklifinde; zeytinlik alanlar, ormanlar ve meralarda madencilik faaliyetlerine izin verilmesi, enerji yatırımları için prosedürlerin basitleştirilmesi ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreçlerinin hızlandırılması yer aldı.

Kamuoyunda “Süper izin yasası” olarak adlandırılan bu teklife karşı, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen ekoloji örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve yerel direniş grupları “Toprağımız Vermiyoruz” koordinasyon grubunu oluşturdu ve görüşmeler boyunca teklifi protesto etmişti.

“Toprağımızı Vermiyoruz” kampanya grubu: “Gıda, su, barınma krizi yaşarken AKP, halkın değil; sermayenin çıkarlarını savunuyor”

NE OLMUŞTU?

Teklif, 13 Haziran’da TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 19 Haziran’da Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşmeler başladı.

Muğla başta olmak üzere farklı kentlerden gelen yurttaşların komisyona alınmaması, AK Parti ve muhalefet partileri arasında fiziksel tartışmalara yol açtı. Avukat Yakup Okumuşoğlu Meclis’te yerde sürüklendi.

Zeytinlikleri madene açan kanun teklifinin görüşülmesinde Meclis’te arbede çıktı

26 saat süren görüşmelerin sonunda teklif, 20 Haziran’da komisyon tarafından kabul edildi.

Ardından torba yasa kapsamında TBMM Genel Kurulu’na geldi. Bu süreçte Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nı korumak için bir araya gelen ve Akbelen Ormanı’nın kesilmesinden sonra da köyleri maden tehdidi altında olan İkizköylüler, 3 Temmuz’da Ankara’daki Cemal Süreyya Parkı’nda nöbete başladı.

İkizköylüler, zeytinlikleri maden faaliyetine açacak kanun teklifine karşı Ankara’da nöbette: “Bu yasa geçerse dönecek köyümüz kalmayacak”

Köyleri yasadan doğrudan etkilenecek olan İkizköylüler görüşmelerin devem ettiği sırada, 16 Temmuz’da “süper izin yasasına” karşı açlık grevi başlattı. Açlık grevi, 19 Temmuz akşam saatlerinde yurttaşların sağlık problemleri nedeniyle hastaneye kaldırılmalarının ardından sona erdi.

İkizköylüler, “Süper izin yasası”na karşı Meclis önünde başladıkları açlık grevinin ikinci gününde

Yasanın Genel Kurul’da görüşülmesi ise 8 Temmuz’da başladı. Görüşmeler sırasında muhalefet vekilleri ile AK Parti milletvekilleri arasında arbedeye varan tartışmalar yaşandı.

Muhalefet vekilleri, “Süper izin yasası”na karşı Meclis kürsüsünü işgal etti: Meclis’te arbede yaşandı

YASA NE GETİRİYOR?

İlk maddeye göre, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) süreçlerinde “ÇED gerekli değildir” kararının yanlış yorumlandığı öne sürülerek şirketlerin, gerekli izinleri alabilmesi için ÇED sürecinin tamamlanması gerekliliği ortadan kaldırılıyor.

İkinci maddeyle maden sahalarının çevresel rehabilitasyonu için ödenen çevre uyum teminatlarının yerine “rehabilitasyon bedeli” sistemi getiriliyor.

Üçüncü maddede ise madencilik faaliyetleri için izin süreçleri yeniden yapılandırılıyor. İlgili kurumlar izin başvurularına üç ay içinde yanıt vermezse ek bir aylık sürenin ardından “izin verilmiş” sayılıyor.

Diğer yandan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) talebiyle devlet ormanlarında madencilik faaliyetleri için 24 ay süreyle bedelsiz izin veriliyor; bu süre gerektiğinde 12 ay daha uzatılabiliyor.

Dördüncü maddeyle stratejik veya kritik madenler tanımı değişiyor, acele kamulaştırma uygulanabiliyor ve zorunlu maden stoku tutma yetkisi cumhurbaşkanına veriliyor.

Beşinci maddeyle ruhsat bedelinde yüzde 30 oranında indirim yapılıyor. Bunun yanında rehabilitasyon bedeli ruhsat bedelinden ayrıştırılarak ruhsat bedeli kadar bir tutarın rehabilitasyon bedeli olarak ödenmesi zorunlu hale getiriyor.

Ayrıca, ruhsat bedelinin devlet bütçesine giden pay yüzde 50’den yüzde 70’e çıkarılıyor. Bedellerin ödenmesine ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmemesi hâlinde madencilik faaliyetine son verilmesi öngörülüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, izin sahibi kamu kurum ve kuruluşunun bütçesinde ayırdığı ödenekleri rehabilitasyon amacıyla kullanabiliyor.

