Türkiye genelinde milyonlarca öğrencinin katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası, sınavda sorulan Yassıçemen Savaşı sorusunun cevabı gündem oldu.
Türkiye genelinde milyonlarca öğrencinin katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası, öğrenciler ve veliler sınav sorularını ve cevaplarını merak ediyor. Özellikle bir soru sosyal medyada ve çeşitli forumlarda geniş yankı buldu.
Sultan Celaleddin, Moğollara karşı yaptığı savaşı kaybetmişti. Ardından Hindistan’a geçerek Hindistan Sultanı’ndan toprak istemişti, ancak bu isteği geri çevrildi. Hindistan’dan İran’a geçen Sultan Celaleddin, burada Sultan Kamil ve Anadolu Selçuklu Devleti’ne Moğollara karşı birleşme isteğini ileten mektuplar gönderdi. O dönemde Anadolu Selçuklu Devleti’nin başında I. Alaaddin Keykubat bulunuyordu. Alaaddin Keykubat, Sultan Celaleddin’in mektubuna olumlu yanıt verdi ve övgüler gönderdi. Bu mektuplaşmalar sonucunda Moğollara karşı bir ittifak kurulacağı düşünülüyordu, ancak beklenen olmadı.
Sultan Celaleddin, stratejik bir hata yaparak Alaaddin Keykubat’a karşı olan isyancıları kendi safına çekmeye çalıştı. Bu durum, Alaaddin Keykubat ve Sultan Celaleddin arasında gerilim yarattı. Moğollar bu durumu fırsat bilerek Harzemşah kıyafetli askerlerle Anadolu Selçuklu Devleti topraklarına saldırdı, bu da iki devletin arasını daha da açtı. Sultan Celaleddin, Ahlat’ı fethederek Anadolu Selçuklu Devleti topraklarına yaklaştı. Bunun üzerine Trabzon Rum Devleti, Harzemşahların yanında yer aldı.
Melik Eşref, iki hükümdarı kışkırtarak karşı karşıya gelmelerine sebep oldu. Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı Alaaddin Keykubat ve Harzemşah Sultanı Celaleddin’in ordusu, Sivas ve Erzincan sınırlarında bulunan Yassıçemen’de karşılaştı. İlk çarpışmada Harzemşahlar başarı elde etti ve Selçuklu Devleti geri çekildi. Üç gün boyunca süren savaş sırasında şiddetli bir fırtına başladı ve bu fırtına Harzemşahların aleyhineydi.
Sultan Celaleddin’in hastalığı nüksetti ve Harzemşah komutanları onu geri çekmek zorunda kaldı. Celaleddin’in ordusu geri çekildiğini görünce geri çekilme emri aldıklarını düşündü ve çekilmeye başladı. Alaaddin Keykubat ordusu, bunun bir oyun olduğunu düşünerek yerinde kaldı ve sonuç olarak Selçuklu Devleti savaşı kazandı.
YASSIÇEMEN SAVAŞI TARİHİ
Yassıçemen Savaşı, 10 – 12 Ağustos 1230 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.
YASSIÇEMEN SAVAŞI SONUÇLARI
- Harzemşah Devleti tamamen yıkıldı
- Anadolu Selçuklu Devleti toprakları Tiflis’e kadar genişledi
- Anadolu Selçuklu Devleti ve Moğollar karşı karşıya geldi
YASSIÇEMEN SAVAŞI ÖNEMİ
Bu savaş, Anadolu Selçuklu Devleti’nin Güney Doğu Anadolu’ya kadar kontrol etmesine sebep olmuştur.
YASSIÇEMEN SAVAŞI NEDENLERİ
- Harzemşah Sultanının Alaaddin Keykubat’a karşı olan isyancıları yanına çekmek istemesi
- Sultan Celaleddin’in Ahlat’ı fethetmesi

*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından yazılmıştır.