Türkiye’de 31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan yerel seçime son 10 gün kala; kamuoyu araştırmalarının, anketlerin ve tahminlerin yayımlanması gibi yasaklar başladı.
Yüksek Seçim Kurulu‘nun (YSK) takvimine göre, 31 Mart’ta yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri’ne 10 gün kala bazı seçim yasakları bugün (21 Mart) itibarıyla başladı. Kamuoyu araştırmalarının, anketlerin, tahminlerin yayımlanması, bakanlar ile milletvekillerinin makam araçlarıyla gezmesi ve karşılama törenlerinin yapılması yasaklandı.
Seçim propagandası 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00’de sona erecekken, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59’da sona erecek. Açık alanlarda, gün batımından sonra ikinci saat sona erdiğinde güneşin doğuşuna kadar toplu şekilde sözlü propaganda yapılması yasaklandı.
Yurttaşların elektronik posta adreslerine gönderilen iletiler veya sabit/taşınabilir telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesajlarla propaganda yapılması yasaklandı. Ancak siyasi partilerin, kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesajlar gönderebileceği belirtildi.

Böylelikle; yazılı, sözlü, görsel basın ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, iletişim telefonları yoluyla siyasi bir parti veya aday lehine veya aleyhine mini referandum gibi adlar altında, yurttaşların oyunu etkileyecek şekilde yayın yapılması ve dağıtılması yasaklandı.
Bakanlar ve milletvekillerinin yerel seçim propagandası ve ziyaretleri, resmi araçlar veya kamu hizmetine ayrılan taşıtlarla gerçekleştirilemeyecek. Bu tür ziyaretlerde, geleneksel karşılama ve uğurlama törenleri yapılamayacak ve resmi ağırlama etkinlikleri düzenlenemeyeceği belirtildi.
Bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası kapsamındaki gezilerine hiçbir devlet görevlisinin eşlik edemeyeceği aktarıldı.
TÜRKİYE 31 MART’TA SANDIK BAŞINA GİDECEK
29 Şubat Perşembe günü başlayan seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı, 24 Mart Pazar günü sona erecek. Seçmenlerin oy kullanırken bilgi kağıtlarını yanlarında bulundurmaları gerekli olmayacak.
Seçmenler, oy kullanacakları yer ve sandık bilgilerini Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi internet sitesi, e-Devlet portalı, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya “444 9 975” numaralı YSK Çağrı Merkezi üzerinden kontrol edebilecek.
28 Mart’ta tutuklu ve taksirli suçlardan mahkum olanların listeleri kesinleştirilecek.
31 Mart’ta Türkiye’deki seçmenler sandık başına gidecek.
OY VERME SAATLERİ
YSK, mart ayında olunması sebebiyle mevsim şartlarını ve güneşin batış saatini göz önünde bulundurarak doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat öne çekti.
Buna göre; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te, aynı zamanda bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.
Diğer illerde ise oylar 08.00-17.00 saatleri arasında kullanılacak.
OY PUSULASINDAKİ SİYASİ PARTİ SIRALAMASI
Seçimde 34 siyasi parti yer alacak ve bu partilerin oy pusulasındaki sıralaması şu şekilde olacak:
1’inci sırada Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)
2’nci sırada İYİ Parti
3’üncü sırada Sol Parti
4’üncü sırada Büyük Birlik Partisi (BBP)
5’inci sırada Memleket Partisi
6’ncı sırada Anavatan Partisi
7’nci sırada Demokratik Sol Parti (DSP)
8’inci sırada Yeniden Refah Partisi (YRP)
9’uncu sırada Halkların Eşitlik Demokrasi Partisi (DEM
Parti)
10’uncu sırada Türkiye Komünist Partisi (TKP)
11’inci sırada Anadolu Birliği Partisi
12’nci sırada Zafer Partisi
13’üncü sırada Halkın Kurtuluş Partisi (HKP)
14’üncü sırada Türkiye Komünist Hareketi (TKH)
15’inci sırada Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)
16’ncı sırada Gelecek Partisi
17’nci sırada Yeni Türkiye Partisi
18’inci sırada Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
19’uncu sırada Emek Partisi
20’nci sırada HÜDA-PAR
21’inci sırada Hak ve Özgürlükler Partisi
22’nci sırada Ocak Partisi
23’üncü sırada Adalet Birlik Partisi
24’üncü sırada Demokrat Parti (DP)
25’inci sırada Güç Birliği Partisi
26’ncı sırada Millet Partisi
27’nci sırada Milli Yol Partisi
28’inci sırada Adalet Partisi
29’uncu sırada Aydınlık ve Demokrasi Partisi
30’uncu sırada Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)
31’inci sırada Türkiye İşçi Partisi (TİP)
32’nci sırada Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA)
33’üncü sırada Saadet Partisi
34’üncü sırada Vatan Partisi