Altıncı maddeyle Teklif ile ruhsat sahiplerinin işletme ruhsat bedeli kadar rehabilitasyon bedeli ödemesi zorunlu hale getiriliyor. Tahsil edilecek işletme ruhsatı bedelinde yapılan indirim, asgari devlet hakkı miktarı da ruhsat bedelinin yüzde 50 fazlası kadar artırılıyor.

Diğer yandan krom madeni, Londra Metal Borsası’nda işlem görmediğinden, 3213 sayılı Maden Kanunu’na ekli 3 sayılı tablodan çıkarılarak genel hükümlere tabi oluyor.

Yedinci maddeyle arama ruhsatı düzenlenebilmesi için yatırım teminatı zorunluluğu getiriliyor. Ayrıca, IV. Grup madenlerin bent olarak ayrı ayrı ruhsatlandırılmasına imkân tanınabiliyor.

Sekizinci maddeyle arama döneminin sonuna kadar, üç boyutu ve miktarıyla rezervin belirlenmesi yükümlülüğü ve projede sunulan taahhüde uyulmaması hâli için teminatın iradı yaptırımı, asgari faaliyetlerin yapılmaması hâlinde ise ruhsat iptali yaptırımı öngörülüyor.

Ayrıca, programın iki yıl üst üste yüzde 50’nin altında gerçekleştirilmesi durumunda ruhsat iptal ediliyor. İşletilebilir rezerv bulunamayan durumlar için ruhsat bedeli ve ihale bedeli iade ediliyor.

Dokuzuncu maddeyle ruhsat süresinin uzatılması taleplerinin uygun bulunabilmesi için asgari üretim faaliyeti yapılması şartı getiriliyor. Bu asgari üretim şartının detaylarının ise yönetmelikle belirlenmesi bekleniyor.

Diğer yandan vadesi geçmiş borcun bulunmadığına dair belge ibrazına, rehabilitasyon bedeli iadesi başvuruları da dâhil ediliyor.

10’uncu maddeyle herhangi bir sebeple hükümden düşmüş, terk edilmiş veya taksir edilmiş bütün alanların; ihaleyle ruhsatlandırılması yerine, rezerv varlığına ilişkin herhangi bir verinin bulunmaması durumlarında alanların genel hükümlere tabi olarak ruhsatlandırılabiliyor.

Ancak, II. Grup (b) bendi ve IV. Grup maden alanlarının sahayla ilgili konum, rezerv ve geçmiş bilgiler doğrultusunda Genel Müdürlük kararıyla ihaleyle verilebiliyor.

AK Parti’nin verdiği önergeyle teklifin 11’inci maddesindeki yeni değişiklikle ise 3213 sayılı Maden Kanun‘a eklenen geçici 45’inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan “öncelik verilmek suretiyle” ibaresinden sonra gelmek üzere, “taşınan ve taşınamayan zeytin ağacı sayısının en az iki katı zeytin ağacı ile oluşan” ibaresi eklendi.

Yapılan değişiklikle zeytinliği taşınacak olan köylülere; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygun görülen ya da maden sahalarının bulunduğu il sınırlarındaki KİT’lere ait taşınmazlarda yer alan zeytinlikler, değerinin yüzde biri üzerinden 20 yıl süreyle doğrudan kiralanabilecek. 

Diğer yandan teklifin yürürlüğe girdiği tarihte ruhsat sahibi olan şirketlere, elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yürüttükleri madencilik faaliyetleri için zeytinlik sahalarında izin verilebilecek. Bu iznin verilebilmesi için madencilik faaliyetinin başka bir alanda yürütülmesinin mümkün olmadığının tespiti gerekiyor ve “kamu yararı” şartı aranıyor.

Faaliyetin yürütüleceği alandaki zeytin ağaçlarının mümkün olduğunca aynı il veya ilçe içerisinde başka bir alana taşınması gerekiyor. Ancak taşınması mümkün olmayan zeytin ağaçları olması halinde bile madencilik faaliyetine izin verilebilecek. Madencilik faaliyetlerine izin verilen şirketler, taşınan veya zarar gören ağaçlar için eşdeğer büyüklükte yeni bir zeytinlik tesis etmekle yükümlü tutuluyor.

Zeytinliklerin, meraların ve ormanların enerji yatırımları ve madenlere açılmasını kolaylaştıran yasa teklifi Komisyon’dan geçti: Yasa teklifi ile neler değişiyor?

