Zeytinlikleri madenciliğe açan yasa teklifinin Meclis’te görüşülmesi öncesinde açıklama yapan İkizköylüler ve ekoloji örgütleri, yasa teklifinin derhal geri çekilmesini talep ederek, “Siz geri adım atmadıkça bizleri sokakta, mitingde, Meclis’te, genel müdürlüklerinizin önünde, hayatın her alanında, gerekirse rüyalarınızda görmeye hazırlıklı olun” dedi.
Zeytinlik alanlarda madenciliğin önünü açacak ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin bugün Meclis komisyonunda görüşülecek olmasından dolayı İkizköylüler ve ekoloji örgütleri Meclis önünde basın açıklaması yaptı.
Polisin engellemesine rağmen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) milletvekillerinin yardımı ile yurttaşlar Meclis önünde bir araya geldi.
NEJLA IŞIK: “BARIŞIN SİMGESİ, ATA MİRASIMIZ ZEYTİN NEDEN KÖMÜR İÇİN FEDA EDİLMEK İSTENİYOR DİYE SORMAK İÇİN BURADAYIZ”
Basın açıklaması öncesinde konuşan Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) Başkanı ve İkizköylü Nejla Işık şunları söyledi:
“Her şeyimizi bırakıp buralara kadar koştuk. Fakat gördük ki köylünün sesi yine kesilmeye çalışılıyor. Bir avuç köylüyüz burada. Biz buraya savaşmaya gelemdik. Topumuz tüfeğimiz bunlar. Zeytin bunlar. Barışın simgesi. Şifadır dedik, ata mirasımızdır dedik. Çocuklara bırakacağımız en güzel mirastır dedik. En büyük geçim kaynağımız dedik. Neden kömür için feda edilmek isteniyor diye sormak için buradayız. Zeytinlerimizi asla feda ettirmeyeceğiz.”
“ZEYTİNLERİMİZİ, TOPRAĞIMIZI AÇ GÖZLÜ ŞİRKETLERE VERMEYECEĞİZ”
Işık, polisin kendilerini engellemesine değinerek, “Vekillerimiz olmasa buraya giremeyecektik. Bir avuç köylüden neden korkuyorlar? Bir buçuk yıldır Akbelen direnişi var. Sadece ormanları değil, topraklarımız için, temiz havamız için, zeytinlerimiz için, insanca, onurlu bir yaşam için bu mücadeleye çıktık. 20 binin üzerinde zeytin ağacımızı katletti YK Enerji dört sene önce. Hala gözünü dikti 35-40 bin ağacımıza. Ama bu sefer ayaklandık. Bu sefer zeytinlerimizi toprağımızı bu aç gözlü şirketlere vermeyeceğiz” dedi.
“ÖLMEZ AĞAÇ YAŞAMAYA DEVAM EDECEK”
Basın açıklamasını ise Ekoloji Birliği eş sözcüsü ve Marmaris Kent Konseyi çevreden sorumlu yürütme kurulu üyesi Halime Şaman okudu.
Şaman, “Zeytincilik Kanunu” olarak bilinen Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un sermayenin isteği ile onuncu kez değiştirilmek istendiğine dikkat çekti ve şunları söyledi:
“Çünkü kapitalizm doymak bilmeyen kar iştahıyla, maliyeti azaltıcı en önemli girdinin doğa olduğunu biliyor. Çünkü iktidar sermaye ne isterse vermekten geri durmuyor. Kendilerinin de bildiği gibi 9 kez denediler, olmadı. Bu sefer de olmayacak. Ölmez ağaç yaşamaya devam edecek.
Yasa değişikliği ile maruz bırakılacağımız durum; toplumsal barışı bozan, kadim mirasımızı, geçimlik ve şifa kaynağımızı yok etmek isteyen, habitatı onarılmaz biçimde yıkıma uğratan vahşi bir madenciliğe yol vermektir. Önce istihdam ve enerji masallarıyla uyutulacağız; uyurken ölmez ağacımızın, geçimlik nafakamızın, topraklarımızın çoktan yok olup gittiği yoksullaşmış bir yaşama uyanacağız. Şanslıysak bulduğumuz köle işliklerimizde, yoksulluk içinde ölüme sürükleneceğiz.”
Yürürlükteki yasa ile zeytinin kültürel ve ekonomik bir değer olarak güvence altına alındığını, serpilip gelişmesi ve yüksek verimlilikle ürün vermesi için tüm tehditlerden korunmaya çalışıldığını belirten Şaman, “Zeytincilik yapılan alanların 3 km çevresinde toz üreten, zeytinlerin gelişimini engelleyecek hiçbir faaliyete izin verilmez. Yani 1939 yılından beri geçerli olan yasa ile bırakın zeytinliklerin sökülüp madene açılmasını zeytinlik bulunan bir alanın etrafında bile madencilik yapılamaz. Yeni yasa önerisi ile zeytini koruyan bu zırh kaldırılmak isteniyor. Yasa değişikliğinin kabulü halinde zeytin ağacını taşıyarak habitatı taşıyacağını zanneden cehaletin bedeli, yerinden yurdundan koparılıp göçmen hale gelen yurttaşlar olacaktır” dedi.
“YASA TEKLİFİ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR”
Hukuki süreç işlerken Kolin İnşaat’ın termik santral yapmak üzere bir gecede 6 bin zeytin ağacını keserek geri döndürülemez doğa yıkımına neden olmasının unutulmadığını söyleyen Şaman, “Açgözlü, yeni fırsatçıların aynı yıkıma yol açmaktan çekinmeyeceklerini biliyoruz. Bu nedenle önerilen yasa teklifi derhal geri çekilmelidir çünkü bırakın ağacı, ağacımızın tek bir dalını bile kaybetmeye tahammülümüz yok.
Davaysa dava, dilekçeyse dilekçe, nöbetse nöbet. Ölmez ağaç zeytin için, ormanlarımız için inatla mücadele edeceğiz. Siz geri adım atmadıkça bizleri sokakta, mitingde, Meclis’te, genel müdürlüklerinizin önünde, hayatın her alanında, gerekirse rüyalarınızda görmeye hazırlıklı olun. Zeytin hayattır, hayatımıza dokunmayın” ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının ardından Meclis’e giren yurttaşların Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına katıldıkları öğrenildi. Toplantıda masalara Akbelen’den getirilen zeytin dalları koyuldu.
Yurttaşların Meclis’teki bekleyişleri sürüyor.