MUĞLA NASIL ETKİLENECEK?

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), kanun teklifi ile ilgili yazılı bir açıklama yayımladı ve Muğla’da 48 köy ve mahalle acele kamulaştırma ve yerinden edilmeyle karşı karşıya kalabileceği belirtildi.

MUÇEP: “Torba yasayla Muğla’da 48 köy ve mahalle tehdit altında”

MUÇEP’in araştırmasına göre, Muğla’da etkilenecek köy ve mahalleler ile nüfusları şu şekilde:

Mahalle/KöyNüfus
Kuzyaka756
Kısırlar462
Söğütçük1631
Çiftlikköy492
Karacahisar708
Pınararası189
Çamköy775
İkizköy218
Karacaağaç144
Bağdamları1654
Sekköy44
Bayırköy338
Akçakaya294
Fesleğen791
Hasanlar367
Çakıralan237
Gürceğiz188
Türkevleri826
Yoğunoluk348
Dereköy267
Pınarköy517
Hüsamlar346
Çamlıca254
Kalem526
Alatepe362
Kultak392
Çaybükü321
Gökpınar732
Bozüyük1060
Bağyaka337
Kapabağ546
Eskihisar560
Bencik1751
Köklük479
Kafaca1511
Akçaova1708
Salihpaşalar384
Bayır6301
Bahçeyaka624
Hisarardı397
Hacıbayramlar588
Yeniköy349
Şahinler633
Yeşilbağcılar849
Kırık201
Gökgedikköyü402
Yayla249
Yava238

Paylaş:

  • X'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) X
  • Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Facebook
  • WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
  • Telegram'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Telegram

İlginizi Çekebilecek Haberler

Marmaris açıklarındaki teknede bir kişinin hayatını kaybettiği kavgaya ilişkin üç şüpheli tutuklandı

Muğla’da çöplükte çıkan yangın kontrol altına alındı

İkizköylüler, Milas’a geri döndüler: “Asıl nöbet burada başlıyor”

Gonca Köksal’dan, Ahmet Aras’a destek: “Belediyelerimizin sistematik biçimde yıpratılmaya çalışılması, yerel demokrasiyi zayıflatmaya dönük ciddi bir tehdittir”

Fethiye’de ormanlık alanda kaybolan bir kişi bulundu

Paylaş
Önceki Haber rusya deprem, rusya, rusyada deprem, rusya tsunami, rusya deprem ölen var mı Rusya’da art arda depremler yaşandı, tsunami uyarısı yapıldı
Sonraki Haber İrfan Can Kahveci Beşiktaş’ın transfer gündeminde, Fenerbahçe’de ayrılık sinyali

Bizi Takip Edin

37.8k Takipçi Beğen
3k Takipçi Takip Et
28.7k Takipçi Takip Et
2.4k Abone Abone Ol

En Çok Okunan Haberler

muğla göç istatistikleri muğladan göç edenler
2024 yılında yaklaşık 8 bin kişi ‘daha iyi konut ve yaşam koşulları’ için Muğla’dan ayrıldı
Gündem
15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Anma Bisiklet Yarışı
15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Anma Bisiklet Yarışı Marmaris’te sona erdi
Spor
toprağımızı vermiyoruz
Toprağımızı Vermiyoruz kampanya grubu: “İşgal, gasp ve tehcir yasası TBMM’den geçti maden, enerji şirketleri istedi; hükümet ve ortakları onayladı”
Ekoloji
Orman Genel Müdürlüğü’nden yüksek sıcaklıklarla birlikte orman yangını uyarısı: “Yangınları birlikte söndürebiliriz, hem de daha başlamadan”
Gündem
Yurttaşlar, “Süper izin yasası”na karşı TBMM önünden seslendi: “Bu halkın vekili olduğunuzu unutmayın, işgal yasasını durdurun”
Ekoloji

Hakkımızda

  • Biz Kimiz?
  • Gizlilik İlkeleri / Privacy Policy
  • Künye
  • İletişim
  • Politika Belgeleri

Kategoriler

  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan

Sosyal Medya

  • Twitter
  • Facebook
  • İnstagram
  • Youtube

İlçeler

  • Fethiye
  • Bodrum
  • Menteşe
  • Marmaris
  • Datça
  • Milas
  • Seydikemer
  • Köyceğiz
  • Ortaca
  • Dalaman
  • Ula
  • Yatağan
  • Kavaklıdere

Copyright © 2023 Gündem Fethiye. Tüm Haklı Saklıdır.

Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?